Σύμβολο γονιμότητας και αιωνιότητας για πολλούς πολιτισμούς και θρησκείες, το ρόδι εκτός από νόστιμο είναι ιδιαίτερα θρεπτικό και ωφέλιμο καθώς είναι πλούσιο σε βιταμίνες (Α, C, Ε, φυλλικό οξύ), σίδηρο, κάλιο και φυτικές ίνες.

Η κατανάλωση ενός μόνο ροδιού καλύπτει κατά 40% την ποσότητα βιταμίνης C και κατά 25% του φυλλικού οξέος που έχει καθημερινά ανάγκη ένας ενήλικος.

Παράλληλα περιέχει τρεις διαφορετικές μορφές αντιοξειδωτικών ουσιών, ενώ έχει υπολογιστεί ότι διαθέτει 2-3 φορές μεγαλύτερη αντιοξειδωτική ικανότητα από αυτήν του κόκκινου κρασιού ή του πράσινου τσαγιού.

Τα οφέλη του μοναδικού αυτού καρπού δεν περιορίζονται μόνο στη διατροφική του αξία, καθώς τα θεραπευτικά του χαρακτηριστικά είναι πολλά. Ο χυμός του ροδιού χρησιμοποιείται για θεραπευτικούς σκοπούς εδώ και αιώνες, αφού έχει αντιμικροβιακές, αντιφλεγμονώδεις, αντιβηχικές, στυπτικές, επουλωτικές και αντιδιαρροϊκές του ιδιότητες.

Ένα από τα πολύ σημαντικό οφέλη είναι ότι εμποδίζει την οξείδωση της «κακής» χοληστερίνης (LDL), (σοβαρός παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα) και μειώνει την «κακή» χοληστερίνη. Επίσης ρίχνει την πίεση του αίματος και προστατεύει από εγκεφαλικές βλάβες, ενώ η μακροχρόνια κατανάλωσή του συμβάλλει στην αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας.

Παράλληλα χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της χρόνιας διάρροιας, της δυσεντερίας και των αιμορραγιών, και για την αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας.