Μετά από χιλιετίες βρέθηκε επιτέλους από αρχαιολόγους, how to guide για την κατασκευή των Πυραμίδων.
Η κατασκευή του μοναδικού εναπομείναντα από τα Επτά Θαύματα του αρχαίου κόσμου αποτελούσε μέχρι πρόσφατα έναν από τους μεγαλύτερους γρίφους της ανθρωπότητας. Πως δύναται με ελάχιστη τεχνογνωσία και στοιχειώδης πρώτες ύλες η ανέγερση τέτοιων σπουδαίων οικοδομημάτων;;
Οι αρχαιολόγοι δηλώνουν πώς οι αρχαίοι Αιγύπτιοι μετέφεραν χιλιάδες τόνους πέτρες από ασβεστόλιθο και γρανίτη σε απόσταση 500 μιλίων, ώστε δημιουργηθεί η Πυραμίδα του Χέοπα, περίπου στα 2.600 π.Χ.
Με ύψος σχεδόν 147 μέτρα, ήταν η μεγαλύτερη από όλες τις Πυραμίδες και μάλιστα μέχρι τον Μεσαίωνα, ήταν το μεγαλύτερο κτίσμα όλης της τότε ανθρωπότητας.
Ο τρόπος μεταφοράς των τεράστιων ογκολίθων αποτελούσε πάντα ένα τεράστιο μυστήριο και υπήρξε σημείο διαφωνίας ανάμεσα σε ακαδημαικούς για πάρα πολλα χρόνια.
Μια ομάδα αρχαιολόγων που εργάζονται στο σημείο ανέσυραν έναν αρχαίο πάπυρο, απομεινάρια ενός πλοίου και ένα ολόκληρο δίκτυο υδάτινων οδών γύρω από την πυραμίδα, στοιχεία που δίνουν νέες πληροφορίες και γνώσεις για τον τρόπο που χτίστηκε ένα από τα Επτά Θαύματα του Αρχαίου κόσμου.
Απ’ ότι μαθαίνουμε, ο πάπυρος γράφτηκε από έναν άντρα που ονόματι Merer ο οποίος ήταν ο επικεφαλής 40 επίλεκτων ναυτών. Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν πως χιλιάδες εκπαιδευμένοι εργάτες χρησιμοποίησαν βάρκες για να διασχίσουν τα κανάλια του Νείλου ώστε να μεταφέρονται οι πέτρες.
Τα ξύλα από τις βάρκες παρέμεναν αυτούσια καθώς ήταν μεταξύ τους δεμένα με χοντρά σχοινιά, μερικά εκ των οποίων βρέθηκαν σε πολύ καλή κατάσταση.
Ακόμη, αναγράφτηκε πως οι εργάτες του απασχολήθηκαν και στην διαμόρφωση των αντίστοιχων περιοχών, ανοίγοντας γιγαντιαία αυλάκια ωστε να απορρέουν το νερό από τον Νείλο και να το διοχετεύσουν προς την Πυραμίδα, μέσω επίσης κατασκευασμένων καναλιών.
Αρχαιολόγοι που εργάζονται στην Γκίζα εντόπισαν σχετικά γρήγορα τα ίχνη των καναλιών, τα οποία ίχνη, ήταν η απάντηση «γόρδιος δεσμός» για την μεταφορά των ογκόλιθων. Παράλληλα με τη βοήθεια ειδικών ακτίνων λέιζερ μπόρεσαν να κάνουν simulate τα αρχαία σκάφη των Αιγυπτίων και να διαπιστώσουν πώς ακριβώς έγινε η μεταφορά τους.

Πηγή: CNN Greece