“Η εταιρεία δεν δικαιούται να ζητά να προχωρήσει η επένδυση, ενίοτε ζητώντας χάρες και ενίοτε εκβιάζοντας” αναφέρει σε ανακοίνωση του το Συντονιστικό Ιερισσού ενάντια στην εξόρυξη χρυσού, με αφορμή την υπόθεση της “Ελληνικός Χρυσός” / “Εldorado Gold”.
Τονίζει ότι το έργο “είναι καταστρεπτικό για τη Β.Α. Χαλκιδική, θα στερήσει πολλές θέσεις εργασίας και σημαντικούς πόρους για τη ζωή, και θα έχει ανεπίστρεπτες συνέπειες”.
Αναφέρει, τέλος, ότι, όπως η εταιρεία “έχει υποχρέωση στην κερδοφορία των μετόχων, έτσι και η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να προστατέψει τους πολίτες και να ακυρώσει αυτό το καταστροφικό επενδυτικό σχέδιο”.
Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης:
Εκβιασμών συνέχεια
Μετά την τρίτη, σε τρία χρόνια, ανακοίνωση αναστολής εργασιών της Ελληνικός Χρυσός/Eldorado Gold, οφείλουμε να τοποθετήσουμε, γι’ ακόμη μια φορά, τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση.
Η εταιρία εκβιάζει, κατά πάγεια τακτική, επιδιώκοντας για πολλοστή φορά ν΄ αλλάξει όρους της σύμβασης που έχει υπογράψει με το ελληνικό δημόσιο. Θέτει τελεσίγραφα και εκβιάζει την αδιεοδοτούσα αρχή, ώστε να εκδοθούν άμεσα οι άδειες που χρειάζονται για να ολοκληρωθεί το έργο.
Ταυτόχρονα, η Ελληνικός Χρυσός/Eldorado Gold έχει διαπράξει σωρεία παρανομιών, όπως αυτές έχουν βεβαιωθεί από τη Διοίκηση. Η απόρριψη της μεταλλουργίας παρέπεμψε την υπόθεση στη διαιτησία, διαδικασία την οποία, προφανώς, η εταιρεία θέλει να επηρεάσει και να εκβιάσει το αποτέλεσμά της.
Το σχέδιό της υλοποιήθηκε σε επιλεγμένο χρόνο, σε συνεργασία με τα κόμματα που στηρίζουν αυτό το τερατούργημα.
Η εταιρεία δεν δικαιούται να ζητά να προχωρήσει η επένδυση, ενίοτε ζητώντας χάρες και ενίοτε εκβιάζοντας.
Όποιαδήποτε έκδοση αδειών, υπό αυτές τις συνθήκες, θα είναι απαράδεκτη.
Όπως έχουμε επιστημονικά τεκμηριώσει από παλιά, αυτό το έργο δεν έπρεπε να είχε ξεκινήσει πότε, είναι καταστρεπτικό για τη Β.Α. Χαλκιδική, θα στερήσει πολλές θέσεις εργασίας και σημαντικούς πόρους για τη ζωή, και θα έχει ανεπίστρεπτες συνέπειες.

Όπως η Ελληνικός Χρυσός έχει υποχρέωση στην κερδοφορία των μετόχων, έτσι και η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να προστατέψει τους πολίτες και να ακυρώσει αυτό το καταστροφικό επενδυτικό σχέδιο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κείμενο επιμέλεια : συντακτική ομάδα «Πολιτική Χαλκιδική»