Από τις 20 έως και τις 27 Αυγούστου οργανώνεται  στην Καλάνδρα στην πανεπιστημιακή κατασκήνωση του ΑΠΘ,  το «7ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο Νεολαίας-Θερινό Σχολείο» που διοργανώνει το πανεπιστήμιο Μακεδονίας σε συνεργασία με την  ASECU (Ένωση των Οικονομικών Πανεπιστημίων της Νότιας και Ανατολικής Ευρώπης και Παρευξείνιας Ζώνης).
Οι δυνατότητες οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας των χωρών της περιοχής της Μαύρης Θάλασσας και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, υπό το πρίσμα των νέων γεωστρατηγικών και οικονομικών συνθηκών  θα εξεταστούν στο συνέδριο. 
Στο συνέδριο και το θερινό σχολείο θα συμμετάσχουν 120 φοιτητές και 35 καθηγητές οικονομικών σπουδών από 27 πανεπιστήμια της Αλβανίας, της Αρμενίας, της Βουλγαρίας, των Σκοπίων, της Γερμανίας, της Ελλάδας, της Κίνας, του Μαυροβουνίου, της Ουγγαρίας, της Ουκρανίας, της Πολωνίας, της Ρουμανίας, της Ρωσίας, της Σερβίας και της Τουρκίας.
Η ASECU ιδρύθηκε το 1996 και αριθμεί 51 Πανεπιστήμια-μέλη από 19 χώρες. Οι   συμμετέχοντες φοιτητές θα παρουσιάσουν τις επιστημονικές τους εργασίες και θα παρακολουθήσουν διαλέξεις των Καθηγητών από τα 27 Πανεπιστήμια που   συμμετέχουν και των προσκεκλημένων καθηγητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Οι συμμετέχοντες θα επισκεφτούν τη Βεργίνα, θα ξεναγηθούν στη Θεσσαλονίκη και θα ενημερωθούν για την ιστορία της, θα γνωρίσουν τα λαογραφικά στοιχεία της Χαλκιδικής.