Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής ενημερώνει τα μέλη του

• ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΤΟ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 2018
Ρυθμό ανάπτυξης 2,4% και πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για το 2018 θα προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού του επόμενου έτους, που κατατέθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας 2/10 στη Βουλή από τον υπουργό Οικονομικών κ. Τσακαλώτο. Οι στόχοι για τα βασικά μεγέθη του προσχεδίου του προϋπολογισμού είναι εναρμονισμένοι με αυτούς του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής και η επίτευξή τους αναμένεται να οδηγήσει στην ολοκλήρωση του υφιστάμενου προγράμματος οικονομικής πολιτικής τον Αύγουστο του 2018. Στο προσχέδιο θα αποτυπώνεται η υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017, το οποίο αναμένεται διαμορφωθεί στα επίπεδα του 2,2% του ΑΕΠ έναντι 1,75% που είναι ο στόχος του προγράμματος οικονομικής πολιτικής.
• ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΧΡΕΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Με τη λογική ότι πολύ απλά μπορείς να αποπληρώσεις τις οφειλές σου από τις καταθέσεις που διαθέτεις, η φορολογική αρχή «κλείνει την πόρτα» σε μεγάλη μερίδα οφειλετών, καθώς τους αρνείται την ειδική και ευνοϊκή μεταχείριση των ρυθμίσεων. Ειδικότερα, τη σύνδεση των καταθέσεων με τη ρύθμιση των χρεών προς το Δημόσιο προβλέπει το σχέδιο των Υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών που βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι δανειστές θέτουν ως όρο να υπάρχει περιουσιακό κριτήριο ακόμα και για «μικροποσά» της τάξεως των 3.000 ευρώ. Δεδομένο θα πρέπει, πάντως, να θεωρείται ότι όσοι οφείλουν έως 20.000 ευρώ είτε στα ασφαλιστικά ταμεία είτε στο Δημόσιο δεν θα επιλέγουν μόνοι τους τις δόσεις τους, αλλά αυτό θα προκύπτει από το ύψος του μηνιαίου εισοδήματός τους. Το ίδιο ισχύει και για τον αριθμό των δόσεων, ο οποίος θα συναρτάται αφενός με το ύψος τους και αφετέρου με τις καταθέσεις που έχουν ή δεν έχουν οι οφειλέτες στις τράπεζες.

 

• ΕΠΙΤΑΧΥΝΕΙ ΤΙΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΠΛΗΡΩΜΗ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΩΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΩΝ ΦΟΡΩΝ Η ΑΑΔΕ
Σε επιστροφές φόρων ύψους 1,6 δισ. προχώρησε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων σε φορολογούμενους και επιχειρήσεις τον Σεπτέμβριο επιταχύνοντας τις διαδικασίες για την διεκπεραίωση των υποθέσεων αυτών. Ειδικότερα, ενώ την 1 Σεπτεμβρίου οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις από επιστροφές φόρων – δηλαδή όσες υπερβαίνουν το διάστημα των 90 ημερών – ανέρχονταν σε 2,5 δισ. ευρώ, στις 29 Σεπτεμβρίου μειώθηκαν σημαντικά στο ποσό των 1,25 δισ. ευρώ. Η ΑΑΔΕ με το πρόγραμμα επιστροφών συμβάλει σημαντικά στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου οι οποίες σχετίζονται με την αποδέσμευση της υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ που προβλέπει η συμφωνία με τους δανειστές. Η υποδόση πρόκειται να διοχετευθεί επίσης για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τους ιδιώτες. Η συμφωνία με τους δανειστές της 30-4-2017 προβλέπει την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους ύψους 1,2 δισ. ευρώ προκειμένου έως το τέλος Οκτωβρίου να αποδεσμευθεί η υποδόση των 800 εκατ. ευρώ.

