Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής ενημερώνει τα μέλη του

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΚΛΟΓΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

1) Οι προσωρινοί εκλογικοί κατάλογοι του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής θα κυρωθούν στις 01/11/2017 από την εκλογική επιτροπή και θα αναρτηθούν στο κατάστημα του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής από 02/11/2017 έως 06/11/2017.
2) Εντός τριών ημερών από τη λήξη της προθεσμίας της έκθεσης, ήτοι από 07/11/2017 μέχρι 09/11/2017, οι έχοντες αντιρρήσεις κατά των καταλόγων δύναται να υποβάλλουν ενστάσεις στην εκλογική επιτροπή που κοινοποιούνται με δικαστικό Επιμελητή.
3) Η εκδίκαση των ενστάσεων από την εκλογική επιτροπή θα γίνει στις 10/11/2017, ημέρα Παρασκευή και ώρα 13:00 μ.μ.
Οι εκλογές για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής θα πραγματοποιηθούν στις 01, 02, 03 Δεκεμβρίου 2017 ως εξής:
Α) 01 Δεκεμβρίου 2017, ημέρα Παρασκευή στην Ιερισσό στο Αριστοτέλειο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αριστοτέλη, από 09:00 π.μ. έως 19:00 μ.μ.
Β) 02 Δεκεμβρίου 2017, ημέρα Σάββατο στα Ν. Μουδανιά στο Κλειστό Θέατρο Νέων Μουδανιών, από 09:00 π.μ. έως 19:00 μ.μ.
Γ) 03 Δεκεμβρίου 2017, ημέρα Κυριακή στον Πολύγυρο στην έδρα του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, από 09:00 π.μ. έως 19:00 μ.μ.

Η Πρόεδρος
της Εκλογικής Επιτροπής
Παπανικολάου Παναγιώτα

• ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΗΜΕΡΙΔΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ERASMUS+ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ
To ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ, που συμμετέχει ως εταίρος στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus + στην Δράση ΚΑ2 _ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΤΩΝ ΚΑΛΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ με τίτλο : “TRAM-WBL Engaging SMEs for Quality Transnational WBL experiences”, προσκαλεί τις επιχειρήσεις – μέλη του, τους εκπαιδευτικούς και τους σπουδαστές της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, στην παρουσίαση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που δημιουργήθηκε στα πλαίσια του προγράμματος και μέσω της οποίας θα γίνεται η αναζήτηση για τοποθέτηση σε θέσεις μαθητείας στο εξωτερικό. Σκοπός του προγράμματος είναι η διευκόλυνση των σπουδαστών της επαγγελματικής εκπαίδευσης στην εύρεση κατάλληλης γι’ αυτούς θέσης για πρακτική εξάσκηση (μαθητεία) σε επιχειρήσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αλλά και των τοπικών επιχειρήσεων να προσελκύσουν αποφοίτους από την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό σε προσφερόμενες από αυτούς θέσεις μαθητείας (international work based learning – WBL). Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί στο Συνεδριακό Κέντρο του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, στον Πολύγυρο την Τετάρτη, 15 Νοεμβρίου 2017 και ώρα 18:00 μ.μ.

• ΕΠΙΧΟΡΗΓΟΥΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ ΤΗΣ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ» Β΄ ΚΥΚΛΟΣ
Ξεκινάει στις 8 Νοεμβρίου 2017 η 3η περίοδος υποβολής προτάσεων για το πρόγραμμα «Ενίσχυση της Αυτοαπασχόλησης Πτυχιούχων της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης Β’ Κύκλος».Το πρόγραμμα στοχεύει στην υποστήριξη πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης , ανέργων, μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων , για την έναρξη/υποστήριξη της άσκησης επαγγελματικής δραστηριότητας συναφούς με την ειδικότητά τους σε αυτοτελή επαγγελματικό χώρο. Επιδίωξη του προγράμματος είναι η ενίσχυση της αυτοαπασχόλησης των πτυχιούχων και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Το ποσοστό επιχορήγησης είναι 100% για επενδυτικά έργα ύψους από 5.000 ευρώ έως και 25.000 ευρώ, ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται σε 80 εκατ. Ευρώ. Η υποβολή των αιτήσεων λήγει στις 12.12.2017 και γίνεται μόνο ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας www.ependyseis.gr, Για περισσότερες πληροφορίες και διευκρινήσεις στο τηλ. 8011136300, email: infoepan@mou.gr , site: www.efepae.gr , www.antagonistikotita .

• ΟΑΕΔ: ΝΕΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ 42.685 ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Τρία νέα προγράμματα για την πρόσληψη 42.685 ανέργων ηλικίας από 18 έως και 49 ετών, σε επιδοτούμενες θέσεις πλήρους απασχόλησης, «ανοίγουν» μέσα στις επόμενες ημέρες. Τα δύο από αυτά τα προγράμματα αφορούν 35.000 επιδοτούμενες θέσεις απασχόλησης σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα και μάλιστα το ένα εξ αυτών αφορά ειδικά αυτοαπασχολούμενους ηλικίας έως και 35 ετών, οι οποίοι θα κάνουν μέσω του προγράμματος την «πρώτη τους πρόσληψη». Το τρίτο πρόγραμμα αφορά εργασία κοινωφελούς χαρακτήρα των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης και έχει σαν στόχο την κάλυψη 7.685 θέσεων εργασίας. Τα προγράμματα παρέχουν στους απασχολούμενους πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

• ΚΑΤΑ 2,5 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΜΕΙΩΘΗΚΑΝ ΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΤΟ 2016
Μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και ιδιοκτήτες ακινήτων δήλωσαν συνολικά στην εφορία εισοδήματα ύψους 72,5 δισ. ευρώ το 2016 από 75,01 δισ. ευρώ που δηλώθηκαν σε σχέση με το 2015. Η ανάλυση των στοιχείων δείχνει ότι η συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης για την υπερφορολόγηση των μεσαίων στρωμάτων και η εκτόξευση των ασφαλιστικών εισφορών οδήγησε σε αύξηση της φοροδιαφυγής. Πέραν της μείωσης των εισοδημάτων που δηλώθηκαν, μειώθηκαν κατά 58.000 οι ελεύθεροι επαγγελματίες που έκαναν δήλωση, καθώς επέλεξαν να κλείσουν τα βιβλία τους για να αποφύγουν φόρους και εισφορές. Την ίδια ώρα, ο αριθμός των μισθωτών και συνταξιούχων μειώθηκε κατά 20.000, σε μία χρονιά που η ανεργία, υποχωρούσε. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων: (1). Σύνολο εισοδημάτων. Τα δηλωθέντα εισοδήματα του 2016 ανήλθαν σε 72,5 δισ. ευρώ από 75,01 δισ. ευρώ το 2015. Δηλαδή συρρικνώθηκαν κατά 2,5 δισ. ευρώ.
(2). Μισθωτοί, συνταξιούχοι. Το συνολικό ποσό εισοδήματος που δήλωσαν το 2016 οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι ανήλθε σε 57,86 δισ. ευρώ, έναντι 58,75 δισ. ευρώ το 2015, δηλαδή μειώθηκε κατά 890 εκατ. ευρώ. Ποσό το οποίο αντανακλά μια πραγματική μείωση του εισοδήματος, καθώς προέρχεται από την κατ’ εξοχήν κατηγορία που δεν φοροδιαφεύγει.
(3). Ελεύθεροι επαγγελματίες. Μειωμένο κατά 18,9% είναι το εισόδημα που εμφάνισε αυτή η κατηγορία. Ανέρχεται σε 3,78 δισ. ευρώ έναντι 4,67 δισ. ένα χρόνο νωρίτερα. Δηλαδή δήλωσαν περίπου 900 εκατ. ευρώ λιγότερα στην εφορία.
• ΙΟΒΕ: ΑΝΑΚΟΠΗΚΕ Η ΑΝΟΔΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΚΛΙΜΑΤΟΣ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ
Επιδείνωση παρουσίασε τον Οκτώβριο το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα, καθώς ανακόπηκε η ανοδική πορεία του σχετικού δείκτη του ΙΟΒΕ, ο οποίος υποχώρησε στις 98,3 μονάδες από 100,6 τον Σεπτέμβριο. Παρέμεινε πάντως σε υψηλότερο επίπεδο από πέρυσι (94,3). Με εξαίρεση ορισμένους κλάδους του Λιανικού Εμπορίου, σημειώνεται επιδείνωση προσδοκιών σε όλους τους τομείς και οριακά στην καταναλωτική εμπιστοσύνη. Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, η διόρθωση αυτή στην πορεία του δείκτη είναι μάλλον αναμενόμενη καθώς ο δείκτης έχει κινηθεί ανοδικά καθ’ όλη τη διάρκεια του 2017. Στην έρευνα οικονομικής συγκυρίας του Ιδρύματος αναφέρεται ότι μετά το ιδιαίτερα δυναμικό, όπως συνήθως, τρίτο τρίμηνο του έτους -που περιλαμβάνει και την τουριστική περίοδο -μετριάζονται οι εκτιμήσεις για την πορεία της οικονομίας.
• ΙΕΝΕ: ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΥΨΟΥΣ 30 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2025 ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Νέες επενδύσεις αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ στον τομέα της ενέργειας στην Ελλάδα προβλέπει η μελέτη του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Ειδικότερα, πρόκειται για επενδύσεις ύψους μεταξύ 23,3 δισ. και 30,2 δισ. ευρώ σε θερμικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, Ανανεώσιμες Πηγές και έρευνες υδρογονανθράκων για την περίοδο 2016 – 2025. Συνολικά στις 13 χώρες της περιοχής που εξετάζονται (Δυτικά Βαλκάνια, Ρουμανία, Βουλγαρία, Ελλάδα, Κύπρος και Τουρκία) οι επενδύσεις προβλέπεται να φθάσουν στα 267 δισ. ευρώ, ή 321 δισ. ευρώ στο αισιόδοξο σενάριο. Από αυτά περίπου τα μισά προβλέπεται να επενδυθούν στην Τουρκία (από 125 δισ. ως 141 δισ. ευρώ) η οποία αναμένεται να καταλαμβάνει ολοένα μεγαλύτερο χώρο στον ενεργειακό τομέα της περιοχής.

• ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ- ΕΚΘΕΣΗ : ΕΞΙ ΘΕΣΕΙΣ ΠΙΟ ΚΑΤΩ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ «ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ»
Έξι θέσεις πιο κάτω βρέθηκε η Ελλάδα στην ετήσια έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας για την ποιότητα του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, με τους φόρους, την εφαρμογή συμβολαίων και την καταγραφή περιουσίας να παραμένουν τα μεγαλύτερα «αγκάθια» για το επιχειρείν και να λειτουργούν ως αντίβαρο στις όποιες μεταρρυθμίσεις. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, η χώρα μας βρίσκεται πλέον στην 67η θέση του «Doing Business», σε σύνολο 190 χωρών, παρά το γεγονός ότι η έκθεση χαιρετίζει την σύσταση του ενιαίου φορέα ασφάλισης ως ιδιαίτερα θετικό βήμα. Η δημιουργία του ΕΦΚΑ επέτρεψε στην χώρα μας να κερδίσει 19 θέσεις στην κατάταξη για το πόσο εύκολη είναι η ίδρυση νέας επιχείρησης. Ωστόσο, την ίδια στιγμή οι ελληνικές επιχειρήσεις καταβάλλουν το 51,7% των εσόδων τους σε φόρους και εισφορές και πρέπει να αφιερώνουν 193 εργατοώρες κάθε χρόνο – δηλαδή περισσότερες από 24 εργάσιμες ημέρες – για την τακτοποίηση των φορολογικών υποχρεώσεών τους. Η υψηλή φορολογία συνδυάζεται με τη δυσκολία στην εξασφάλιση δανείου για τις επιχειρήσεις, με την Ελλάδα να βρίσκεται στην 90ή θέση. Οι δύο χειρότεροι βαθμοί της Ελλάδας, όπως και στις προηγούμενες εκθέσεις, είναι στην εφαρμογή συμβολαίων σε περίπτωση αθέτησης των συμφωνηθέντων και στην καταγραφή περιουσίας, ζητήματα που έχουν επισημάνει επανειλημμένα φορείς όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), που έχουν ως κύρια αποστολή την κινητοποίηση του ιδιωτικού τομέα.

