Από 70.000 έως 100.000 πανελλαδικά, για πρώτη χρονιά, δε θα λάβουν τις αγροτικές επιδοτήσεις 2017, εξαιτίας του άρθρου 20 του νόμου Κατρούγκαλου. Ένα μέρος από αυτούς έκανε μεταβίβαση δικαιωμάτων υπό το φόβο της περικοπής της σύνταξης κατά 60%, αλλά φαίνεται πως η μεγαλύτερη πλειοψηφία άφησε τα δικαιώματα ανενεργοποίητα.
Σχετικά με την πληρωμή των επιδοτήσεων ο Αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, δεσμεύτηκε για εφαρμογή της «συνταγής» του 2016 στην καταβολή των δικαιωμάτων της ενιαίας ενίσχυσης. Με βάση αυτή τη «συνταγή», λοιπόν, θα καταβληθεί η πρώτη δόση γύρω στις 20 έως 27 Οκτωβρίου και η εκκαθάριση θα δοθεί πριν το τέλος του Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους.
«Είναι μια δύσκολη χρονιά για τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Είναι η χρονιά που είχε πάρα πολλές μεταβιβάσεις. Πάρα πολλές απεντάξεις. Και αυτό οδηγεί τον Οργανισμό σε πάρα πολύ μεγάλη πίεση. Οι «μηχανές» δουλεύουν στο φουλ για να βγει η πληρωμή του Οκτωβρίου», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Χιλετζάκης.
Νέες πληρωμές
Πληρωμές ύψους 3.104.034,33 € πραγματοποίησε ο ΟΠΕΚΕΠΕ από τις 18 έως τις 20 Σεπτεμβρίου 2017
Οι εν λόγω πληρωμές αφορούν 673 παραγωγούς για μέτρα όπως: δάσωση, νιτρικά, βιολογικά, αμειψισπορά, ολοκληρωμένη καπνού, αυτόχθονες φυλές και αναδιάρθρωση αμπελώνων.
Έως 31/1/ 2018 διορθώσεις προφανών σφαλμάτων ΟΣΔΕ – έως 3/10/2017 οι δικαιούχοι εξισωτικής και βιολογικής γεωργίας
Περιθώριο μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2018 έχουν οι παραγωγοί προκειμένου να υποβάλλουν στις πύλες ΟΣΔΕ αιτήματα επιλεξιμότητας, άρσης επικάλυψης και διόρθωσης άλλων προφανών σφαλμάτων των Ενιαίων Αιτήσεων Ενίσχυσης, μέσω διοικητικών πράξεων, σύμφωνα με εγκύκλιο που εξέδωσε πρόσφατα ο ΟΠΕΚΕΠΕ.
Κατ΄εξαίρεση, οι παραγωγοί που έχουν αιτηθεί εξισωτική αποζημίωση – Μέτρο 13 και Μέτρο 11 Βιολογικής Γεωργίας, πρέπει να υποβάλλουν αίτημα διοικητικής πράξης, έως την Τρίτη 3 Οκτωβρίου.
Σημειώνεται πως η διόρθωση των σταθερών στοιχείων της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης, επιτρέπεται ανά πάσα στιγμή, κατά τη διάρκεια των προβλεπόμενων εμπρόθεσμων πληρωμών ενισχύσεων, εφόσον προσκομίζονται τα απαραίτητα δικαιολογητικά.
Πηγή: dikaiologitika.gr