Το Σάββατο 15 Ιουλίου 2017 θα διεξαχθεί ο 47ος Διεθνής Κολυμβητικός Διάπλους του Τορωναίου Κόλπου που διοργανώνεται από την  Εκπολιτιστική Εταιρεία Νέων Νικήτης “Ο Σίθων” και την υποστήριξη του Δήμου Σιθωνίας.
Το πρωί του Σαββάτου 15 Ιουλίου οι κολυμβητές θα ξεκινήσουν από την παραλία της Καλλιθέας της Κασσάνδρας και θα τερματίσουν στην παραλία της Νικήτης στη Σιθωνία, διανύοντας την απόσταση των 26 Κm, χωρίς να χρησιμοποιήσουν πτερύγια ή άλλα βοηθητικά μέσα πλεύσης.
Για την ασφάλειά τους θα συνοδεύονται από μηχανοκίνητες βάρκες και ταχύπλοα σκάφη, τα οποία θα διαθέτουν ασύρματη επικοινωνία.
Ο Διεθνής Κολυμβητικός Διάπλους του Τορωναίου Κόλπου είναι ένας από τους σημαντικότερους αγώνες μαραθώνιας κολύμβησης στην Ελλάδα και  αποτελεί μια προσπάθεια διάδοσης του πραγματικού αθλητικού ιδεώδους, μακριά από τις σκοπιμότητες του πρωταθλητισμού, έτσι όπως μας το κληροδότησαν οι αρχαίοι πρόγονοί μας.
Η Ε.Ε.Ν.Ν. «Ο Σίθων» έχει προγραμματίσει παράλληλες αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Ιστορική αναδρομή
Τον Ιούλιο του 1971, μια παρέα Νικητιανών, ο Άγγελος Κουτλιάνος, ο Μάκης Παπάγγελος, ο Νίκος Παπαθανασίου, ο Χρήστος Ξανθόπουλος, ο Νίκος Μπιλάλης και ο Γιώργος Καραθανάσης με κίνητρο την αγάπη για την θάλασσα, ξεκίνησε και έκανε πραγματικότητα κάτι που για όλους ήταν μια τρέλα, να περάσουν από τη Νικήτη της Σιθωνίας στη Κασσάνδρα, κολυμπώντας τον Τορωναίο Κόλπο.
Το ξεκίνημα των έξι κολυμβητών πέρασε σχεδόν απαρατήρητο. Εκτός από μερικούς φίλους κανένας άλλος δεν παραβρέθηκε. Έτσι ρίχτηκαν στη θάλασσα χωρίς καμιά επισημότητα, με μόνο όπλο την πίστη στη σπουδαιότητα του εγχειρήματός τους, την αγάπη για την θάλασσα και τον πραγματικό αθλητισμό. Το απόγευμα, όταν μαθεύτηκε πως οι κολυμβητές φθάνουν στη ακτή της Κασσάνδρας, οι κάτοικοι μη μπορώντας να το πιστέψουν, έτρεξαν με ότι μέσο διέθεταν για να υποδεχθούν τους ήρωες.
Το γεγονός αυτό επαναλήφθηκε και την επόμενη χρονιά πιο οργανωμένα. Το 1973 η ίδια παρέα ίδρυσε την Εκπολιτιστική Εταιρεία Νέων Νικήτης «Ο ΣΙΘΩΝ». Το 1974 λόγω των πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα ο αγώνας δεν έγινε. Έτσι ο 5ος κολυμβητικός διάπλους έγινε το 1975 και ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Από τότε, κάθε χρόνο τον Ιούλιο ο «Σίθων» διοργανώνει τον Διάπλου από την Καλλιθέα της Κασσάνδρας στη Νικήτη της Σιθωνίας, που πήρε πλέον μορφή λαϊκού φεστιβάλ, μιας και συνδυάζεται και με διάφορες άλλες πολιτιστικές και ναυταθλητικές εκδηλώσεις. Αποκορύφωμα της επιτυχίας αυτής της εκδήλωσης είναι η διεθνοποίησή της με συμμετοχή ξένων κολυμβητών.