Διευρύνεται η τρύπα στα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού και παρά την ταυτόχρονη μεγαλύτερη συμπίεση των δαπανών το πρωτογενές αποτέλεσμα στο εννεάμηνο υπολείπεται έστω και οριακά κατά 54 εκατ. ευρώ, του στόχου που έχει τεθεί.

Τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών τα οποία δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα δείχνουν υστέρηση στα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού κατά 2,391 δισ. ευρώ, μεγάλο μέρος της οποίας οφείλεται στην εκρηκτική αύξηση των επιστροφών φόρου, χωρίς όμως να παραλείπεται η καθαρή υστέρηση περίπου 500 εκατ. ευρώ στα έσοδα προ επιστροφών φόρου.

Αναλυτικά οι επιστροφές φόρου στο εννεάμηνο έχουν χτυπήσει «ταβάνι» υπερβαίνοντας ήδη κατά τον ετήσιο στόχο κατά 753 εκατ. ευρώ και ανήλθαν σε 4,077 δισ. ευρώ όταν το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα προβλέπει 3,324 σε ετήσια βάση.

Η υπέρβαση των επιστροφών φόρου στο εννεάμηνο είναι 1,762 δισ. ευρώ σε σχέση με το στόχο.
Την ίδια ώρα τα έσοδα πριν από τις επιστροφές φόρου υστερούν κατά 475 εκατ. ευρώ σε σχέση με το στόχο, διαμορφώνονται σε 37,528 δισ. ευρώ, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι τελευταίο τετράμηνο του έτους για να κλείσει ο προϋπολογισμός σύμφωνα με τους στόχους θα πρέπει να εισπραχθούν 15,8 δισ. ευρώ.

Την «τιμή» του πλεονάσματος έρχονται να σώσουν για μια ακόμα φορά οι πληρωμές δαπανών με το σταγονόμετρο, οι οποίες εξισορροπούν τις τεράστιες πιέσεις από τα έσοδα.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι στο εννεάμηνο οι πληρωμές δαπανών κρατικού προϋπολογισμού υστερούν κατά 2,316 δισ. ευρώ σε σχέση με το στόχο εκ των οποίων 722 εκατ. ευρώ αφορούν στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ). Και στις πρωτογενείς δαπάνες όμως, η υστέρηση είναι 1,615 δισ. ευρώ.

Με αυτά τα δεδομένα το πρωτογενές πλεόνασμα συντηρείται κοντά στο στόχο αλλά για δεύτερο συνεχόμενο μήνα καταγράφεται, έστω και οριακή, απόκλιση. Στο τέλος Σεπτεμβρίου το πρωτογενές πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκε σε 4,502 δισ. ευρώ όταν ο στόχος ήταν 4,556 δισ. ευρώ με υστέρηση 54 εκατ. ευρώ.

Ο ετήσιος στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού είναι 4,337 δισ. ευρώ, επομένως ακόμα και υπό τα παραπάνω δεδομένα υπάρχει «μαξιλάρι ασφαλείας».

Πηγή:euro2day