Οι Ωριωνίδες η υπέροχη βροχή από τα «πεφταστέρια» του φθινοπώρου, είναι μια μέσης έντασης βροχή διαττόντων, που κάθε χρόνο λαμβάνουν χώρα από τις αρχές Οκτωβρίου έως τις αρχές Νοεμβρίου.

Ονομάσθηκαν Ωριωνίδες , επειδή φαίνεται να προέρχονται από τον αστερισμό του Ωρίωνα, ενώ δημιουργούνται από την ‘ουρά’ που έχει αφήσει πίσω του ο κομήτης του Χάλεϊ. Δεκάδες μετέωρα -συνήθως γύρω στα 20 την ώρα- εισέρχονται και καίγονται στην ατμόσφαιρα της Γης.

Τα συγκεκριμένα «πεφταστέρια» παρατηρούνται δύο φορές κάθε χρόνο στον ουρανό, όταν η τροχιά της Γης διασταυρώνεται με τα σωματίδια σκόνης που έχει αφήσει πίσω της η διέλευση του κομήτη του Χάλεϊ.

Με την ονομασία Ωριωνίδες εμφανίζονται στον ουρανό του βορείου ημισφαιρίου από τις 4 Οκτωβρίου έως τις 14 Νοεμβρίου, με αποκορύφωμα τη νύχτα της 20ης προς 21η Οκτωβρίου. Με την ονομασία Ήτα Υδροχοΐδες (επειδή το ακτινοβόλο σημείο τους βρίσκεται στον αστερισμό του Υδροχόου και συγκεκριμένα στο αστέρι Ήτα του Υδροχόου), από τις 19 Απριλίου έως τις 28 Μαΐου, με αποκορύφωμα τη νύχτα της 6ης προς 7η Μαΐου.

Είναι γρήγορα και συχνά κινούνται με μεγάλη ταχύτητα έως 67 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο, αφήνοντας έντονα ίχνη στον ουρανό.

Το αστρονομικό αυτό φαινόμενο μελετήθηκε για πρώτη φορά από τον Άγγλο αντισυνταγματάρχη και ερασιτέχνη αστρονόμο Τζορτζ Τάπμαν (1840-1922).

Στο βόρειο ημισφαίριο που περιλαμβάνει και τη χώρα μας το φαινόμενο αναμένεται να φθάσει στο μέγιστο σημείο του το βράδυ της Παρασκευής 20 Οκτωβρίου προς χαράματα του Σαββάτου. Οι καλύτερες ώρες για παρατήρηση είναι με κατεύθυνση προς την ανατολή, λίγο μετά τα μεσάνυχτα και πριν την αυγή. Το φεγγάρι δεν θα είναι μεγάλο και έτσι ο ουρανός -αν δεν υπάρχουν σύννεφα- αναμένεται να είναι αρκετά σκοτεινός για παρατήρηση.