• ΠΛΗΡΩΜΗ ΦΟΡΩΝ ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ ΜΕΣΩ ΤΟΥ Taxisnet
«Πρεμιέρα» κάνει αυτόν το μήνα η πληρωμή φόρων με πλαστικό χρήμα απευθείας μέσω του Taxisnet. Οι φορολογούμενοι δεν θα χρειάζεται να μπαίνουν στον τραπεζικό τους λογαριασμό μέσω του e-banking κάθε τράπεζας για να εξοφλούν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις όπως για παράδειγμα τις δόσεις του ΕΝΦΙΑ αλλά θα μπορούν μέσω της ιστοσελίδας της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (www.aade.gr) να αναγράφουν τον αριθμό της πιστωτικής ή της χρεωστικής κάρτας και αυτόματα να γίνεται η πληρωμή του φόρου. Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων βρίσκεται στην τελική φάση επεξεργασίας της σχετικής εφαρμογής στο TAXISnet. Οι φορολογούμενοι με τους κωδικούς πρόσβασης που διαθέτουν στο Taxisnet εισέρχονται στον προσωπικό τους λογαριασμό. Στη συνέχεια επιλέγουν «Στοιχεία οφειλών». Το σύστημα τους οδηγεί στις βεβαιωμένες οφειλές και την «Ταυτότητα Οφειλής» όπου θα βλέπουν το ποσό της κάθε δόσης που θα πρέπει να καταβάλουν. Θα υπάρχει ειδική ένδειξη για την απευθείας πληρωμή της οφειλής. Αυτό που θα χρειαστεί να κάνουν θα είναι να πληκτρολογήσουν τον αριθμό της κάρτας τους (χρεωστική ή πιστωτική) και ότι άλλο στοιχείο τους ζητηθεί και αυτόματα θα γίνεται η πληρωμή του φόρου.

• ΣΤΗΝ 87η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΚΑΤΑΤΑΞΗΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ 2017-2018 Η ΕΛΛΑΔΑ
Στην 87η θέση μεταξύ 137 χωρών κατατάσσεται η Ελλάδα με βάση το δείκτη παγκόσμιας ανταγωνιστικότητας του World Economic Forum (WEF) 2017-2018. Στην αντίστοιχη περυσινή κατάταξη του WEF, η Ελλάδα ήταν στην 86η θέση μεταξύ 138 χωρών. Η χώρα μας κατέλαβε τις χαμηλότερες θέσεις στους δείκτες της εξειδίκευσης των επιχειρήσεων (71η με 3,6 βαθμούς), της καινοτομίας (75η με 3,3 βαθμούς), των θεσμών (87η με 3,7 βαθμούς), της αποτελεσματικότητας της αγοράς εργασίας (93η με 4,1 βαθμούς), της αποτελεσματικότητας της αγοράς εργασίας (110η με 3,7 βαθμούς), του μακροοικονομικού περιβάλλοντος (117η με 3,7 βαθμούς) και της ανάπτυξης της χρηματοπιστωτικής αγοράς (133η με 2,5 βαθμούς). Ως πιο προβληματικοί παράγοντες για το επιχειρείν στην Ελλάδα, με βάση τις απαντήσεις που έδωσαν οι συμμετέχοντες σε έρευνα του WEF, καταγράφηκαν οι φορολογικοί συντελεστές (20,3%), η αναποτελεσματική κρατική γραφειοκρατία (18,1%), οι φορολογικές ρυθμίσεις (14,1%), η αστάθεια των πολιτικών (13,8%), η κυβερνητική αστάθεια (10,8%), η πρόσβαση στη χρηματοδότηση (10,0%) και η διαφθορά (5%).

• ΜΕΓΑΛΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ
Την μεγαλύτερη επέκταση από τον Ιούνιο του 2008 κατέγραψε η μεταποίηση στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο, χάρη στην ισχυρή αύξηση της ζήτησης από το εσωτερικό, με τις συνθήκες στον κλάδο να βελτιώνονται για τέταρτο συνεχή μήνα. Σύμφωνα με την μηνιαία έρευνα της IHS Markit που δημοσιεύθηκε την Δευτέρα, ο Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) διαμορφώθηκε στις 52,8 μονάδες τον Σεπτέμβριο, από τις 52,2 μονάδες του Αυγούστου. Ξεπέρασε και πάλι το 50 που διαχωρίζει την επέκταση από την συρρίκνωση. Ανάλογη ανάπτυξη είχε να σημειωθεί από τον Ιούνιο του 2008. Η αύξηση των νέων παραγγελιών ήταν η ισχυρότερη που έχει καταγραφεί σε διάστημα μεγαλύτερο των τρεισήμισι ετών, είπε η Markit.
