Περισσότερα από 20.000 στρέμματα αγροτοδασικής έκτασης  είναι πια στάχτη από την φωτιά που έκαιγε στα Κύθηρα επί τρία συνεχόμενα ημερόνυχτα.
Οι εικόνες στο φως της ημέρας από τα σημεία που πέρασαν οι φλόγες είναι ενδεικτικές της καταστροφής που προκάλεσαν σε ένα αρκετά μεγάλο κομμάτι του νησιού. 
Είχαν προηγηθεί υπεράνθρωπες προσπάθειες των ανδρών της Πυροσβεστικής να αντιμετωπίσουν τα τρία πύρινα μέτωπα που έκαιγαν κυρίως το νοτιοδυτικό μέρος του νησιού. 
Ωστόσο, όλο αυτό το διάστημα, την προσπάθειά τους δυσχέραιναν οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν στο σημείο, οι οποίοι άλλαζαν τη φορά των πυρκαγιών και προκαλούσαν αναζωπυρώσεις. 
Σημειώνεται ότι έπεσαν οι δυνατοί άνεμοι στο νησί, αλλά παραμένουν μεταβλητοί.
Οι πρώτες εικόνες από την καταστροφή έρχονται επίσης λίγο μετά τις σαφείς αιχμές που άφησε ο δήμαρχος του νησιού Στράτος Χαρχαλάκης για τον τρόπο που έγινε η διαχείριση των εναέριων μέσων ήδη από το Σάββατο όταν αυτά αποχώρησαν από την Κάρπαθο επειδή η πυρκαγιά ήταν σε ύφεση. 
Λίγο αργότερα τα πύρινα μέτωπα αναζωπυρώθηκαν με τη φωτιά να συνεχίζει το καταστροφικό της έργο και να καίει 20.000 στρέμματα δάσους.