Με πληθώρα δραστηριοτήτων γύρω από την επιστήμη και την τεχνολογία, αλλά και με ψυχαγωγικά shows που θα εντυπωσιάσουν το κοινό, θα υποδεχτεί και φέτος τους επισκέπτες κάθε ηλικίας, το Astroparty, που διοργανώνει -για 8η φορά- το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας, Noesis, την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου, από τις 15.00 το μεσημέρι μέχρι αργά το βράδυ.
Όσοι βρεθούν εκείνη τη μέρα στο Πλανητάριο Θεσσαλονίκης, θα έχουν την ευκαιρία να δουν ένα σόου με πηνία Tesla, δηλαδή ηλεκτρικές εκκενώσεις που δημιουργούν την εντύπωση κεραυνών. Τα πηνία θα στηθούν στο lobby του Πλανηταρίου, σε συνεργασία με το Μουσείο Νικόλα Tesla του Βελιγραδίου, ενώ ένα από αυτά θα έχει μέγεθος περίπου πέντε μέτρα (το σόου θα γίνει στο τέλος της βραδιάς).
Μία σπάνια ακουστική εμπειρία θα είναι η συναυλία της May Roosevelt με μοναδικό όργανο το ιδιόμορφο θέρεμιν, που δημιουργεί «απόκοσμους» ήχους με ηλεκτρομαγνητικά κύματα (στις 21.30), ενώ για τους λάτρεις των επικών ιστοριών, θα υπάρχει ένα αφιέρωμα για τα 40 χρόνια Star Wars, το οποίο θα είναι διαδραστικό, καθώς οι ψηφιακοί χαρακτήρες των γνωστών ηρώων θα βρίσκονται ανάμεσα στο κοινό και θα φωτογραφίζονται μαζί τους. Στο αφιέρωμα αυτό θα υπάρχει και μία χορογραφημένη παράσταση.
Η ρομποτική, με επιδείξεις κατασκευών, που θα έχουν ως θέμα το διάστημα, και θα παρουσιάζουν στους επισκέπτες τις δυνατότητές τους, και η επίδειξη drones από ειδικούς, θα γίνονται καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης από ειδικούς. Επίσης, θα λειτουργούν μίνι έκθεση και επίδειξη κλασικών ποδηλάτων, ρετρό video παιχνίδια σε υπολογιστές και παιχνιδομηχανές της δεκαετίας του ‘80, επίδειξη ζωντανής επικοινωνίας με ραδιοσυχνότητες από ομάδα ραδιοερασιτεχνών, επιστημονικά πειράματα και παιχνίδια για όλες τις ηλικίες, παρατήρηση ουρανού με τηλεσκόπια, ακροβάτες και street performers κ.ά.
Όσον αφορά τις προβολές ταινιών, στο Πλανητάριο θα παρουσιάζεται κάθε μία ώρα (από τις 16.00) η επίκαιρη «Αποχαιρετώντας το Cassini» και στο Κοσμοθέατρο (από τις 15.30) η «Αδρεναλίνη». Θα προβληθεί, επίσης, το ντοκιμαντέρ «Η μυστική ζωή των υλικών», ένα ταξίδι γύρω από την επιστήμη των υλικών, τις καινοτομίες, τους ανθρώπους της έρευνας και τις τελευταίες εξελίξεις, ενώ θα γίνουν ομιλίες και παρουσίαση του «έξυπνου φορέματος» από φοιτητές του ΑΠΘ.
Εξάλλου, θα μπορεί κανείς να επισκεφτεί τις γνωστές μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις του Πλανηταρίου (μουσείο τεχνολογίας, αρχαία ελληνική επιστήμη κ.ά.). «Στόχος της εκδήλωσης είναι η γνωριμία του κοινού με τις άτυπες μορφές εκπαίδευσης, αλλά και η άμεση επαφή με τις θετικές επιστήμες και τις επιστήμες της τεχνολογίας».
H είσοδος σε όλες τις δραστηριότητες είναι ελεύθερη, ενώ θα γίνει διαγωνισμός με έπαθλο ένα τηλεσκόπιο από την εταιρία «Πλανητάριο Θεσσαλονίκης».