• Υπενθύμιση καταληκτικής ημερομηνίας της 2ης περιόδου υποβολών της Δράσης Ενίσχυση της αυτοαπασχόλησης Πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης – β’ κύκλος [11.10.2017]
Σε εξέλιξη βρίσκεται η 2η περίοδος υποβολών για τη δράση «Ενίσχυση της αυτοαπασχόλησης πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης» (Β’ Κύκλος) του Υπουργείου Οικονομίας & Ανάπτυξης στο πλαίσιο του ΕΠΑνΕΚ, η οποία θα διαρκέσει μέχρι και τις 11.10.2017. Στο πλαίσιο της Δράσης ενισχύονται επιχειρηματικά σχέδια συνολικού προϋπολογισμού ύψους επένδυσης (επιχορηγούμενος π/υ) από 5.000€ έως 25.000€. Το ποσοστό Δημόσιας Χρηματοδότησης ανέρχεται στο 100% του προϋπολογισμού του επιχειρηματικού σχεδίου. Η διάρκεια υλοποίησης των εγκεκριμένων επιχειρηματικών σχεδίων θα πρέπει να είναι κατά μέγιστο είκοσι τέσσερις (24) μήνες από την ημερομηνία της απόφασης ένταξής τους. Στο πλαίσιο της παρούσας ενισχύονται πολύ μικρές επιχειρήσεις που συστήνονται από ανέργους ή μισθωτούς (κατά την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης) για την έναρξη της άσκησης επαγγελματικής δραστηριότητας συναφούς με την ειδικότητά τους (τίτλο σπουδών), καθώς και υφιστάμενες ατομικές επιχειρήσεις (αυτοαπασχολούμενοι) που ασκούν ήδη συναφή με την ειδικότητά τους (τίτλο σπουδών) επαγγελματική δραστηριότητα, όπως επίσης και συνεργασίες μεταξύ αυτών. Προϋπόθεση για την ενίσχυσή τους είναι η οργάνωση της δραστηριότητας τους σε αυτοτελείς επαγγελματικούς χώρους.

Για τη δεύτερη περίοδο υποβολής, η έναρξη ξεκινά τη 06/09/2017 με καταληκτική ημερομηνία στις 11/10/2017.
Για τη τρίτη περίοδο υποβολής, η έναρξη ξεκινά τη 08/11/2017 με καταληκτική ημερομηνία στις 13/12/2017.
Για να υπαχθεί κάποιος στο πρόγραμμα, θα πρέπει να έχει αποκτήσει το πρώτο του πτυχίο μετά την 1/1/1995. Στο πρόγραμμα, μπορούν να συμμετάσχουν δύο κατηγορίες δικαιούχων: 1) Στην πρώτη κατηγορία (Α) περιλαμβάνονται άνεργοι, εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μισθωτοί (πλήρους ή μερικής ή εποχιακής απασχόλησης), υφιστάμενοι επιχειρηματίες που θα συστήσουν νέα εταιρεία με ανέργους ή μισθωτούς.(2) Στη δεύτερη κατηγορία (Β) περιλαμβάνονται υφιστάμενοι ατομικοί επιχειρηματίες (αυτοαπασχολούμενοι) που ασκούν ήδη συναφή με την ειδικότητά τους (τίτλο σπουδών) επαγγελματική δραστηριότητα, όπως επίσης και συνεργασίες μεταξύ αυτών. Για να υπαχθεί κάποιος στο πρόγραμμα θα πρέπει να πληροί και τα εισοδηματικά κριτήρια που τίθενται. Για τους ενδιαφερόμενους που θα υποβάλουν αίτηση με την ιδιότητα του ανέργου ή μισθωτού ισχύουν τα εξής: (1) Για την κατηγορία Α, ο μέσος όρος του εισοδήματος επιβολής εισφοράς για τα φορολογικά έτη 2015, 2014 και 2013 να μην υπερβαίνει, ανάλογα με την οικογενειακή τους κατάσταση κατά το φορολογικό έτος 2015, τις 22.000 ευρώ για ατομικό εισόδημα ή τις 35.000 ευρώ για οικογενειακό εισόδημα. (2) Για την κατηγορία Β, ισχύουν όσα αναφέρονται παραπάνω καθώς επίσης θα πρέπει και o μέσος όρος του συνόλου των ακαθαρίστων εσόδων από επιχειρηματική δραστηριότητα για τα έτη 2015, 2014 και 2013 να μην υπερβαίνει τις 40.000 ευρώ. Οι δικαιούχοι μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις ηλεκτρονικά στη διεύθυνση: www.ependyseis.gr/mis .
• ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΕΤΗΣΙΟΥ ΠΙΝΑΚΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
Σύμφωνα με την περίπτωση γ του άρθρου 4 της Αριθμ. 29502/85/8-9-2014, από την 1η Οκτωβρίου έως την 21η Οκτωβρίου κάθε έτους κάθε εργοδότης υποχρεούται να υποβάλλει υποχρεωτικά ηλεκτρονικά μέσω του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη» Ετήσιο Πίνακα Προσωπικού – Έντυπο Ε4.
• ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΙΣ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ
Οι πλειστηριασμοί ακινήτων θα γίνονται με βάση τις εμπορικές τιμές των ακινήτων και όχι τις αντικειμενικές αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών απαντώντας εγγράφως σε επίκαιρη ερώτηση που κατατέθηκε στη Βουλή.

