Συνεχίζεται σήμερα η δίκη των 22 πολιτών από την Χαλκιδική, στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης με την κατηγορία της συμμετοχής σε επεισόδια τον Μάρτιο του 2012 στο Δημαρχείο του Δήμου Αριστοτέλη κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου με θέμα την εξόρυξη χρυσού στην περιοχή από την Eldorado Gold.
Για σήμερα όμως αναμένεται να ξεκινήσει και η δίκη για την υπόθεση Λάκκος Καρατζά, στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης των 26 ατόμων που συμμετείχαν το Μάιο του 2013 σε κινητοποίηση κατά της εξόρυξης χρυσού στην περιοχή Καρατζά , η οποία κατέληξε σε επεισόδια με αστυνομικές δυνάμεις.
Η υπόθεση αυτή θεωρείται κομβική δεύτερη, μεγαλύτερη μετά από εκείνη του εμπρησμού των εγκαταστάσεων της Ελληνικός Χρυσός, καθώς από εκεί και μετά η τότε κυβέρνηση μαζί με τις διωκτικές αρχές χαρακτηρίζουν το κίνημα «συμμορία».
Στο κατηγορητήριο περιλαμβάνονται περιστατικά που τελέστηκαν από τις αρχές του μηνός Μαΐου έως και τα τέλη Αυγούστου του 2013 και οι διωκόμενοι κατηγορούνται πέραν των άλλων και για σύσταση συμμορίας.
Έξω από το δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, για στήριξη των πολιτών που δικάζονται σήμερα έχουν συγκεντρωθεί εκατοντάδες πολίτες της Χαλκιδικής και όχι μόνο οι οποίοι διαμαρτύρονται για τις εξορύξεις και τα μεταλλεία στο τόπο τους.

Ο Δήμος Αριστοτέλη ανακοίνωση στους Πολίτες…

Στο μεταξύ την αμέριστη συμπαράστασή του στο δικαστικό αγώνα των κατοίκων που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις κατά της εξόρυξης χρυσού, εκφράζει ο Δήμος Αριστοτέλη σε ανακοίνωσή του και αναφέρει τα ακόλουθα:

«Σε μια εξαιρετική χρονική συγκυρία, την ίδια ώρα δηλαδή που τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, η κοινή γνώμη παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα, μια πολυεθνική εταιρεία να εκβιάζει ωμά την εκλεγμένη Ελληνική Κυβέρνηση, στοχεύοντας στη μεγιστοποίηση των κερδών της, αδιαφορώντας για τις οποιεσδήποτε συνέπειες και έναν τόπο που αγωνίζεται να σταθεί όρθιος, οι κάτοικοι αυτού του τόπου οδηγούνται για άλλη μια φορά στα δικαστήρια.

Την Τετάρτη 21 και την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου, 48 συνολικά συνδημότες μας δικάζονται μεταξύ άλλων για κάποια από τα σοβαρότερα αδικήματα του Ποινικού Κώδικα.

Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι το μοναδικό «έγκλημα» των συνδημοτών μας είναι ο αγώνας για την σωτηρία του τόπου τους. Οδηγούνται στο εδώλιο στο πλαίσιο του δόγματος «επένδυση με κάθε κόστος» και ως θύματα ενός ακόμη εκβιασμού απέναντι σε όποιον αντιτίθεται σε αυτόν.

Ως Δημοτική Αρχή του Δήμου Αριστοτέλη, δηλώνουμε αντίθετοι σε κάθε προσπάθεια στοχοποίησης των δημοτών μας, με κριτήριο τις απόψεις τους για τη μεταλλευτική δραστηριότητα.

Εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας προς τους διωκόμενους συνδημότες μας και ΤΑΣΣΟΜΑΣΤΕ ΥΠΕΡ του δίκαιου αγώνα της τοπικής κοινωνίας, η οποία ενοχοποιήθηκε για την ευαισθητοποίησή της στο μείζον πρόβλημα της καταστροφής του περιβάλλοντος και της κερδοσκοπικής εκμετάλλευσής του».

