Η «Πρώτη Κυρία του ISIS» είναι ο τίτλος ντοκιμαντέρ του The Atlantic, με θέμα την Τάνια Γεωργελά- σύζυγο του Ελληνοαμερικανού Τζων Γεωργελά, ο οποίος θεωρείται το πιο ισχυρό/ επιδραστικό μέλος του ISIS που προέρχεται από τις ΗΠΑ.

Η Τάνια, με καταγωγή από το Μπανγκλαντές, παντρεύτηκε τον Τζων Γεωργελά στην Αγγλία, ενώ ο ίδιος ήταν ήδη ανερχόμενος στην ιεραρχία του ISIS. Μαζί έκαναν τέσσερα παιδιά, κάνοντας όνειρα να εξελιχθούν σε μια οικογένεια «ιερών πολεμιστών». Το 2013 πήγαν στη Συρία, ωστόσο μερικές εβδομάδες μετά η Τάνια με τα παιδιά τους τον άφησαν και επέστρεψαν στο Πλάνο του Τέξας, όπου ζουν οι γονείς του Τζων. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Τάνια έχει μεταμορφωθεί όπως ο σύζυγός της, αλλά από τη ανάποδη.

«Αναδημιούργησε τον εαυτό της ως μια γυναίκα της κοινωνίας του Τέξας, υιοθετώντας τόσο εκτενώς τον τρόπο ζωής του νέου της σπιτιού που μόνο η προφορά της αποκαλύπτει πως δεν είναι ντόπια. Από τον τρόπο που ντύνεται, θα νόμιζες ότι έχει περάσει την τελευταία δεκαετία διαβάζοντας την ιταλική Vogue, όχι το Κοράνι. Πάει σε συναυλίες. Αντί για τζαμί, πηγαίνει σε εκκλησία Ουνιταριανών. Αντί για έναν τζιχαντιστή κληρικό σύζυγο, έχει τον Κρεγκ, έναν φίλο από τη Μινεσότα».

Η ίδια λέει πως έχει συναντήσει ανθρώπους που αμφισβητούν τη μεταστροφή της. Όπως λέει ο αρθρογράφος, ποτέ η ίδια δεν υποστηρίζει βίαιες ενέργειες, ωστόσο υπάρχουν κατάλοιπα της πλύσης εγκεφάλου από τους τζιχαντιστές: Κάποια στιγμή είχε πει πως δεν θεωρεί τους Σιίτες πραγματικούς μουσουλμάνους, ενώ, αν και δεν θέλει να γυρίσει στη Συρία, αποδοκιμάζει τον βομβαρδισμό τόσο πολλών ακολούθων του ISIS, «απλά επειδή θέλουν να ζήσουν σε ένα χαλιφάτο».

«Τέτοιες ατάκες προκύπτουν μετά από ώρες φυσιολογικής συζήτησης» λέει ο αρθρογράφος- τονίζοντας, ωστόσο, πως η ιστορία του Τζων και της Τάνια Γεωργελά δείχνει πως οι άνθρωποι αλλάζουν.

Όσον αφορά στον πρώην σύζυγό της (πλέον έχει πάρει διαζύγιο), η ίδια λέει πως «την εγκατέλειψε για να γίνει ο επόμενος Οσάμα μπιν Λάντεν», ενώ προσθέτει πως τα παιδιά τους μεγάλωναν για να γίνουν «ασασίνοι». Σχετικά με την επιστροφή τους στις ΗΠΑ, λέει πως «τους είπα ότι ο μπαμπάς έχει περάσει στη Σκοτεινή Πλευρά της Δύναμης» (παραπομπή στο κινηματογραφικό «Star Wars»). «Τους είπα ότι η μαμά ήταν και αυτή μέλος της Σκοτεινής Πλευράς, αλλά τώρα είναι μια σκοτεινή Τζεντάι».

Η 33χρονη μεγάλωσε στο Λονδίνο και, όπως λέει, βίωσε «πολύ ρατσισμό», κάτι που την ώθησε προς το ριζοσπαστικό Ισλάμ. «Είχαμε κακούς γείτονες, συνήθιζαν να σπάνε τα τζάμια τους. Αλλά γενικά ένιωθα ότι είμαι ξένη».

