Ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2017 με κεντρικό θέμα «ΠΟΛ(ε)ΙΣ» στο Δήμο Αριστοτέλη που ήταν αφιερωμένες στα Αρχαία Στάγειρα και την Αρχαία Άκανθο με μεγάλη επιτυχία.

Οι δράσεις των εκδηλώσεων «¨ΠΟΛ(ε)ΙΣ¨, Aρχαία Στάγειρα και Αρχαία Άκανθο» που ο Δήμος Αριστοτέλη συνδιοργάνωσε σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους, πέρα από την ωφελιμότητα της προσέγγισης του κοινού και των επισκεπτών με τους αρχαιολογικούς χώρους και την ιστορία των τόπων αποτέλεσαν και ένα σημείο ανάπτυξης  για πρωτοβουλίες νέων συνεργασιών και δράσεων.

Οι εκδηλώσεις «ΠΟΛ(ε)ΙΣ», Aρχαία Στάγειρα και Αρχαία Άκανθος», αποτέλεσαν το εφαλτήριο και ένα ακόμη σημείο εμπέδωσης για τον προγραμματισμό,  της Δημιουργίας του “Διεθνούς Κέντρου Αριστοτελικών Μελετών” στην Ολυμπιάδα, τόνισε ο κ. Ζουμπάς, μιλώντας στην Χαλκιδική Πολιτική και την Σουζάνα Καζάκα, με την συνεργασία του Δήμου, του ΑΠΘ και του Συλλόγου για την Δημιουργία του Διεθνούς Κέντρου Αριστοτελικών Μελετών, και  του χαρακτηρισμού της πόλης των Αρχαίων Σταγείρων και Αρχαίας Ακάνθου   ως Εθνικό Μνημείο και στην συνέχεια η ένταξη τους στα Παγκόσμια μνημεία Πολιτισμού της Unesco, όπως επίσης και η δημιουργία ενός Θαλάσσιου δρόμου πολιτισμού που θα ενώνει στον χρόνο και τον χώρο, τις Αρχαίες πόλεις που μεγαλούργησαν και συνεχίζουν να δημιουργούν στη Μεσόγειο με αναπτυξιακές προοπτικές για το καλό όλων .

Η κ. Γεωργία Στρατούλη, προϊσταμένη του τμήματος προϊστορικών και κλασικών αρχαιολογικών χώρων, μνημείων τόνισε την αξία αυτών των εκδηλώσεων, οι οποίες χαρίζουν την βιωματική γνώση του ιστορικού ταξιδιού από το χθες στο σήμερα. αλλά αποτελούν πήγες έμπνευσης για δράσεις όπως η δημιουργία ενός Θαλάσσιου δρόμου πολιτισμού που θα ενώνει τα νησιά των Κυκλάδων, με τις Σποράδες και την Χαλκιδική σε ιστιοπλοϊκές διαδρομές εναλλακτικού Θεματικού Τουρισμού…

Με αφορμή τις εκδηλώσεις των ” Πόλεων” οι αρχαιολόγοι  κ. Στρατούλη και κ. Κ. Σισμανίδης  όπως και ο Δήμαρχος Αριστοτέλη, είχαν την ευκαιρία να τοποθετηθούν και να κάνουν ευρύτερα γνωστό το θέμα της αξιοποίησης όλων αυτών των Πολύτιμων Αρχαιολογικών Χώρων …του “Πνευματικού Χρυσού” της περιοχής όπως χαρακτηριστηκά είπαν… άλλα και να τονίσουν την απουσία της Πολιτείας στην Αναπτυξιακή Αξιοποίησή τους για το καλό και την ευμάρεια των κατοίκων της περιοχής και όχι μόνο…

*Ρεπορτάζ: Σουζάνα Καζάκα
*Επιμέλεια Οπτικοακουστικού Υλικού – Φωτογραφίες : Ζωή Γανίτη
*Επιμέλεια ύλης: συντακτική ομάδα» Χαλκιδική Πολιτική»