• ΣΕ 240 ΑΝΕΡΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΝΤΑΓΜΕΝΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΕΞΩΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΟΦΕΙΛΩΝ
Διαρκώς αυξανόμενο καταγράφεται το ενδιαφέρον επιχειρηματιών για υπαγωγή τους στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών και σύμφωνα με τον ειδικό γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτη Κουρμούση, 240 επιχειρήσεις βρίσκονται ήδη προ των πυλών για την έναρξη της διαπραγμάτευσης. Επιπλέον, άλλες 700 βρίσκονται στο προτελευταίο στάδιο για την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Τέλος, 7.700 επιχειρήσεις μπήκαν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού και συμπλήρωσαν τη φόρμα υποβάλλοντας και τα ερωτήματά τους.

• ΕΙΣΦΟΡΕΣ 26,95% ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΑΜΕΙΒΟΝΤΑΙ ΜΕ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΔΑΠΑΝΗΣ
Εισφορές 26,95% για κύρια ασφάλιση και υγεία θα καταβάλλουν όσοι επαγγελματίες, μισθωτοί ή ακόμη και συνταξιούχοι λάβουν αμοιβή με απόδειξη δαπανών (τίτλο κτήσης), σύμφωνα με διάταξη νόμου που καταρτίζει το υπουργείο Εργασίας. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το υπουργείο Εργασίας ετοιμάζει διάταξη με την οποία θα ξεκαθαρίζεται απόλυτα ότι σε όλες τις αμοιβές με απόδειξη δαπάνης θα καταβάλλεται εισφορά 20% υπέρ ΕΦΚΑ και 6,95% υπέρ ΕΟΠΥΥ (η οποία εισπράττεται από τον ΕΦΚΑ). Η διάταξη στην οποία έχουν καταλήξει στο υπουργείο Εργασίας προβλέπει ότι οι εισφορές ορίζονται στο 26,95% και θα παρακρατούνται στην πηγή. Η εισφορά δηλαδή θα αφαιρείται από την αμοιβή του προσώπου που θα λαμβάνει τον τίτλο κτήσης, θα κατατίθεται όμως στον ΕΦΚΑ από τον αντισυμβαλλόμενο – εργοδότη. Μάλιστα, αρχικά θα αφαιρείται ο φόρος της τάξεως του 20% και στη συνέχεια θα υπολογίζεται η εισφορά. Στις προθέσεις της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων είναι η διάταξη να ισχύσει για όλους, από την 1η Ιανουαρίου 2018 και μετά. Εφόσον οι εκπρόσωποι των δανειστών αποδεχθούν την ελληνική πρόταση, κάτι που δεν θεωρείται και τόσο εύκολο, όσοι εντός του 2017 έλαβαν αμοιβή με τίτλο κτήσης δεν θα καταβάλουν εισφορές για το τρέχον έτος. Με εγκύκλιο θα διευκρινιστούν ο ασφαλιστικός χρόνος στον οποίο θα αντιστοιχεί η αμοιβή με τίτλο κτήσης, κυρίως για τους ανέργους και τους συνταξιούχους καθώς και ο τρόπος που οι «εργοδότες» θα καταθέτουν στον ΕΦΚΑ τα ποσά της εισφοράς που θα παρακρατούν. Ειδικά για τους συνταξιούχους, η υπό διαπραγμάτευση διάταξη ορίζει ότι για τον ασφαλιστικό χρόνο στον οποίο θα αντιστοιχεί η απόδειξη δαπάνης που θα λάβουν, η σύνταξη θα μειώνεται κατά 60%, όπως προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου για την απασχόληση συνταξιούχων.

