Πρόκληση στα κατεχόμενα:Οι κατοχικές δυνάμεις Απαγόρευσαν την είσοδο στα κατεχόμενα στον Πατριάρχη Αλεξανδρείας ο οποίος επισκέπτεται την μεγαλόνησο προκειμένου να παραβρεθεί στον τριήμερο εορτασμό της μνήμης Αγίου Μάμαντος στην κατεχόμενη Μόρφου.

Ειδικότερα οι κατοχικές δυνάμεις δεν έδωσαν φέτος- για κάτι που συνέβαινε από το 2004- άδεια για την τέλεση Εσπερινού και Θείων Λειτουργιών στον καθεδρικό ναό του Αγίου Μάμαντος στην κατεχόμενη Μόρφου την 1η, 2α και 3η Σεπτεμβρίου, με την ευκαιρία της μνήμης του Αγίου.

Σε ανακοίνωσή της, η Ιερά Μητρόπολη Μόρφου, αναφέρει ότι από τις αρχές Ιουλίου, κατατέθηκε το αίτημα προς την Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών, ωστόσο, οι κατοχικές αρχές δεν το αποδέχθηκαν, επικαλούμενες θρησκευτικούς λόγους. Συγκεκριμένα, οι κατοχικές αρχές ανέφεραν ότι οι εορτασμοί του Αγίου Μάμα, συμπίπτουν με την έναρξη του Κουρμπάν Μπαϊράμ την 1η Σεπτεμβρίου.


Στην ανακοίνωσή της η Μητρόπολη Μόρφου τονίζει ότι «τίποτα δεν εμποδίζει χριστιανούς και μουσουλμάνους σ’ αυτό τον τόπο να πραγματοποιούν παράλληλους εορτασμούς.
Ούτε και νοείται θρησκευτική ελευθερία που να αφορά μόνο τους μεν και όχι τους δε».
Ως εκ τούτου, αναφέρεται στην ανακοίνωση της Μητρόπολης Μόρφου «καταδικάζουμε την απαράδεκτη αυτή ενέργεια των κατοχικών αρχών, ως αντιβαίνουσα προς το διεθνές δίκαιο, αλλά και προς το άρθρο 18 του Διεθνούς Συμφώνου για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα της Οικουμενικής Διακήρυξης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με βάση το οποίο «κάθε άτομο έχει το δικαίωμα στην ελευθερία της σκέψης, της συνείδησης και της θρησκείας, καθώς και την ελευθερία, μόνο ή μαζί με άλλους, δημόσια ή ιδιωτικά, να εκδηλώνει τη θρησκεία του ή τις θρησκευτικές του πεποιθήσεις με τη διδασκαλία, την πρακτική, τη λατρεία και με την τέλεση θρησκευτικών τελετών».


Επιπλέον, η Μητρόπολη Μόρφου στην ανακοίνωση της θεωρεί ότι «τέτοιες κινήσεις προσθέτουν περαιτέρω προσκόμματα και εμπόδια στον δρόμο που θα οδηγούσε σε επανένωση του νησιού, αφού δεν μπορεί να νοηθεί λύση του Κυπριακού με περιορισμό βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δη της θρησκευτικής ελευθερίας».

Επιστολές διαμαρτυρίας προς τα Ηνωμένα Έθνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση

αποστέλλει σήμερα ο Δήμος Μόρφου,

Επιστολές διαμαρτυρίας προς τα Ηνωμένα Έθνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση αποστέλλει σήμερα ο Δήμος Μόρφου, μετά την απαγόρευση της τέλεσης Θείας Λειτουργίας στον Άγιο Μάμα, ενώ επιδιώκει και συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Σε δηλώσεις του το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά τη συνάντηση της της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ένωσης Δήμων με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο Δήμαρχος της κατεχόμενης κωμόπολης, Βίκτωρας Χατζηαβραάμ, είπε ότι επιδόθηκε επιστολή για συνάντηση του Δήμου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ θα επιδοθούν επιστολές για συναντήσεις με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς.

Ανέφερε επίσης ότι η ολομέλεια του Δημοτικού Συμβούλιο Μόρφου συνεδρίασε το βράδυ της Τετάρτης και έλαβε συγκεκριμένες αποφάσεις για τα επόμενα μέτρα που θα παρθούν, μετά την απαγόρευση της τέλεσης της Θείας Λειτουργίας στον Άγιο Μάμα.

«Θα αποσταλεί σήμερα επιστολή διαμαρτυρίας στον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς επίσης και στους πέντε Πρέσβεις των Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας» είπε ο κ. Χατζηαβραάμ.

Συμπλήρωσε ότι σήμερα θα σταλεί και επιστολή του Δήμου στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών, με την οποία θα καταδικάζεται το γεγονός.

Ερωτηθείς αναφορικά με τις δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου για τη μετάβαση εποίκων στο Χαλά Σουλτάν, ο Δήμαρχος Μόρφου απάντησε ότι αυτό είναι θέμα της Κυβέρνησης, ενώ είπε ότι κάτι τέτοιο δεν συζητήθηκε κατά τη συνάντηση της Ένωσης Δήμων με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις, ο κ. Χατζηαβραάμ ανέφερε ότι δεν υπήρξε κάποια ένδειξη για την φετινή απαγόρευση των κατοχικών αρχών ενώ είπε ότι ο ίδιος δεν θα καλέσει κανέναν συνδημότη του να μεταβεί στον Άγιο Μάμα, καθώς είπε ότι αν συμβεί οτιδήποτε, ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο δεν θα αναλάβουν την ευθύνη.

Όσον αφορά τα σχόλια «αξιωματούχων» του ψευδοκράτους για μετακίνηση της γιορτής, ο Δήμαρχος είπε τέλος ότι δεν μπορούν να μετακινούνται οι θρησκευτικές εορτές.

Πηγή:mignatiou