• ΠΛΗΡΩΜΗ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ ΔΟΣΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΥ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ 2017
Με απόφαση της υπουργού Εργασίας η οποία δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια, εγκρίθηκε η ανάληψη δέσμευσης πίστωσης, ύψους 232 εκατ. ευρώ, σε βάρος της πίστωσης του προϋπολογισμού εξόδων του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, προκειμένου να επιχορηγηθεί ο ΟΓΑ για την καταβολή της τρίτης δόσης του ενιαίου επιδόματος στήριξης τέκνων και του ειδικού επιδόματος τριτέκνων και πολυτέκνων της Υποπαραγράφου ΙΑ.2 του άρθρου 1 του Ν.4093/2012 και του άρθρου 40 του Ν.4141/2013 Γ’ τριμήνου 2017, καθώς και εκκρεμών αιτήσεων προηγούμενων ετών. Κατόπιν τούτου εκτιμάται ότι η πληρωμή της τρίτης δόσης οικογενειακού επιδόματος για το έτος 2017 θα γίνει μέσα στον μήνα Οκτώβριο 2017.
• ΑΠΟ 1η ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2018 ΣΕ ΙΣΧΥ ΤΟ ΑΥΣΤΗΡΟΤΕΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΩΝ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΣΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΩΝ 100 ΔΟΣΕΩΝ
Όσοι έχουν εντάξει παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές τους προς το Δημόσιο στη ρύθμιση του ν. 4321/2015, προκειμένου να τις εξοφλήσουν τμηματικά έως και σε 100 μηνιαίες δόσεις, κινδυνεύουν από την 1η Ιανουαρίου 2018 να τεθούν εκτός της ρύθμισης αυτής, αν από την ημερομηνία αυτή και μετά αφήσουν απλήρωτα έστω και για μία ημέρα οποιαδήποτε νέα χρέη τους προς τη φορολογική διοίκηση. Σύμφωνα με τη νέα διάταξη από την 1η Ιανουαρίου 2018 θα τεθεί σε ισχύ το αυστηρότερο καθεστώς προϋποθέσεων παραμονής στη ρύθμιση των 100 δόσεων που προβλέπει το άρθρο 4 του ν. 4346/2015. Σύμφωνα με το καθεστώς αυτό, η απώλεια της ρύθμισης του ν. 4321/2015 για τις 100 δόσεις θα επέρχεται αυτόματα για κάθε οφειλέτη που έχει εντάξει στη ρύθμιση αυτή ένα παλαιό ληξιπρόθεσμο χρέος του προς το Δημόσιο, εφόσον αυτός καθυστερήσει να πληρώσει μια νέα οφειλή του προς το Δημόσιο έστω και μία μέρα. Η μοναδική εναλλακτική διέξοδος που θα έχουν πλέον όσοι οφειλέτες είναι ενταγμένοι στη ρύθμιση των 100 δόσεων, θα είναι να εντάξουν την οποιαδήποτε νέα οφειλή προς το Δημόσιο -πριν αυτή γίνει ληξιπρόθεσμη έστω και εν μέρει- στην πάγια ρύθμιση του άρθρου 43 του Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών (ν. 4174/2013), η οποία προβλέπει τη δυνατότητα τμηματικής εξόφλησης κάθε νέας οφειλής προς το Δημόσιο έως και σε 12 μηνιαίες δόσεις ή σε 24 μηνιαίες δόσεις εάν πρόκειται για κάποιον έκτακτο φόρο. Στην περίπτωση αυτή, η ρύθμιση των 100 δόσεων δεν θα χάνεται. Η αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση του άρθρου 43 του ΚΦΔ θα πρέπει να υποβληθεί πριν από τη λήξη της προθεσμίας καταβολής έστω και μίας δόσης της νέας οφειλής. Η δυνατότητα υπαγωγής, όμως, παρέχεται μόνο εφόσον ο φορολογούμενος προσέλθει αυτοπροσώπως στην αρμόδια ΔΟΥ και υποβάλει έντυπο αίτησης – υπεύθυνης δήλωσης όπου θα πρέπει να αναγράψει αναλυτικά στοιχεία για τα μηνιαία εισοδήματά του και την περιουσιακή του κατάσταση προκειμένου να γίνει αποδεκτό το αίτημά του για αποπληρωμή των νέων οφειλών σε 12 δόσεις. Σημειώνεται, ότι η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής των αιτήσεων υπαγωγής στη ρύθμιση των 12 δόσεων του άρθρου 43 δεν παρέχεται στους φορολογούμενους μέσω του συστήματος ΤΑΧΙSNET.
