Κατά πως τα λένε οι ειδικοί…η Πανσέληνος Οκτωβρίου 2017 είναι διαφορετική από τις άλλες, γιατί είναι η «Πανσέληνος της συγκομιδής». Απόψε, αξίζει να κοιτάξουμε ψηλά και να την θαυμάσουμε…

Τι σημαίνει Πανσέληνος της συγκομιδής

Το ολόγιομο φεγγάρι του Οκτωβρίου 2017 αποτελεί και την Πανσέληνο της συγκομιδής. Με άλλα λόγια, είναι το γεμάτο φεγγάρι που «πέφτει» πιο κοντά στην πρώτη μέρα του Φθινοπώρου, για αυτό πήρε αυτό το όνομα.

Παλαιότερα, οι αγρότες περίμεναν εκείνη τη μέρα ώστε να ξεκινήσουν την διαδικασία της συγκομιδής. Γιατί; Γιατί χωρίς τη βοήθεια του ηλεκτρισμού, το φως εκείνης της πανσελήνου, τούς πρόσφερε τη δυνατότητα να κάνουν την συγκομιδή τους το βράδυ.

Υπάρχει όμως και κάτι άλλο που η Πανσέληνος Οκτωβρίου 2017, με άλλα λόγια, Πανσέληνος της συγκομιδής, θεωρείται τόσο μοναδική. Λίγες μέρες πριν και μετά την πανσέληνο αυτή, το φεγγάρι ανατέλλει γύρω από το ηλιοβασίλεμα. Τι σημαίνει αυτό;

Το φεγγάρι βρίσκεται σε μια τροχιά, όπου ο ορίζοντας είναι καλά φωτισμένος. Σύμφωνα με το Tech Insider, αυτό το γεγονός κάνει την πανσέληνο Οκτωβρίου να φαίνεται μεγαλύτερη.

Μάλιστα, η ανατολή του φεγγαριού στο σημείο του ηλιοβασιλέματος, κάνει το φεγγάρι να παίρνει ένα εντυπωσιακό πορτοκαλί χρώμα. Πολλοί επιστήμονες δηλώνουν ότι το θέαμα μοιάζει με «μια κολοκύθα στον αέρα».

Γιατί φέτος είναι τόσο σπάνιο θέαμα

Φέτος, η πανσέληνος Οκτωβρίου «πέφτει» 5 του μηνός και αυτό είναι σπάνιο. Τις περισσότερες χρονιές έως τώρα, η πανσέληνος των αγροτών, «πέφτει» τον μήνα Σεπτέμβριο, τον μήνα που μπαίνει το Φθινόπωρο.

Σύμφωνα με το treehugger.com, από το 1970 έως το 2050, μόνο 18 φορές θα έχουμε Πανσέληνο Οκτωβρίου που θα συνάδει με Πανσέληνο της συγκομιδής.

Η επόμενη φορά που θα γίνει αυτό, θα είναι το 2020, όπου το ολόγιομο φεγγάρι θα «πέσει» στις 24 Σεπτεμβρίου.

Ενώ η χρονιά που η Φθινοπωρινή Ισημερία θα συμβεί την ίδια μέρα με την πανσέληνο της συγκομιδής, θα είναι το 2029.
Άλλος ένας λόγος να μη χάσετε σήμερα το ολόγιομο φεγγάρι…