Ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής με έγγραφη απάντησή του που διαβιβάστηκε στη Βουλή ύστερα από ερώτηση που είχε καταθέσει ο βουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς, με την οποία ζητούσε από τον υπουργό Δικαιοσύνης να ενημερώσει τη Βουλή αν θα υπάρξει νομοθεσία για την ευθανασία και την ιατρικά υποβοηθούμενη αυτοκτονία , άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να θεσμοθετηθεί και στη χώρα μας το δικαίωμα στην ευθανασία για ασθενείς με βαρύτατες ασθένειες.

Ο κ. Αμυράς στην ερώτησή του ζητούσε επίσης λεπτομέρειες για το που βρίσκεται ο σχετικός διάλογος μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας για το ζήτημα αλλά και αν υπάρχει ενδεχόμενο για τη δημιουργία κοινού θεσμικού πλαισίου μεταξύ της Ελλάδας και μελών της ΕΕ. Ο βουλευτής σημείωνε επίσης ότι στην ελληνική έννομη τάξη δεν υπάρχουν συγκεκριμένες ρυθμίσεις για τα δικαιώματα των ανιάτων πασχόντων αναφορικά με την ευθανασία.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης σημείωσε ότι η Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή που επεξεργάζεται το σχέδιο του νέου Ποινικού Κώδικα έχει ήδη ενημερωθεί σχετικά με το αίτημα του κ. Αμυρά για την ευθανασία και την ιατρικώς υποβοηθούμενη αυτοκτονία. Επίσης ενημέρωσε τον κ. Αμυρά ότι θα έχει τη δυνατότητα να συμμετάσχει και ο ίδιος στην επικείμενη διαβούλευση που θα υπάρχει για το θέμα της ευθανασίας στο πλαίσιο της σύνταξης του νέου ποινικού κώδικα.