Σε ένα από τα πολλά εργοτάξια του αγωγού TAP στο νομό Ροδόπης, ανακαλύφθηκε ένα εντυπωσιακό αρχαιολογικό εύρημα.
Σύμφωνα με το xronos.gr δύο χιλιόμετρα νότια από το χωριό Αρσάκειο του Δήμου Μαρώνειας-Σαπών, βρέθηκε ένα νεκροταφείο υστερορωμαϊκών και βυζαντινών χρόνων, στο οποίο υπήρξαν αρκετές ταφές.

Πρόκειται για εύρημα που ήρθε στο φως το περασμένο καλοκαίρι σε ένα από τα πολλά εργοτάξια του αγωγού TAP στο νομό Ροδόπης. Συγκεκριμένα δυο χιλιόμετρα νότια από το χωριό Αρσάκειο του Δήμου Μαρώνειας-Σαπών, βρέθηκε ένα νεκροταφείο υστερορωμαϊκών και βυζαντινών χρόνων. Η επιχείρηση μεταφοράς αφορούσε έναν κεραμικό κλίβανο που βρέθηκε στην ίδια ακτίνα των εκατό μέτρων με το νεκροταφείο.
Χάρη της επιχείρησης μεταφοράς οι δρόμοι γύρω από το Αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνής, έκλεισαν για αρκετή ώρα χθες. Το φορτηγό που μετέφερε τον τεράστιο κλίβανο εισήλθε από τον δρόμο μπροστά στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ, που είχε αποκλειστεί με μέριμνα του Τμήματος Τροχαίας Κομοτηνής. Την όλη επιχείρηση συντόνιζαν άνθρωποι της εταιρείας που εκτελεί τις εργασίες του αγωγού TAP στην περιοχή, ενώ από κοντά παρακολουθούσαν οι αρχαιολόγοι της τοπικής Εφορείας. Τουλάχιστον δύο ώρες διήρκησε η επιχείρηση μεταφοράς και τοποθέτησης του κλιβάνου στην αυλή, και όπως είναι φυσικό προσέλκυσε τα βλέμματα περίοικων και περαστικών που ενδιαφέρθηκαν να μάθουν περί τίνος πρόκειται.
Ο αύλειος χώρος του Αρχαιολογικού Μουσείου Κομοτηνής, επί της οδού Βύρωνος, είχε διαμορφωθεί κατάλληλα προκειμένου να φιλοξενήσει το εύρημα, που ήδη έχει αξιολογηθεί από αρχαιολόγους της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ροδόπης.
Στο νεκροταφείο υστερορωμαϊκών και βυζαντινών χρόνων που ανασκάφηκε στο Αρσάκειο υπήρξαν αρκετές ταφές. Παράλληλα με το νεκροταφείο βρέθηκαν ο κεραμικός κλίβανος κι ένα πηγάδι. Επίσης, εύρημα αποτελεί κι ένα μονόχωρο κτίριο που κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται για κοιμητηριακό ναό.
Όσον αφορά σε άλλες τοποθεσίες στη Ροδόπη, όπου δραστηριοποιείται με εργασίες ο αγωγός TAP, αυτές, προς το παρόν, έχουν δώσει ελάχιστα αρχαιολογικά δείγματα, κυρίως επιφανειακά, όπως συγκεντρώσεις κεραμικής. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης, μαζί με τους αρχαιολόγους του TAP, μεριμνούν για την ανάδειξη των ευρημάτων, τα οποία, αν δεν περνούσε ο αγωγός, μπορεί να μην αποκαλύπτονταν ποτέ.
Στην περίπτωση του κεραμικού κλιβάνου υπήρξε σχετική ενημέρωση προς το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο το οποίο αποφασίζει και τον τρόπο αξιοποίησης των ευρημάτων. Έτσι αποφασίστηκε η μεταφορά του στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνής και η τοποθέτησή του στον αύλειο χώρο. Όσον για το πότε θα αποκαλυφθεί στο κοινό, αυτό είναι θέμα της τοπικής Εφορείας Αρχαιοτήτων, που θα κρίνει πότε είναι ο κατάλληλος χρόνος.
Πηγή: xronos.gr