• ΑΠΟ ΤΗΝ 1η ΤΟΥ 2018 ΤΡΙΑ ΛΕΠΤΑ Η ΚΑΘΕ ΣΑΚΟΥΛΑ
Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 2812 Β) η Κοινή Υπουργική Απόφαση (180036/952/2017) με την οποία καθορίζονται νέοι κανόνες σχετικά με την διάθεση πλαστικών σακουλών από τα καταστήματα λιανικής προς τον καταναλωτή, που θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2018. Η απόφαση λήφθηκε με βάση περιβαλλοντικούς όρους, αλλά κερδισμένες βγαίνουν οι αλυσίδες Σούπερ Μάρκετ, που πλέον θα εμπορεύονται τις σακούλες που σήμερα διαθέτουν δωρεάν. Οι συγκεκριμένες διατάξεις αποτελούν περιεχόμενο εναρμόνισης της ελληνικής νομοθεσίας με την Οδηγία 2015/720/ΕΕ και σκοπό έχουν την μείωση της ρύπανσης του περιβάλλοντος και ιδιαίτερα των υδάτινων οικοσυστημάτων. Συγκεκριμένα καθορίζεται ότι:
α) Από την 1η Ιανουαρίου 2018 το περιβαλλοντικό τέλος για τις λεπτές πλαστικές σακούλες μεταφοράς προσδιορίζεται στην τιμή των 3 λεπτών, (β) Από την 1η Ιανουαρίου 2019 το περιβαλλοντικό τέλος για τις λεπτές πλαστικές σακούλες μεταφοράς προσδιορίζεται στην τιμή των 7 λεπτών. Επομένως σύμφωνα με την ανωτέρω απόφαση, κάθε έμπορος, ο οποίος διαθέτει στον καταναλωτή λεπτές πλαστικές σακούλες μεταφοράς, υποχρεούται ανά τρίμηνο, την τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα και για πρώτη φορά στις 30 Απριλίου 2018, να υποβάλλει στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.aade.gr, δήλωση απόδοσης του περιβαλλοντικού τέλους. Το τέλος αναγράφεται στα παραστατικά πώλησης εμπορευμάτων ή προϊόντων και αποτυπώνεται στα λογιστικά αρχεία που τηρεί η επιχείρηση. Να τονιστεί ότι τα ανωτέρω ποσά του τέλους πρέπει να αναγράφονται με τρόπο διακριτό στα παραστατικά πώλησης προ ΦΠΑ. Για τον έμπορο που παραβαίνει τις υποχρεώσεις του, προβλέπεται διοικητικό πρόστιμο από 200 μέχρι 5.000 ευρώ, ανάλογα με την βαρύτητα της παράβασης. Σε περίπτωση μη καταβολής του περιβαλλοντικού τέλους, η παράβαση βεβαιώνεται στη Δ.Ο.Υ. φορολογίας του υπόχρεου αι εισπράττεται σύμφωνα με τις διατάξεις του ΚΕΔΕ. Τα περιβαλλοντικά τέλη αποτελούν έσοδο του Δημοσίου, το οποίο εισπράττεται από την ΑΑΔΕ και στη συνέχεια αποδίδεται υπέρ του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) για την χρηματοδότηση δράσεων προώθησης, δωρεάν διάθεσης στον καταναλωτή και εν γένει πριμοδότησης των φιλικών στο περιβάλλον σακουλών και των βιοδιασπόμενων πλαστικών σακουλών μεταφοράς.
• ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΠΟΔΕΙΚΤΙΚΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΣΤΟ Γ.Ε.ΜΗ. ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ
Όλοι οι υπόχρεοι εγγραφής στο Γ.Ε.ΜΗ. που δεν είναι κεφαλαιουχικές εταιρίες, δηλαδή όλοι εκτός από Α.Ε., Ε.Π.Ε., Ι.Κ.Ε., και πιο συγκεκριμένα οι Ο.Ε. , Ε.Ε., Συν ΠΕ,. ΑΤΟΜΙΚΕΣ, ΑΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ, ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΕΣ κλπ, έχουν υποχρέωση καταχώρισης στο Γ.Ε.ΜΗ. του αποδεικτικού υποβολής φορολογικής τους δήλωσης, σύμφωνα με το άρθρο 5 της Υ.Α. 79760/31-12-2014 (ΦΕΚ Β’ 3623). Η καταχώριση πρέπει να γίνει εντός δύο μηνών από την υποβολή της φορολογικής δήλωσης, με ηλεκτρονικό τρόπο από την ιστοσελίδα https://services.businessportal.gr.