ΣΥΡΙΖΑ Νομαρχιακή Επιτροπή Χαλκιδικής, επιστολή συμπαράστασης…

Την ίδια ώρα την αμέριστη συμπαράστασή του στο δικαστικό αγώνα των κατοίκων που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις κατά της εξόρυξης χρυσού εκφράζει η Νομαρχιακή Επιτροπή Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ. «Με την καταδίκη τεσσάρων μελών του κινήματος κατά της εξόρυξης χρυσού πριν από λίγες ημέρες, με τις δύο δίκες αύριο και μεθαύριο, και την σωρεία άλλων στο προσεχές διάστημα, ξεδιπλώνεται μπροστά μας η -πριν από χρόνια- ενορχηστρωμένη και καλά στημένη βιομηχανία διώξεων και τρομοκράτησης των πολιτών που αντιμάχονταν και συνεχίζουν να αντιμάχονται την EL Dorado», επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της κομματικής οργάνωσης.

«Η τότε κυβέρνηση Σαμαρά με τους εντολοδόχους της, όσο και η «Ελληνικός Χρυσός» είναι οι υπόλογοι απέναντι στους διωκόμενους, στην κοινωνία, στο περιβάλλον. Αυτοί είναι και οι μόνοι ένοχοι», συνεχίζει η ίδια ανακοίνωση.

«H N.E. και όλα τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ Χαλκιδικής, δηλώνουμε την αμέριστη και έμπρακτη συμπαράστασή μας σε όλους τους πολίτες της Β.Α. Χαλκιδικής που διώκονται, την αμείωτη στήριξή μας στο κίνημα κατά της εξόρυξης χρυσού στις Σκουριές και την πάγια εναντίωσή μας στην EL Dorado.
Δηλώνουμε προς πάσα κατεύθυνση: Δεν φοβόμαστε – δεν υποχωρούμε – θα νικήσουμε», καταλήγει.

Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ, με ανακοίνωση της στηρίζει τους διωκόμενους πολίτες…

Η Eldorado Gold εκβιάζει με σκοπό να πάρει νέες άδειες που θα επεκτείνουν την καταστροφή, η οποία συντελείται ήδη στη Βορειοανατολική Χαλκιδική, τονίζει σε ανακοίνωση της η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη, η οποία διατυπώνει τα εξής αιτήματα:
* Καλούμε την κυβέρνηση να μην κάνει άλλα βήματα πίσω.
* Να παρθούν οι παράνομες άδειες για την Ολυμπιάδα πίσω και να μην δοθεί καμία νέα.
* Να μη γίνει καμία επέκταση της μεταλλευτικής δραστηριότητας στη Β.Α Χαλκιδική.
Με αφορμή τις δίκες που θα γίνουν το επόμενο διάστημα σε βάρος κατοίκων της Χαλκιδικής, που πήραν μέρος σε κινητοποιήσεις κατά της εξόρυξης χρυσού, η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει τη συμπαράσταση της στους διωκόμενους και σημειώνει: «Δεν είναι η πρώτη φορά που οι άνθρωποι που συμμετέχουν στο κίνημα ενάντια στην εξόρυξη χρυσού βρίσκονται στο στόχαστρο. Αστυνομική αυθαιρεσία, βίαιη καταστολή ακόμα και ποινές φυλάκισης αποτελούσαν όλα τα προηγούμενα χρόνια τον κανόνα στην αντιμετώπιση της διεκδίκησης του αυτονόητου. Ο αγώνας των κατοίκων να προστατεύσουν τον ίδιο τους τον τόπο είναι απόλυτα δίκαιος. Θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε καθημερινά στο πλάι τους σε κάθε κινητοποίηση, διεκδικώντας την άμεση αθώωση των διωκόμενων».

Φώτο αρχείου

επιμέλεια/σύνταξη υλικού-συντακτική ομάδα «Χαλκιδική Πολιτική»