Κομβικό σημείο ήταν οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. «Ήμουν 17, είδα τους πύργους να πλήττονται και πήγα στο σχολείο την επόμενη ημέρα. Είπα στη φίλη μου “δεν είναι απαίσιο αυτό που συνέβη;” και με κοίταξε και μου είπε “είναι στα αλήθεια;”. Εκείνη τη στιγμή έγινα πραγματικά σκληροπυρηνική τζιχαντίστρια».

Γνώρισε τον Γεωργελά μέσω μουσουλμανικής ιστοσελίδας για γνωριμίες, χαρτάκια με τη διεύθυνση της οποίας μοιράζονταν σε διαμαρτυρία κατά του πολέμου στο Ιράκ. Παντρεύτηκαν στην Αγγλία τον Οκτώβριο του 2004 στην Αγγλία και μετά πήγαν στις ΗΠΑ. Με την άνοδο του ISIS το 2013, ο Γεωργελάς της είπε ότι ήθελε να πάνε στη Συρία και να ζήσουν στο Χαλιφάτο. «Ο Τζων ήθελε να πάμε στη Συρία, και είπα ότι δεν ήμουν έτοιμη, όχι όσο τα παιδιά ήταν μικρά. Ήθελα να κερδίσουν οι αντάρτες, αλλά δεν χρειαζόταν να είμαι μέσα στη Συρία» λέει σχετικά η Τάνια, που τότε ήταν έγκυος στο τρίτο της παιδί. Πάντως, τα παιδιά «εκπαιδεύονταν ως ασασίνοι» και «τα ντύναμε τζιχαντιστές».

 

Εν τέλει πήγαν στη Συρία, αλλά μετά από έναν μήνα τόσο αυτή όσο και τα παιδιά αρρώστησαν, και ο Γεωργελάς συμφώνησε να αφήσει την οικογένειά του να γυρίσει στις ΗΠΑ χωρίς αυτόν. Ο ίδιος ανέβηκε στην ιεραρχία του ISIS και έγινε ο πιο υψηλόβαθμος Αμερικανός τζιχαντιστής, με αρμοδιότητα την προπαγάνδα και τα περιοδικά της οργάνωσης, με στόχο τη στρατολόγηση νέων μελών. Δεν είναι γνωστό αν είναι νεκρός ή ζωντανός.

Πίσω στο Τέξας, η Τάνια ανακρίθηκε από τις υπηρεσίες ασφαλείας και αργότερα αφέθηκε ελεύθερη. «Είχα κάνει αυτά τα παιδιά για έναν λόγο και μόνο, για να υπηρετούν τον Θεό ως μουσουλμάνοι, ως μουτζαχεντίν.

Τώρα δεν ήξερα τι να τα κάνω» λέει. Πλέον τους τέσσερις γιους της μεγαλώνουν οι παππούδες τους, αλλά έχουν ακόμα επαφή με τη μητέρα τους. Η ίδια έχει επιστρέψει στον κόσμο του online dating: «Πήγα στην ιστοσελίδα γνωριμιών Match, έγραψα: “Έχω τέσσερα παιδιά, ο σύζυγός μου με παράτησε για να πάει να γίνει ο επόμενος Οσάμα μπιν Λάντεν”. Είχα 1.300 απαντήσεις». Συνάντησε τον νέο της σύζυγο, Κρεγκ, που εργάζεται στον χώρο του ΙΤ, μετά από 24 ώρες. Πλέον πηγαίνουν στην εκκλησία μαζί, και η ίδια λέει ότι θα ήθελε να εργαστεί για πρόγραμμα απο-ριζοσπαστικοποίησης για πρώην τρομοκράτες.

ποιος είναι ο Τζον Γεωργελάς: Ο Έλληνας «ηγέτης» του ISIS

– Ο Αμερικανός ελληνικής καταγωγής Τζον Γεωργελάς θεωρείται ένας από τους ηγέτες του Ισλαμικού Κράτους
– Χρησιμοποιεί το όνομα Γιαχία Αμπού Χασάν και Αμπού αλ Χασάν αλ Μουχατζίρ
– Είναι ο επικεφαλής της αγγλόφωνης προπαγάνδας του ISIS
– Η οικογένειά του κατάγεται από την Κρήτη και έχει στρατιωτική παράδοση
– Η πορεία του φιλάσθενου παιδιού από το Τέξας που έγινε σεβάσμιος λόγιος των τζιχαντιστών
Τα… έργα και τις ημέρες του Έλληνα που βρίσκεται στον ηγετικό πυρήνα του Ισλαμικού Κράτους αποκαλύπτει ο δημοσιογράφος Graeme Wood στο The Atlantic. Ο τίτλος του κειμένου του ενδεικτικός: The American Leader in the Islamic State. Ο Αμερικανός ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους. Μόνο που ο «Αμερικανός» έχει ρίζες από την… Κρήτη.

