Η Maria Toorpakai Wazir μεγάλωσε στο Πακιστάν, στην ελεγχόμενη από τους Ταλιμπάν περιοχή του Βαζιριστάν και ο πατέρας της ήταν φύλαρχος στην περιοχή , εκεί όπου οι άνθρωποι ζουν με το δικό τους αυστηρό κώδικα τιμής και όλα αποφασίζονται από τους πρεσβυτέρους της φυλής.

Σε αυτή την περιοχή του Βαζιριστάν, όπως και σε όλο σχεδόν το Πακιστάν, οι γυναίκες δεν έχουν κανένα δικαίωμα… περπατούν μόνες αν τις συνοδεύει άντρας, απαγορεύεται να πάνε σχολείο, να παρακολουθήσουν τηλεόραση, να ακούσουν μουσική ή ακόμα και να διαβάσουν.

Η Μαρία όμως παρ’ όλες τις απαγορεύσεις κατάφερε να διακριθεί και να εξελιχθεί σε μία πρωταθλήτρια του επαγγελματικού σκουός με έναν εντελώς ανορθόδοξο τρόπο… μια μέρα έγινε αγόρι…

Από πολύ μικρή μόλις στα τέσσερά της η Μαρία κατάλαβε ότι η ζωή για τα αγόρια ήταν πολύ καλύτερη και ανακοίνωσε στους γονείς της ότι προτιμάει να παίζει μαζί τους.

Και η περιπέτεια άρχισε για την κόρη του φύλαρχου, όταν μάζεψε και έκαψε όλα τα φορέματά της, έκοψε τα μαλλιά της κοντά, και φόρεσε τα ρούχα του αδερφού της.

Ο πατέρας της αποφάσισε να στηρίξει την απόφασή της και άρχισε να την αποκαλεί “Τζένγκις Χαν”, δίνοντας της το όνομα του Μογγόλου πολέμαρχου.

Στο σπίτι συνέχισε να συμπεριφέρεται και να έχει τον ρόλο του κοριτσιού φροντίζοντας τα μικρότερα αδέρφια της αλλά έξω από το σπίτι ήταν “ένα από τα αγόρια”: διασκέδαζε, έπαιζε ποδόσφαιρο, πετούσε χαρταετό και έμπλεκε σε καβγάδες.

Ο πατέρας της Shamsul Toorpakai Wazir που ήταν ένας από τους πρεσβύτερους της φυλής, αδιαφορώντας για τις γενικότερες πεποιθήσεις, εκπαίδευσε ιδιωτικά την κόρη του και ενθάρρυνε το ενδιαφέρον της για τον αθλητισμό.

Η Μαρία «Τζένγκις Χαν» ανακάλυψε το σκουός και μαζί μ’ αυτό την αληθινή της κλίση… ωστόσο η συμμετοχή της σε μία ακαδημία σκουός απαιτούσε την παροχή πιστοποιητικού γέννησης… στο σημείο αυτό, ο διευθυντής της σχολής κατάλαβε το μεγάλο μυστικό -είχε τις ίδιες πεποιθήσεις με τον πατέρα της- και της επέτρεψε να συμμετέχει.

Μετά από λίγους μήνες η Μαρία αγωνίστηκε ως αγόρι στο πρώτο του τοπικό τουρνουά σκουός και κέρδισε.
Το μυστικό στα 16 χρόνιά της , αποκαλύφθηκε όταν χρειάστηκε να παρουσιάσει το πιστοποιητικό γέννησής της σε μια ακαδημία σκουός στην οποία ήθελε να εγγραφεί.

Η αλήθεια μαθεύτηκε γρήγορα και μαζί της ήρθε και μια ανεπιθύμητη προσοχή από την τοπική κοινότητα.

Οι απειλές, οι παρενοχλήσεις, δεν στάθηκαν ικανές για να σταματήσει …

Απρόθυμη να εγκαταλείψει το όνειρό της η Μαρία άρχισε να προπονείται και να αγωνίζεται ως κορίτσι.

Στα 16 της κέρδισε το χάλκινο μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα νεαρών γυναικών, κέρδισε την παγκόσμια προσοχή και θαυμασμό για τη μεγάλη της αθλητική επιτυχία.

Οι Ταλιμπάν άρχισαν να την απειλούν για τη ζωή της και δεν ήταν πλέον ασφαλές για την ίδια να αγωνίζεται.

Για χρόνια, η οικογένεια μετακόμιζε συνεχώς για να διασφαλίσει την ασφάλεια της ίδιας και της μικρότερης αδερφής της Ayesha, που σήμερα είναι ακτιβίστρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η νεότερη πολιτικός στο Πακιστάν.

Η Μαρία πέρασε τα επόμενα τρία χρόνια της ζωής της κλειδωμένη στο σπίτι της, παίζοντας σκουός στους τοίχους του δωματίου της και στέλνοντας χιλιάδες emails σε προπονητές του σκουός σε όλο τον κόσμο αναζητώντας βοήθεια για να φύγει από το Πακιστάν.

Τελικά της απάντησε ο Jonathan Power, πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής και της ζήτησε να έρθει στο Τορόντο και να εκπαιδευτεί μαζί του.

Η Μαρία σήμερα ζει και προπονείται στον Καναδά και κατέχει την 47η θέση στην παγκόσμια κατάταξη του αθλήματός της. Η Μαρία παίζει ακόμα για το Πακιστάν!

Σήμερα η Μαρία βρίσκεται σε φάση διερεύνησης της ταυτότητά της, αλλά δεν αισθάνεται ότι επείγει να ορίσει τον εαυτό της ή να αφήσει τους άλλους να το κάνουν.

Βλέποντας τους άντρες να κακομεταχειρίζονται τις γυναίκες ήθελε, όπως λέει και η ίδια, να γίνει ο ιδανικός άντρας, απλώς για να δει πώς είναι κάτι τέτοιο.

Αλλά όταν είναι με άντρες προσπαθεί να υποδυθεί την ιδανική γυναίκα επίσης.

Η Μαρία εξακολουθεί να επισκέπτεται την οικογένειά της στο Πακιστάν όπου βοηθάει στην ίδρυση ενός νοσοκομείου και ελπίζει να εμπνεύσει κι άλλους να κάνουν το ίδιο. Το Τορόντο είναι το δεύτερο σπίτι της.

Συνεχίζει να προπονείται εντατικά για να κατακτήσει τον στόχο της που δεν είναι άλλος από το παγκόσμιο πρωτάθλημα του σκουός.

Η Μαρία όπως δηλώνει έχει πολύ μεγάλη πίστη και δηλώνει ότι αν και η ίδια απειλείται αυτό συμβαίνει γιατί η ίδια αποτελεί απειλή για τους Ταλιμπάν … Τους κάνει να φαίνονται αδύναμοι και διαμηνύει σε όλες τις γυναίκες τις πατρίδάς της και του κόσμου ότι…

…γεννηθήκατε ελεύθερες, γεννηθήκατε γενναίες και αυτό αξίζει να το ζήσει κανείς… ακόμη και αν είναι για μια μέρα …

με στοιχεία από το LIFO