Κατά τη διάρκεια των εργασιών του ΤΑΡ στη βόρεια Ελλάδα, η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως πολύ σημαντικής αξίας αρχαιολογικά ευρήματα.

Συγκεκριμένα:

Στον νομό Κοζάνης βρέθηκαν οικιστικά και ταφικά κατάλοιπα διαφόρων εποχών, από τους προϊστορικούς μέχρι και τους βυζαντινούς χρόνους.

Στη Δράμα αποκαλύφθηκε τμήμα εργαστηρίου ελληνιστικών χρόνων, με πίθους και πολλές μήτρες για μεγαρικούς σκύφους με θέματα από την Ιλιάδα, καθώς και μεγάλος αριθμός επιγραφών.

Στην περιοχή του Καλαμπακίου αποκαλύφθηκε κιβωτιόσχημος ασύλητος τάφος του τέλους του 4ου αι. π.Χ., με μεταλλικά εργαλεία και αγγεία, πήλινα σκεύη, αλλά και εκπληκτικό ερυθρόμορφο αττικό κρατήρα υστεροκλασικών χρόνων. Επίσης βρέθηκε προϊστορικός οικισμός της Νεολιθικής Εποχής με μεγάλο αριθμό διακοσμημένων αγγείων από την 6η μέχρι και την 3η χιλιετία π.Χ., αλλά και εργαλείων και ειδωλίων καθώς και σε νεκροταφείο με 65 ταφές και 26 ανακομιδές της βυζαντινής περιόδου με σημαντικό αριθμό χάλκινων κοσμημάτων.

Στην Μαυρολεύκη Δράμας βρέθηκε τμήμα λιθόστρωτης βυζαντινής οδού και στο Φωτολίβος λιθόκτιστος καλοδιατηρημένος αγωγός άρδευσης μεταβυζαντινής-οθωμανικής περιόδου.

Στη Ροδόπη ανακαλύφθηκε αρχαίο νεκροταφείο, υστερορωμαϊκών και βυζαντινών χρόνων με αρκετές ταφές.

Πηγή: Εφημερίδα «Έθνος» – Έντυπη Έκδοση