Εκεί είναι οι ρίζες του, από εκεί ξεκίνησαν οι πρόγονοί του για να μεταναστεύσουν στις ΗΠΑ. Γεννήθηκε τον Δεκέμβριο του 1983. Μεγάλωσε ως Χριστιανός. Γονείς του είναι ο Τιμ και η Μάρθα. Η οικογένειά του εύπορη και με στρατιωτική παράδοση. Ο παππούς του, Τζον Γεωργελάς, τραυματίστηκε δυο φορές στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και αργότερα εργάστηκε στο Γενικό Επιτελείο Στρατού. Στρατιωτικός ήταν και ο πατέρας του, Τιμ Γεωργέλας, που πέρασε τρία χρόνια στον αμερικανικό στρατό, στη συνέχεια πήρε υποτροφία για να σπουδάσει στην ιατρική και από το 2001 όταν αποστρατεύτηκε με το βαθμό του συνταγματάρχη, εργάζεται ως ραδιολόγος σε ένα κέντρο μαστογραφίας στο Βόρειο Ντάλας.

Ο Γιάννης ή Τζον και έγινε Γιαχία, που στα αραβικά σημαίνει Ιωάννης. Ψάχνοντας σε chat room’s τζιχαντιστών, ο Wood βρήκε αναφορές σε κάποιον Ιωάννη Γεωργιλάκη. Είχε φωτογραφίες ενός νεαρού άνδρα με γυαλιά, ντυμένου με κελεμπίες, που έπαιζε με τα παιδιά του
Λόγω της δουλειάς του πατέρα του, η οικογένεια ταξίδευε πολύ. Ο Τζον ήταν ένα φιλάσθενο παιδί, που έβγαζε συνέχεια καλοήθεις όγκους και είχε εύθραυστα κόκαλα. Στα 11 του έσπασε το πόδι του και πέρασε πολύ καιρό μακριά από το σχολείο. Τότε στράφηκε στο Θεό. Εξαιτίας της υγείας του, το σώμα του δεν αναπτύχθηκε σωστά και τα όνειρα να ακολουθήσει τα χνάρια του παππού και του πατέρα του και να γίνει στρατιωτικός, δεν ευοδώθηκαν. Και ο χαρακτήρας του δεν ήταν αυτό που χρειαζόταν για τη στρατιωτική πειθαρχεία.

Γρήγορα άρχισε και η σχέση του με τα ναρκωτικά: χασίς, «μαγικά μανιτάρια» και πολλά άλλα. Μισούσε τον πατέρα του που τον τιμωρούσε γιατί έκανε χρήση ναρκωτικών και την κυβέρνηση των ΗΠΑ που την ποινικοποιούσε. Οι βαθμοί του δεν ήταν καλοί αλλά στα τεστ ήταν καλύτεροι από εκείνους που είχαν οι επιμελείς αδερφές του. Σπούδασε φιλοσοφία στο Blinn College, ένα ανοιχτό κολέγιο στο Τέξας

Εκεί ξεκίνησε και η σχέση του με το Ισλάμ. Το μάθημα ενός καθηγητή για το Ισλάμ τον ιντρίγκαρε και άρχισε να ψάχνει περισσότερες πληροφορίες στην τοπική κοινότητα των Μουσουλμάνων. Λίγες μέρες πριν από τη Γιορτή των Ευχαριστιών το 2001 (σχεδόν δυο μήνες μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου) την πρώτη μέρα του Ραμαζανιού, ασπάστηκε το Ισλάμ.

Ο Τζον πήρε το όνομα «Γιαχία της Ρωμαϊκής Θάλασσας» της Μεσογείου, ίσως και λόγο της καταγωγής του από την Κρήτη
Οι γονείς του θεώρησαν πως η προσηλυτισμός του ήταν σημάδι ψυχικής ασθένειας. Ο Τζον πούλησε το φορτηγάκι του και αγόρασε ένα αεροπορικό εισιτήριο. Πήγε το όνομα Γιαχία και τον Δεκέμβριο του 2001 η οικογένειά του έλαβε ένα e-mail όπου τους ανακοίνωνε πως βρισκόταν στη Δαμασκό και μάθαινε αραβικά.

