Τους φάρους σε 23 περιοχές της επικράτειας ανοίγει για το κοινό το Πολεμικό Ναυτικό, σήμερα Κυριακή 20 Αυγούστου με την ευκαιρία του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Φάρων. Ανάμεσα τους και τον φάρο της Κασσάνδρας στο Ποσείδι.

Το ακρωτήριο Ποσείδι βρίσκεται σε απόσταση 3 χιλιόμετρα Ν Δ. της Καλάνδρας στο πρώτο πόδι της Χαλκιδικής. Το όνομά του το συναντούμε σε αγιορείτικα έγγραφα του 4ου αι., αλλά φαίνεται ότι είναι πολύ παλιότερο και σχετίζεται με την λατρεία του Ποσειδώνα. Έχουν εντοπισθεί λείψανα αρχαίου ιερού.

Στο ακρωτήριο Ποσείδι ή “Ποσειδώνιον”, όπως ονομάζεται ήδη από το Θουκυδίδη, οι ανασκαφές αποκάλυψαν ένα σημαντικό Ιερό τoυ Ποσειδώνα. Σώθηκαν, δυστυχώς σε μικρό ύψος, τέσσερα συνολικά μεγάλα οικοδομήματα-ναοί, τα οποία, λόγω της μικρής επιφάνειας του ακρωτηρίου, είναι κολλημένα μεταξύ τους.

Τα κινητά ευρήματα της ανασκαφής και οι επιγραφές φανερώνουν μια συνεχή λατρεία του Θεού της Θάλασσας, από το 12 αι. π.Χ. μέχρι τα ρωμαϊκά χρόνια.

Στην άκρη του ακρωτηρίου σε περιοχή που ελέγχεται από το Πολεμικό Ναυτικό , λίγο πιο κάτω από τις κατασκηνώσεις, υπάρχει o φάρος.

Κατασκευάστηκε το 1864, ενώ η περιοχή ήταν υπό την κατοχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, από την Γαλλική Εταιρεία Φάρων. Το ύψος του πύργου του είναι 14,5 μέτρα και το εστιακό του ύψος είναι 23 μέτρα. Αποτελείται από λιθόκτιστο εξαγωνικό πύργο και οικία για τους φαροφύλακες στο ισόγειο.
Το 1915 μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους 1912-13 εντάχθηκε στο Ελληνικό Φαρικό Δίκτυο. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου παρέμεινε σβηστός και, στο πλαίσιο ανασυγκρότησης του Φαρικού Δικτύου, επαναλειτούργησε το 1944 με πηγή ενέργειας το πετρέλαιο. Το 1975 ο φάρος ηλεκτροδοτήθηκε και λειτουργεί ως επιτηρούμενος.
Σήμερα Κυριακή 20 Αυγούστου 2017, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Φάρων, θα δοθεί η δυνατότητα επίσκεψης από το κοινό, από τις 10.00 έως 20.00 . Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν αναφορικά με την σημασία των Φάρων και των υπολοίπων ναυτιλιακών βοηθημάτων στη Ναυσιπλοΐα καθώς και για την προσφορά των Φαροφυλάκων.
Οι φάροι αποτελούν παραδοσιακά μνημεία με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική κατασκευή, που εξακολουθούν να συμβάλλουν στην ασφάλεια της ναυσιπλοΐας.