Ιερισσός: Ένας σεισμός 85 χρόνια πριν… στέλνει μηνύματα για το μέλλον…

Πραγματοποιήθηκε χθες η εκδήλωση μνήμης και ενημέρωσης, 85 χρόνια μετά τους φονικούς σεισμούς της  Ιερισσού στη Χαλκιδική το 1932.

Η προσέλευση του κοινού  ήταν αθρόα και η αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Ιερισσού κατακλείστηκε από τους κατοίκους πολλοί εκ των οποίων  παρακολούθησαν την εκδήλωση από τον αύλειο χώρο του  Κέντρου γιατί η εσωτερική αίθουσα ήταν γεμάτη .

Οι ομιλητές της εκδήλωσης μίλησαν  για τα ιστορικά και επιστημονικά δεδομένα του σεισμού και της σεισμικότητας της περιοχής και ο κύριος ομιλητής ο Διεθνώς αναγνωρισμένος καθηγητής  του Γεωφυσικού Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ, κ. Κων/νος  Παπαζάχος, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα…«Ο σεισμός του 1932 και η σημασία του για τη μεταλλευτική δραστηριότητα της ΒΑ. Χαλκιδικής»…τόνισε με πολύ προσεκτικές διατυπώσεις την μεγάλη επικινδυνότητα της περιοχής σε σχέση με τους σεισμούς και την επαγρύπνηση που πρέπει όλοι να επιδεικνύουν σε ότι αφορά την ζωή και την ανθρώπινη δραστηριότητα στην περιοχή.

Η εκδήλωση που διοργανώθηκε από το Συντονιστικό της Ιερισσού ενάντια στην εξόρυξη Χαλκού-Χρυσού, σε συνεργασία με Συλλόγους του Δήμου Αριστοτέλη, όπως τονίστηκε και από τους ομιλητές  είχε προγραμματιστεί,   λόγω της επετείου των 85 χρόνων από τον φονικό σεισμό της Ιερισσού,  από τις αρχές του καλοκαιριού και δεν έχει καμμιά σύνδεση με τα τελευταία γεγονότα και τις εξελίξεις στην υπόθεση  των Μεταλλείων Κασσάνδρας.
Παράλληλα στην εκδήλωση λειτούργησε έκθεση σπάνιου φωτογραφικού υλικού και μαρτυριών από τον σεισμό και την περιοχή .

Σας παραθέτουμε εδώ το σύνολο της βιντεοσκοπημένης ομιλίας του καθηγητή  του Γεωφυσικού Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ, κ. Κων/νου  Παπαζάχου…

Ο κ. ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ ΣΤΗΝ ΙΕΡΙΣΣΟ Α ΜΕΡΟΣ

Ο κ. ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ ΣΤΗΝ ΙΕΡΙΣΣΟ Β ΜΕΡΟΣ

*Ρεπορτάζ: Σουζάνα Καζάκα
*Επιμέλεια Οπτικοακουστικού Υλικού – Φωτογραφίες : Ζωή Γανίτη
*Επιμέλεια ύλης: Μαίρη Στεργίου