Το ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία βρίσκεται στα 2803μ. είναι κτισμένο –θαρρείς ένα με το βουνό- στην  έκτη ψηλότερη κορυφή του Ολύμπου, γεγονός που το καθιστά το ψηλότερο εκκλησάκι των Βαλκανίων και ίσως και του κόσμου.
Μέρος απρόσιτο …μια αετοφωλιά… όπου ο Προφήτης αγναντεύει τα πέλαγα, τον Άθω μέχρι μέσα βαθιά στις κορυφογραμμές των Σποράδων.
Όπως λένε οι ορειβάτες η Κόψη του Προφήτη Ηλία είναι μία από τις μεγαλύτερες αλπικές διαδρομές της Ελλάδας, με τεχνικές δυσκολίες που εστιάζονται πάνω από τα 2000m υψόμετρο και όλα αυτά για να πλησιάσει κανείς το ξωκλήσι την κορφή…
Για να πλησιάσεις τον προφήτη πρέπει να είσαι δεινός ορειβάτης με αγάπη στα κακοτράχαλα μέρια του Ολύμπου και πίστη στον Άγιο… λένε οι ντόπιοι οδηγοί του βουνού…
Η διαδρομή αποτελεί μία πολύ δυνατή εμπειρία στο πιο απομονωμένο μέρος  του Ολύμπου…
Οι πιστοί θέλοντας να τιμήσουν την μνήμη του Αϊ-Λια και μην μπορώντας να φτάσουν εκεί ψηλά στην αετοφωλιά του Ολύμπου,  κάθε χρόνο στις 20 Ιουλίου, κάνουν  θεία λειτουργία στην Παλαιά Μονή Διονυσίου που βρίσκεται πιο χαμηλά σε υψόμετρο 820m μέσα στη χαράδρα του ποταμού Ενιπέα, που είναι και οδικά προσβάσιμη από το Λιτόχωρο.