Ίσως να έχετε ακούσει για τον Emil Krebs, τον άνθρωπο που μιλούσε 68 γλώσσες. Αν όχι, ήρθε η ώρα να μάθετε τη θαυμαστή του ιστορία.

Όλα ξεκίνησαν όταν ήταν 9 χρονών. Ο μικρός το Emil ανακάλυψε ένα γαλλο-γερμανικό λεξικό και χωρίς να έχει απολύτως καμία ιδέα από αυτές τις γλώσσες κατάφερε να μάθει όλο το λεξιλόγιο, αποκαλύπτοντας σε όλους το μεγάλο ταλέντο που έκρυβε μέσα του. Γεννημένος το 1867 στη Νότια Σικελία, φοίτησε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Βερολίνου από την οποία πήρε το πτυχίο του το 1887 μιλώντας μέχρι τότε 12 γλώσσες τις 8 από τις οποίες έμαθε μόνος του.

Έπειτα έκανε σπουδές πάνω στις γλώσσες και τους πολιτισμούς της Ανατολής με σκοπό να καταφέρει να πάει στην Κίνα που ήταν το όνειρο του. Τελικά το 1893 το Υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας όπου εργαζόταν τον έστειλε με την ιδιότητα του διερμηνέα στο Πεκίνο όπου και έζησε για 25 χρόνια, μέχρι να διακοπούν οι διπλωματικές σχέσεις Γερμανίας-Κίνας λόγω του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ήταν τόσο καλός με τις γλώσσες που κατάφερε να πάρει τον τίτλο του “πρώτου διερμηνέα” στην Κίνα και να κάνει ακόμα και τις αρχές του τόπου να τον συμβουλεύονται σχετικά με θέματα γραμματικής.

Επιστρέφοντας στη Γερμανία και το Βερολίνο δούλεψε στη μεταφραστική υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών μεταφράζοντας κείμενα σε περισσότερες από 40 γλώσσες.

Ο Emil δε σταμάτησε ποτέ του τη μελέτη ενώ δυστυχώς στις 31 Μαρτίου του 1930 έχασε τη ζωή του αφού υπέστη εγκεφαλικό φεύγοντας στο απόγειο της μεταφραστικής του καριέρας.