Τα λουτρά της Αγίας Παρασκευής είναι κτισμένα πάνω στο κάστρο του Ἐγκέλαδου

Τα αρχαία κείμενα που χάνονται στο χρόνο και διασώζονται στο Αγιο Όρος λένε για τα λουτρά της Αγίας Παρασκευής  ότι …

…κάποιος Γίγαντας εἶναι καταπλακωμένος ἐκεῖ στὴν νότια ἄκρη τῆς Φλέγρας, καὶ λαγοκοιμᾶτε, περιμένοντας πότε θὰ ἔρθουν τὰ πράματα βολικὰ νὰ ἐλευθερωθῆ.

Κι ἂν δὲν πιστεύετε, δὲν ἔχετε παρὰ νὰ πάτε νὰ κολυμπῆστε ἐκεῖ, κάτω ἀπὸ τὰ θερμᾶ θειοῦχα λουτρὰ τῆς Ἁγίας Παρασκευῆς, καὶ θὰ δεῖτε τὴν ἀνάσα του νὰ ἀναδύεται μὲ βρωμερὲς μπουρμπουλίθρες ἀπὸ τὰ βάθη τῆς θάλασσας.

Ἐμεῖς οἱ Ἁγιορεῖτες ἀντιμετωπίζουμε μὲ πολὺ καλὴ προδιάθεση τὴν Παράδοση. Γνωρίζουμε ὅτι πίσω ἀπὸ κάθε παράδοση κρύβεται ἐπιμελῶς καὶ μιὰ ἀλήθεια…

 

Εδω λοιπόν στον μυθολογικό αυτό τόπο στην Χαλκιδική και στην Αγία Παρασκευή, δεσπόζουν τα Θερμά Ιαματικά Λουτρά της Αγίας Παρασκευής τα μοναδικά της Ευρώπης, με πηγές ισχυρά θειούχες με υπερτονική Αλιπηγή (Θειούχα θαλασσινή πηγή)…ένα υπερσύγχρονο SPA, που φημίζεται για τις σπάνιες θεραπευτικές του ιδιότητες και απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες.

Με πισίνες, σάουνες, χαμάμ, κατεωνιστήρες, υδρομασάζ, ατομικά και ομαδικά προσφέρει θεραπεία και αναζωογόνηση για τον σύγχρονο άνθρωπο ο οποίος εργάζεται και κινείται μόνιμα σε γοργούς ρυθμούς.

Σε ένα υπέροχο περιβάλλον με ιατρική υποστήριξη πλαισιωμένο από άριστες μονάδες φιλοξενίας και εστίασης.
Τα Θερμά Ιαματικά Λουτρά SPA-Αγίας Παρασκευής απέχουν 120 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη στη χερσόνησο της Κασσάνδρας και βρίσκονται σε απόσταση 5 χλμ. από τον οικισμό.

Η πρώτη πηγή ανακαλύφθηκε από κάποιον γεωργό, που έψαχνε να βρει θειάφι για να ραντίσει τα αμπέλια του.
Μετά το τέλος του Β’ παγκοσμίου πολέμου, οι κάτοικοι ανατίναξαν τα βράχια με δυναμίτη και ξεπήδησε το υδροθειούχο νερό θερμοκρασίας 39 o C από το ηφαίστειο, όπου δημιουργήθηκε η νέα Θερμοπηγή.

Αρχικά ονομάστηκε πηγή Αγίου Νικολάου και μετά Αγίας Παρασκευής.
Στην τοποθεσία των πηγών, τα πρώτα χρόνια δημιουργήθηκε ένα μικρό παράπηγμα με δύο αίθουσες και το 2000 χτίστηκε το νέο υπερσύγχρονο κτίριο.

Στις σύγχρονες πιστοποιημένες εγκαταστάσεις υπάρχουν δύο πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων (μια εξωτερική και μια εσωτερική) με ιαματικό θαλασσινό νερό και θερμοκρασία μεταξύ 36 – 39 βαθμούς Κελσίου, διαθέτει ατομικές μπανιέρες (1 διπλή και 6 μονές), , δυο αίθουσες υδρομασάζ, σάουνα, χαμάμ, δίκλινα δωμάτια, αναψυκτήριο, φυσικοθεραπεία, δυνατότητα μασάζ, υποστήριξη από ιατρικό προσωπικό, καθώς και ναυαγοσώστες.

Θερμά Ιαματικά Λουτρά SPA-Αγίας Παρασκευής… Αναγνωρισμένα και τα Μοναδικά της Ευρώπης…

Τα Θερμά Ιαματικά Λουτρά της Αγίας Παρασκευής μετά από ένα μακροχρόνιο αγώνα είναι πλέον αναγνωρισμένα και ανήκουν στις Ιαματικές Πήγες της Ελλάδας, με ποιοτικά χαρακτηριστικά , ΦΕΚ Τεύχος Β’ 2260/04.07.2017 δήλωσε στην «Πολιτική Χαλκιδική» και τη Σουζάνα Καζακα ο πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου κ. Χάρης Κουκουβίνος,.

