Από ότι φαίνεται η υπόθεση της επένδυση στη Χαλκιδική της Eldorado Gold, μητρικής εταιρείας της “Ελληνικός Χρυσός”, πλησιάζει στα όρια της υπομονής των επενδυτων.

Σύμφωνα με τον George Burns, τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας από τον Απρίλιο του 2016, αν η κυβέρνηση μπλοκάρει οριστικά την επένδυση “θα είναι νομικά εκτεθειμένη απέναντί μας” και θα υπάρξουν αγωγές.

“Θα εξαντλήσουμε κάθε νόμιμη οδό για να πάρουμε τις απαραίτητες άδειες και πιστεύω ότι θα κερδίσουμε”, σημειώνει ο κ. Burns μιλώντας στην “Καθημερινή της Κυριακής”, συμπληρώνοντας: “Αν όμως δεν μπορούν οι διαφορές μας με την κυβέρνηση να επιλυθούν με φιλικό τρόπο, θα κάνω ό,τι χρειαστεί για να υπερασπιστώ τα συμφέροντα των μετόχων και των εργαζομένων μου”.

Ερωτηθείς για το εάν η κυβέρνηση Τσίπρα στηρίζει την επένδυση, απαντά: “Κάθε φορά που βλέπω τον κ. Σταθάκη μού δίνει την εντύπωση ότι θέλει να προχωρήσουμε. Το πρόβλημα είναι πως τα λόγια του δεν είναι συνεπή με τις πράξεις του. Και αυτό είναι ιδιαίτερα επιζήμιο για την ατζέντα του κ. Τσίπρα που προσπαθεί να προσελκύσει διεθνείς επενδυτές”.

Ο κ. Burns μάλιστα αποκαλύπτει πως παρά τις προσπάθειες που έχει κάνει για να υπάρξει συνάντηση με τον πρωθυπουργό, δεν έχει υπάρξει ανταπόκριση. Όσον αφορά τον Κυριάκο Μητσοτάκη επισημαίνει πως ο πρόεδρος της ΝΔ “μιλάει δημοσίως τόσο υπέρ του κλάδου όσο και υπέρ της δικής μας επένδυσης. Και η Νέα Δημοκρατία μοιάζει να μας στηρίζει πολιτικά, σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ”.

Για τον επικεφαλής της Eldorado Gold η περίπτωση της εταιρείας του είναι πολύ σημαντική για τους διεθνείς επενδυτές, και αυτό γιατί “η όρεξη για επενδύσεις στην Ελλάδα υπάρχει, αλλά οι επενδυτές εξετάζουν προσεκτικά τις συνθήκες στις οποίες έχουμε βρεθεί εμείς και τους κινδύνους που η περίπτωσή μας αναδεικνύει”.

Σχετικά με τη δυνητική προσφυγή της κυβέρνησης στη διαιτησία για τις επενδύσεις της Eldorado Gold, ο κ. Burns υποστηρίζει πως αυτή η συζήτηση έχει αρνητικό αντίκτυπο τόσο στην τιμή της μετοχής όσο και στους μετόχους-επενδυτές στους οποίους έχει δημιουργήσει ανησυχία και φόβο.

Μάλιστα αποκαλύπτει πως “δεν έχουμε ενημερωθεί ακόμα επισήμως για το αν η κυβέρνηση θα προσφύγει στη διαιτησία, ούτε έχει υπάρξει κάποια προκαταρκτική συζήτηση, όπως είθισται, επί του προβλήματος, για να δούμε αν μπορεί να επιλυθεί χωρίς προσφυγή στη διαιτησία”.

Κλείνοντας ο κ. Burns αναφέρει: “Θέλουμε να έχουμε μια καλή σχέση με το ελληνικό κράτος. Έχουμε δείξει μεγάλη υπομονή και θα συνεχίσουμε να δείχνουμε”.

Πηγή: “Καθημερινή της Κυριακής”