Σε… αγώνα ταχύτητας έχουν επιδοθεί οι αρμόδιες υπηρεσίες του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) για να προλάβουν να εκδώσουν όσες περισσότερες συντάξεις μπορούν, ώστε να γίνει εμβόλιμη πληρωμή την ερχόμενη Τρίτη, 10 Οκτωβρίου.

Σε έγγραφο του διοικητή του Φορέα, κ. Αθανάσιου Μπακαλέξη, προς τις αρμόδιες υπηρεσίες, τονίζεται με τα πιο «μελανά χρώματα» το κρίσιμο της διαδικασίας. Όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά οι υπηρεσίες απονομής συντάξεων θα δουλέψουν και το σαββατοκύριακο 7 και 8 Οκτωβρίου. Άλλωστε όπως τονίζεται προς τους υπαλλήλους του ΕΦΚΑ «το αποτέλεσμα των ενεργειών σας θα επηρεάσει συνολικά τη χρηματοδότηση της χώρας μας». Άρα ο διοικητής του ΕΦΚΑ παραδέχεται ότι οι θεσμοί για να ολοκληρώσουν την γ’ αξιολόγηση, θέλουν να δουν το σύστημα απονομής κύριων συντάξεων, να αποδίδει συγκεκριμένα και μετρήσιμα αποτελέσματα.

Η διοίκηση του ΕΦΚΑ καλεί τις αρμόδιες υπηρεσίες το διάστημα 7 – 9 Οκτωβρίου, «αξιοποιώντας και τις ημέρες του σαββατοκύριακου, να εκκαθαριστούν και να κλείσουν όσες υποθέσεις βρίσκονται στον κατάλογο των εκκρεμοτήτων» με ημερομηνίες 30/6 και 31/8. Εάν δεν υφίστανται τέτοιες εκκρεμότητες προς εκκαθάριση, «θα πρέπει να λάβει γνώση εγγράφως η Γενική Διεύθυνση Απονομής Συντάξεων».

Στο έγγραφο επισημαίνεται πως «εξυπακούεται ότι για όσους υπαλλήλους απασχοληθούν εντός του προσεχούς σαββατοκύριακου θα ληφθεί μέριμνα προκειμένου να τους χορηγηθεί άδεια κατ’ αναλογία της επιπρόσθετης απασχόλησής τους, από 1.1.2018.».

Είναι προφανές ότι ο στόχος του ΕΦΚΑ είναι να καταφέρει να εκδώσει έως το τέλος του έτους τις μισές από τις 130.000 κύριες συντάξεις που εκκρεμούσαν στην αρχή της χρονιάς. Όμως η πορεία απονομής των συντάξεων είναι αργή, γεγονός που θέτει εν αμφιβόλω ακόμα και αυτόν τον στόχο. Με δεδομένο ότι η έναρξη της διαπραγμάτευσης για την γ’ αξιολόγηση βρίσκεται «επί θύραις» είναι προφανές ότι ζητήθηκε από τον ΕΦΚΑ να επιταχύνει τη διαδικασία και, έστω και την ύστατη ώρα, να βελτιώσει την αποτελεσματικότητά του, σε αυτό το κομβικής σημασίας ζήτημα.

Επίσης, στο έγγραφο τονίζεται ότι θα υπάρξει ξεχωριστή ημερομηνία «εμβόλιμης πληρωμής», στις 10 Οκτωβρίου. Έτσι, θα εξοφληθούν χιλιάδες νέοι συνταξιούχοι, οι οποίοι θα εισπράξουν όχι μόνο αναδρομικά, αλλά και το πρώτες μηνιαίες αποδοχές. Στόχος όμως της εμβόλιμης πληρωμής είναι επιτευχθεί ο στόχος αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών και να μην χαθούν κονδύλια από το πρόγραμμα.

Ενδεικτικό της σπουδαιότητας της κατάστασης είναι ότι η ίδια η Γενική Γραμματέας Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Στέλλα Βρακά, έχει αποφασίσει να ασχοληθεί προσωπικά με το ζήτημα της απονομής των συντάξεων. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η κ. Βρακά τις προηγούμενες ημέρες επισκέφθηκε μεγάλα υποκαταστήματα του ΕΦΚΑ (Περιστέρι, Νικηφόρου, Νέα Ιωνία, Πειραιά), που έχουν μεγάλα τμήματα απονομής συντάξεων, σε μια προσπάθεια να ενημερωθεί απευθείας για την πορεία της διαδικασίας. Είχε συζητήσεις με τους ίδιους τους διευθυντές των υποκαταστημάτων και φέρεται να έδωσε οδηγίες για την επιτάχυνση της διαδικασίας. Βέβαια, το γεγονός ότι η κ. Βρακά συμμετέχει τόσο ενεργά στη διαδικασία, εγείρει ερωτηματικά για το ρόλο του ίδιου του διοικητή του ΕΦΚΑ, κ. Μπακαλέξη, καθώς φαίνεται ότι παραγκωνίζεται και μπαίνει στο περιθώριο…

Πηγή: ΕΦΚΑ