Το Διεθνές Φεστιβάλ ιστορικού ντοκιμαντέρ «Πέρα από τα Σύνορα» είναι ένας νέος θεσμός που καθιερώνεται από το Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών (ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ.) στο ακριτικό Καστελλόριζο, με στόχο να αποτελέσει τόπο συνάντησης Ελλήνων και ξένων δημιουργών ντοκιμαντέρ όχι μόνο για να προβάλλουν το έργο τους, αλλά και για μια γόνιμη ανταλλαγή ιδεών/προτάσεων μεταξύ Ελλήνων και ξένων συντελεστών ντοκιμαντέρ, με στόχο νέες συνεργασίες και διεθνείς συμπαραγωγές.

Το Φεστιβάλ στοχεύει να ταξιδέψει στην Αυστραλία και την Αμερική όπου σήμερα ζει μια μεγάλη και δραστήρια κοινότητα Καστελλοριζιών. Το Φεστιβάλ διαγωνιστικού χαρακτήρα απονέμει 4 Βραβεία καλύτερου ντοκιμαντέρ, ενώ είναι παράλληλα πλαισιωμένο από ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις, όπως συναυλίες με παραδοσιακά μουσικά σχήματα, εκθέσεις ζωγραφικής, γλυπτικής, φωτογραφίας, παρουσιάσεις βιβλίων, σεμινάρια κινηματογράφου και άλλα.

Η χρησιμότητα του Φεστιβάλ δεν περιορίζεται μόνο στην τοπική κοινωνία και στους θερινούς επισκέπτες του νησιού. Το Διεθνές Φεστιβάλ ιστορικού ντοκιμαντέρ «Πέρα από τα Σύνορα» στοχεύει το Καστελλόριζο να αποτελέσει αφενός τόπο συνάντησης σημαντικών δημιουργών ντοκιμαντέρ και αφετέρου την πολιτιστική συνεργασία μεταξύ Καστελλορίζου και Αντιφέλλου (Κας).

Σε κομβικό σημείο ανάμεσα σε Δύση και Ανατολή, πολύ κοντά στα παράλια της Λυκίας, το Φεστιβάλ επιδιώκει να αποτελέσει έναυσμα για νέους και έμπειρους δημιουργούς ντοκιμαντέρ προσελκύοντας ανθρώπους των τεχνών, των γραμμάτων και του κινηματογράφου κάθε χρόνο στο ακριτικό Καστελλόριζο. Το όραμα του Φεστιβάλ συνοψίζεται στη φράση «να φέρουμε τον κόσμο στο Καστελλόριζο και να μεταφέρουμε το Καστελλόριζο στον κόσμο!»

Το Φεστιβάλ υλοποιείται υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού & Δήμου Μεγίστης.

Για να δώσουμε το έναυσμα το Καστελλόριζο να γίνει ξανά ένα σημαντικό κέντρο πολιτισμού.

”Να φέρουμε τον κόσμο στο Καστελλόριζο και να μεταφέρουμε το Καστελλόριζο στον κόσμο!”

«Πέρα από τα Σύνορα»