Όταν ο συντάκτης του άρθρου συνάντησε, το 2014, τον Αυστραλό προσήλυτο Μουσά Τσεραντόνιο, που αποτέλεσε πνευματικό οδηγό πολλών αγγλόφωνων τζιχαντιστών, άκουσε για πρώτη φορά το όνομα του Γεωργαλέα. Ο Τσεραντόνιο αναφερόταν στον Ελληνοαμερικανό τζιχαντιστή ως «ο δάσκαλος» ή «ο ηγέτης» και ο οποίος είχε κάνει πολλά για να ετοιμάσει τους Μουσουλμάνους για τις υποχρεώσεις που θα είχαν όταν θα εδραιωνόταν το «Χαλιφάτο». Σε αυτό ήταν απόλυτα αφοσιωμένος, είχε πεί. Ο Γεωργαλάς είχε τεράστιες γνώσεις, πρωτοφανούς έκτασης, για τον Ισλαμικό νόμο, την αραβική γλώσσα και γραμματεία. Είχε επίσης τον σεβασμό των τζιχαντιστών στη Συρία (ακόμη και τώρα μένει έξω από το Χαλέπι) και στις αρχές του 2014 πίεσε για την ανακήρυξη του «Χαλιφάτου».

Όταν ο Τσεραντόνιο αρνήθηκε να αποκαλύψει στον Wood την ταυτότητα του Ελληνοαμερικάνου τζιχαντιστή, ο δημοσιογράφος άρχισε να ψάχνει περισσότερα στοιχεία. Ο Αυστραλός προσυλητιστής αναφερόταν σε εκείνον μόνο με το μικρό του όνομα και το όνομα του πρωτότοκου γιου του: Γιαχία, πατέρας του Χασάν.

Με αυτά τα στοιχεία και άλλα από έναν λογαριασμό στο twitter, ένα μέλος του οποίου επικοινώνησε μαζί του, βρήκε κείμενα του Ελληνοαμερικανού τζιχαντιστή, σε άπταιστα ελληνικά και αραβικά, όπου καλούσε σε μετανάστευση στις χώρες όπου επιτρέπεται η Σαρία, καλούσε τους Μουσουλμάνους να μισούν, να πολεμούν και να σκοτώνουν «άπιστους» ή ακόμη και «αποκαλούμενους» Μουσουλμάνους, που δεν ακούν την πίστη τους και δεν προσεύχονται.

Ψάχνοντας βρήκε σε ένα γερμανικό chat room αναφορά σε κάποιον Ιωάννη Γεωργιλάκη και αφού άρχισε να κάνει δοκιμές με παρόμοια ονόματα έφτασε στον Γεωργελά. Έτσι βρήκε μια ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης από τις 15 Αυγούστου του 2006 όπου αναφερόταν ότι ο Τζον Γεωργελάς είχε καταδικαστεί σε 34 μήνες φυλάκισης ως υποστηρικτής φιλοτζιχαντιστής ιστοσελίδας. Την περίοδο εκείνη έμενε ακόμα στο Τέξας.

Κάθε λέξη από την βιογραφία του είναι προσεκτικά επιλεγμένη. Ακόμη και το όνομά του Bahrumi. Στα αραβικά η λέξη bahr σημαίνει θάλασσα και rumi Ρωμαϊκός. Αποκαλούσε τον εαυτό του Γαχία της Ρωμαϊκής Θάλασσας, δηλαδή της Μεσογείου.

Πλέον, είναι ο επικεφαλής παραγωγός της αγγλόφωνης προπαγάνδας του Ισλαμικού Κράτους και έχει την επιμέλεια πολλών από τα περιοδικά που εκδίδουν οι τζιχαντιστές, όπως το Dabiq και Rumiyah. Δεν αποκλείεται πλέον να έχει αναλάβει τα καθήκοντα του άλλωστε συντρόφου του αλ Αντνάνι, που σκοτώθηκε σε επίθεση αμερικανικού drone. Οι τζιχαντιστές ανακοίνωσαν πως διάδοχος του αλ Αντνάνι είναι ο Αμπού αλ Χασάν αλ Μουτζαχίρ. Και πολλοί θεωρούν πως αυτό είναι το ψευδώνυμο του Τζον Γεωργελά.

Μουτζαζίρ (muhajir) είναι κάποιος που έχει μεταναστεύσει στο Ισλαμικό Κράτος.

Πηγή: theatlantic,huffingtonpost