To να πίνουμε αρκετό νερό είναι μία από τις πιο συνηθισμένες συμβουλές.

Είτε το πρόβλημα είναι πονοκέφαλοι, ζαλάδες, ξηροδερμία, είτε θέλουμε να χάσουμε βάρος, το να πίνουμε αρκετό νερό είναι μία πολύ καλή λύση σε πολλά προβλήματα. Αλλά πόσο ακριβώς είναι το “αρκετό;”

Το νερό είναι το θρεπτικό συστατικό που υπάρχει σε μεγαλύτερη αφθονία στην πλανήτη μας. Ο κόσμος μας έχεις περίπου 333 εκατομμύρια κυβικά μίλια νερού και το ανθρώπινο σώμα είναι φτιαγμένο από περίπου 60% νερό. Σύμφωνα με έρευνες, ο μέσος άνθρωπος καταναλώνει 3,18 λίτρα νερού ή 13,4 κούπες κάθε μέρα.

Ενώ ακούγεται πολύ, υπάρχει και μία παγίδα: 48% από το νερό αυτό προέρχεται από ροφήματα πέρα από το νερό, όπως αναψυκτικά ή χυμούς και 18% προέρχεται από το φαγητό. Οπότε, η πραγματική ποσότητα νερού που καταναλώνει τελικά είναι πολύ λιγότερη.

Μία έρευνα του Harvard έδειξε πως τα περισσότερα παιδιά και ενήλικες δεν ενυδατώνονται σωστά και δεν πίνουν αρκετό νερό. Ενώ οποιοσδήποτε μπορεί να αφυδατωθεί, τα παιδιά βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο, όπως και άτομα με χρόνιες ασθένειες.

Τα συμπτώματα της αφυδάτωσης μπορεί να είναι ξηροστομία, κούραση, δίψα, μειωμένα ούρα, ξηροδερμία, πονοκέφαλος, δυσκοιλιότητα και ζαλάδες. Η έντονη αφυδάτωση είναι πολύ επικίνδυνη και μπορεί να οδηγήσει σε πυρετό, ταχυπαλμίες, χαμηλή πίεση και παραλήρημα.

Τι συμβαίνει με το νερό;

Είναι όντως τόσο σημαντικό να πίνουμε “αρκετό” νερό κατά την διάρκεια της μέρας; Λοιπόν, το νερό κάνει πολλά περισσότερα από το να σταματάει την δίψα. Το σώμα χρειάζεται νερό για όλες τις λειτουργίες, για τα όργανα, τους ιστούς, για να ρυθμίσει την θερμοκρασία του σώματος, όπως και άλλες λειτουργίες.

Έχει τύχει ποτέ να νιώσετε ξηροστομία, ξηροδερμία ή ξηροφθαλμία; Όταν είμαστε ενυδατωμένοι, το νερό βοηθάει να είναι βέλτιστα τα επίπεδα υγρασίας σε εκείνες τις περιοχές, όπως και στο αίμα, κόκαλα και εγκέφαλο. Το νερό επίσης προστατεύει τον νωτιαίο μυελό, λειτουργώντας σαν λιπαντικό που απορροφά τους κραδασμούς στις αρθρώσεις.

Το σώμα χάνει υγρά με πολλούς τρόπους, συμπεριλαμβανομένου της αναπνοής, του ιδρώτα, της πέψης ή μέσω του πυρετού, του εμετού και της διάρροιας. Επίσης, το συκώτι χρειάζεται το νερό για να λειτουργήσει και να αποτοξινώσει το αίμα από τα απόβλητα που καταναλώνουμε καθημερινά.

Πόσο νερό πρέπει να πίνουμε;

Τα οφέλη του νερού είναι ξεκάθαρα. Το σώμα το χρειάζεται για να είναι ισορροπημένο. Αλλά πόσο όμως χρειάζεται στην πραγματικότητα; Ο πιο εύκολος τρόπος να υπολογίσετε πόσο νερό χρειάζεστε είναι να καταγράψετε το βάρος και τις σωματικές σας δραστηριότητες.

Δείτε στον πίνακα που ακολουθεί πόσο νερό θα πρέπει να πίνετε ανάλογα με το βάρος σας:

Εσείς πόσο νερό πίνετε κάθε μέρα;

Credit: davidwolfe.com