Σύμφωνα με έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Περιβάλλον οι ελληνικές θάλασσες, καταλαμβάνουν μια από τις κορυφαίες θέσεις σε ότι αφορά την καθαρότητα των νερών στις περιοχές κολύμβησης. 
Με τον μέσο όρο στην Ευρώπη να είναι στο 85% η Ελλάδα έχει  καθαρότητα νερών σε περιοχές κολύμβησης στο 97% και βρίσκεται πίσω μόνο από το Λουξεμβούργο (100%) που δεν βρέχεται από θάλασσα και τις πολύ μικρότερες Μάλτα και Κύπρο (99%) που βρίσκονται σε πιο ανοιχτή θάλασσα. 
Ενώ η Ελλάδα όμως, είναι στις πρώτες θέσεις στην πεντάδα με ποσοστό  95 % των υδάτων κολύμβησης ως «εξαιρετικής ποιότητας», υπάρχουν γειτονικές μας χώρες, που συγκεντρώνουν τον υψηλότερο αριθμό περιοχών κολύμβησης με ύδατα «ανεπαρκούς ποιότητας».
Ειδικότερα  καταγράφηκε στην Ιταλία (100 περιοχές κολύμβησης ή ποσοστό 1,8 %), στη Γαλλία (82 περιοχές κολύμβησης ή 2,4 %) και στην Ισπανία (39 περιοχές ή 1,8 %).
 Η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη στην γειτονική Αλβανία, την οποία αρκετοί τηλεοπτικοί σταθμοί την παρουσιάζουν ως ιδανικό και ανερχόμενο τόπο διακοπών των Ελλήνων, για οικονομικούς κυρίως λόγους. 
Η γειτονική χώρα είναι πρωταθλήτρια στα ύδατα «ανεπαρκούς ποιότητας» καθώς μόνο το 37% των δειγμάτων κρίθηκε καλής ποιότητας. 
Την Αλβανία ακολουθεί σε μεγάλη απόσταση η Ελβετία (σ.σ. μαζί με την γειτονική χώρα είναι οι μόνες εκτός Ε.Ε. από τις οποίες πήραν δείγματα οι άνθρωποι του ΕΟΠ) με ποσοστό 61%.