Και πριν αρχίσουμε τις συμβουλές… 
για ότι πρέπει να κάνεις αν πατήσεις αχινό…  
θα θέλαμε να αναφέρουμε κάτι ιδιαίτερο για τους φίλους μας τους αχινούς…
Σε έρευνα που πραγματοποίησαν επιστήμονες από την Ευρώπη για την ικανότητα όρασης των αχινών… ανακάλυψαν, ότι ένας αχινός μπορεί να δει με ολόκληρο το σώμα του…!
και τώρα ήρθε η ώρα, γιατί  …
Αν πατήσεις αχινό…,είπαμε… πρώτον την πάτησες…! 
Μετά… έρχεται ο πόνος… στην αρχή είναι δυνατός και σε περίπτωση που τα αγκάθια του έχουν μπει βαθιά στο δέρμα, ο πόνος είναι και διαρκής μέχρι να καταφέρουμε να τα βγάλουμε.
Οι αχινοί έχουν δύο τύπους δηλητηριωδών οργάνων,τα μεγάλα αγκάθια και κάποια μικρότερα, που ονομάζονται pedicellaria. 
Τα μεγάλα αγκάθια δημιουργούν πληγές στο δέρμα. Τα pedicellaria είναι μικρά, λεπτά και μυτερά όργανα που βρίσκονται μέσα στα μεγάλα αγκάθια και απελευθερώνουν το δηλητήριο όταν το μεγάλο αγκάθι έχει τρυπήσει το “θύμα” του. 
Δεν είναι όλοι οι αχινοί δηλητηριώδεις γι’ αυτό και δεν πονάνε όλοι το ίδιο. Αλλά, ούτως ή άλλως το δηλητήριό τους δεν είναι πολύ δυνατό και προκαλεί απλά λίγο παραπάνω πόνο
Αμέσως μόλις πατήσεις τον αχινό, προσπάθησε να αποφύγεις να πατήσεις το πέλμα σου στο έδαφος για να μην μπει ακόμα πιο βαθιά το αγκάθι.
Ξέπλυνε την περιοχή με νερό και αφού το στεγνώσεις άλειψε το σημείο με λάδι ώστε να μαλακώσει η περιοχή. 
Ιδανικά θα ήταν να βάλεις ελαιόλαδο καθώς διαθέτει και αντισηπτικές ιδιότητες. 
Τώρα, αν δεν μπορείς να βρεις ελαιόλαδο στην παραλία, μπορείς να βάλεις οποιοδήποτε λάδι σου βρίσκεται .
Αν δεν υπάρχει λάδι, βούτηξε το πόδι σου σε μια λεκάνη με ζεστό νερό -αν έχεις λευκό ξύδι βάλε μερικές σταγόνες-.
Άσε λίγα λεπτά την περιοχή να μαλακώσει και πίεσε με τα δάχτυλά σου ταυτόχρονα δεξιά και αριστερά από κάθε αγκάθι ώστε να βγει το αγκάθι.
Μόλις βγει το αγκάθι επιχείρησε να το τραβήξεις με ένα τσιμπιδάκι φρυδιών, το οποίο θα έχεις απολυμάνει με οινόπνευμα ή οξυζενέ ή θα έχεις κάψεις τις άκρες του με αναπτήρα.
Αν το αγκάθι με την πίεση δεν βγαίνει, χρησιμοποίησε μία βελόνα που έχεις απολυμάνει όπως έκανες και με το τσιμπιδάκι. Με την καρφίτσα προσπάθησε να σπρώξεις το αγκάθι, για να εμφανιστεί και το τραβήξεις με το τσιμπιδάκι.
Όταν βγουν τα αγκάθια, πλύνε το σημείο με νερό και σαπούνι ή ρίξε άφθονο οξυζενέ. Απόφυγε να πατήσεις το πόδι όσο μπορείς και κάλυψε την περιοχή με αυτοκόλλητο επίδεσμο.
ΠΡΟΣΟΧΗ!
Η λύση της βελόνας πρέπει να είναι η τελευταία μας επιλογή καθώς μπορεί να τραυματίσουμε το δέρμα, τα αγκάθια να εισχωρήσουν βαθύτερα και πιθανότατα να προκαλέσεις κάποια μόλυνση ή φλεγμονή.
Τι κάνεις στην περίπτωση που ο πόνος είναι πολύ έντονος;
Αν ο πόνος είναι πολύ έντονος, αυτό συμβαίνει μόνο όταν έχεις πατήσει πολύ γερά τον αχινό κι τα αγκάθια έχουν εισχωρήσει πολύ μέσα στο δέρμα. 
Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να σε δει γιατρός το συντομότερο δυνατό γιατί αν το αφήσεις, είναι πολύ πιθανόν να δημιουργηθεί φλεγμονή.
Τι κάνεις αν δεν μπορείς να αφαιρέσεις το αγκάθι και ο πόνος είναι ανεκτός ;
Άσε το αγκάθι εκεί που είναι και η φύση θα κάνει τη δουλειά της!
Το δέρμα έχει τον δικό του αμυντικό μηχανισμό και όταν ένα ξένο σώμα τρυπήσει το δέρμα και κατορθώσει να το διαπεράσει σε πολύ μικρό βάθος, ο οργανισμός έχει την ικανότητα να το αποβάλει μετά από μερικές ημέρες, το πολύ μέσα σε έναν μήνα. Στο μεταξύ καλό είναι να πατάς το πόδι όσο λιγότερο μπορείς και να το αλείφεις συχνά με ελαιόλαδο…
ΤΕΛΟΣ ΠΡΟΣΟΧΗ! Σ αυτή την περίπτωση μη κλείσεις την πληγή με επίδεσμο!