Ο κ. Κουκουβίνος τόνισε, πως αυτή η αναγνώριση κατατάσσει τα Λουτρά της Αγίας Παρασκευής, στα πλέον μοναδικά Ιαματικά Λουτρά της Ευρώπης, γιατί ανήκουν στις πηγές που χαρακτηρίζονται ισχυρά θειούχες με υπερτονική Αλιπηγή, που σημαίνει ότι θειούχες πηγές υπάρχουν και αλλού, αυτό όμως που καθιστά ιδιαίτερη την πηγή μας, είναι ότι είναι Αλιπηγή δηλαδή με απλά λόγια, μια Θειούχα θαλασσινή πηγή.

Όπως ανέφερε ο κ. Κουκουβίνος, το νέο υδροθεραπευτήριο είναι ένα σύγχρονο κέντρο SPA που ανοίγει τον Απρίλιο και λειτουργεί έως και τον Νοέμβριο, διαθέτει όλες τις ανέσεις, εκτός από τις δύο πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων (μια εξωτερική και μια εσωτερική), διαθέτει ατομικές μπανιέρες, υδρομασάζ, σάουνα, χαμάμ, δίκλινα δωμάτια, αναψυκτήριο, φυσικοθεραπεία, δυνατότητα μασάζ, υποστήριξη από ιατρικό προσωπικό, καθώς και ναυαγοσώστες.

“Η ανακαίνιση που ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια έχει πλέον ολοκληρωθεί και είμαστε στην ευχάριστη θέση σήμερα ο επισκέπτης να απολαμβάνει στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις 1000 τμ τα ευεργετήματα της Θερμής Αλιπηγής, της οποίας το νερό είναι ιδιαίτερα ευεργετικό καθώς είναι νερό θερμής πηγής, υδροθειούχο, μεσόθερμο, μεταλλικό – υπερτονικό ενώ η φυσική του θερμοκρασία κυμαίνεται μεταξύ των 37,5 και 39 βαθμών Κελσίου… στην εσωτερική πισίνα η θερμοκρασία είναι στους 35 βαθμούς Κελσίου ενώ στην εξωτερική στους 33” …επεσήμανε ο κ. Χάρης Κουκουβίνος

Τέλος ο πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου τόνισε ότι στόχος των ανθρώπων του Δήμου Κασσάνδρας είναι τα Θερμά Ιαματικά Λουτρά SPA-Αγίας Παρασκευής, να είναι επισκέψιμα και να λειτουργούν 12 μήνες τον χρόνο … μέχρι στιγμής όμως η έναρξη της λειτουργίας τους γίνεται τον Μάρτιο και έχουν ως λήξη σεζόν το τέλος του Νοεμβρίου.

Τα Θερμά Ιαματικά Λουτρά SPA-Αγίας Παρασκευής έχουν πιστοποιημένη ανάλυση συστατικών νερού ως…
Νερό μεταλλικό υπερτονικό
Μεσόθερμο 34,5-36.0 οC
Ισχυρά χλωριονατριούχο(NaCl)
Βρωμιούχο (Br)
Βοριούχο (B)
Όξινο (Ph 6.2)
Καλιούχο (K)
Ισχυρά θειούχο(H2S)

Τα Θερμά Ιαματικά Λουτρά SPA-Αγίας Παρασκευής ενδείκνυνται για τις παρακάτω παθήσεις :
Παθήσεις οστών και αρθρώσεων – μυών
Ρευματοειδής αρθρίτιδα
Αγγυλωτική σπονδυλοαρθρίτιδα
Ελυστική οστεοαρθρίτιδα
Παραμορφωτική αρθρίτιδα
Δισκοπάθεια
Μυίτιδα –μυαλγία
Τενοντίτιδα
Παλαιά κατάγματα
Αυχαινικό σύνδρομο
Δερματικές παθήσεις
Σμιγματορροική δερματίτιδα
Μήνες λειτουργίας

Για όποια πληροφορία το εξειδικευμένο προσωπικό του Κέντρου Θερμών Ιαματικών Λουτρών SPA-Αγίας Παρασκευής είναι στην διάθεση του κοινού στα …
τηλέφωνα: 23740 71358
email : info@kedikassandras.gr / loutrakedik@gmail.com

*Ρεπορτάζ: Σουζάνα Καζάκα
*Επιμέλεια Οπτικοακουστικού Υλικού – Φωτογραφίες : Ζωή Γανίτη
*Επιμέλεια ύλης: Μαίρη Στεργίου