• ΣΤΙΣ ΕΦΟΡΙΕΣ Η ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΦΟΡΟΥ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΕΚΛΕΙΣΑΝ ΤΑ ΜΠΛΟΚΑΚΙΑ ΤΟ 2016
Μπορεί το taxis και το taxisnet να αναβαθμίζονται και να παρέχουν νέες υπηρεσίες στους φορολογούμενους όσοι όμως έκλεισαν τα μπλοκάκια τους το 2016 και θέλουν να πάρουν πίσω τις προκαταβολές τους θα πρέπει να στηθούν στην εφορία. Όπως προβλέπει διευκρινιστική εγκύκλιος της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Αριθ. Πρωτ.: ΔΕΑΦ 1165181 ΕΞ 2017) φυσικά πρόσωπα, που έχουν προβεί σε διακοπή εργασιών της ατομικής τους επιχείρησης κατά το φορολογικό έτος 2016 και δεν υπέβαλαν εκ νέου έναρξη εργασιών μέχρι την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, μπορούν οποτεδήποτε εντός του χρόνου παραγραφής να αξιώσουν με αίτησή τους στη εφορία τη διαγραφή της βεβαιωθείσας προκαταβολής. Σημειώνεται ότι, ενώ ο φορολογούμενος είχε κλείσει το μπλοκάκι του εντός του 2016, στο εκκαθαριστικό του 2017 βεβαιώθηκε προκαταβολή φόρου εισοδήματος για το τρέχον έτος. Ωστόσο, για τη διαγραφή του απαιτείται αίτηση στην εφορία με επίσκεψη του φορολογούμενου.
• ΕΩΣ 15 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΠΑΡΑΤΕΙΝΕΤΑΙ Η ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΔΗΛΩΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ
Την παράταση της ρύθμισης για την οικειοθελή αποκάλυψη εισοδημάτων μέχρι τις 15 Νοεμβρίου αποφάσισε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, προκειμένου να δώσει μία ακόμα ευκαιρία σε όσους επιθυμούν να ρυθμίσουν λάθη παλαιότερων δηλώσεων και να γλιτώσουν από τους υψηλούς φόρους και τα πρόστιμα που προβλέπει η νομοθεσία. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία. περίπου 100.000 φορολογούμενοι έχουν κάνει ήδη χρήση των ευεργετικών διατάξεων, κλείνοντας εκκρεμείς υποθέσεις τους με την εφορία, υποβάλλοντας με χαμηλότερα πρόστιμα τροποποιητικές δηλώσεις. Υπολογίζεται ότι μέχρι σήμερα έχουν «αποκαλυφθεί» με τη ρύθμιση αδήλωτα κεφάλαια περίπου 5 δισ. ευρώ, ενώ οι βεβαιωμένοι φόροι ξεπερνούν τα 500 εκατ. ευρώ.
• ΕΩΣ ΤΙΣ 30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ Η ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΩΝ 100 ΔΟΣΕΩΝ ΓΙΑ ΟΦΕΙΛΕΣ ΣΕ ΔΗΜΟΥΣ
Στις 30 Νοεμβρίου λήγει η προθεσμία για την ένταξη στη ρύθμιση εξόφλησης οφειλών προς τους δήμους σε έως και 100 δόσεις, με διαγραφή προσαυξήσεων και προστίμων. Στο Νόμο 4483/2017 (ΦΕΚ 107 Α’/31-7-2017) και συγκεκριμένα στο άρθρο 52, δίνεται η δυνατότητα στους οφειλέτες να ρυθμίσουν πάσης φύσεως οφειλές τους, ληξιπρόθεσμες ή ακόμη και αυτές που βεβαιώθηκαν μέχρι 31 Σεπτεμβρίου απαλλάσσοντάς τους από προσαυξήσεις και πρόστιμα ανάλογα με τον αριθμό δόσεων που θα επιλέξουν. Οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων θα πρέπει να υποβάλλονται στα δημαρχεία των οικείων δήμων το αργότερο έως τις 30 Νοεμβρίου.

• ΑΠΟΧΗ ΤΩΝ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ ΕΩΣ 31 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2017
Αποχή από τους πλειστηριασμούς, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών, θα πραγματοποιήσουν οι συμβολαιογράφοι έως τις 31 Δεκεμβρίου 2017, μετά από απόφαση της έκτακτης γενικής συνέλευσης του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών -Πειραιώς- Αιγαίου και Δωδεκανήσου, ζητώντας την αλλαγή του πλαισίου διεξαγωγής τους. Η απόφαση της αποχής λήφθηκε το Σάββατο, 5 Νοεμβρίου 2017, με ψήφους 134 υπέρ και 132 κατά, στην διάρκεια της γενικής συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Εφετείου Αθηνών, ενώ σήμερα γνωστοποιήθηκε στους συμβολαιογράφους.

 

• ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΠΟΔΕΙΚΤΙΚΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΣΤΟ Γ.Ε.ΜΗ. ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ
Όλοι οι υπόχρεοι εγγραφής στο Γ.Ε.ΜΗ. που δεν είναι κεφαλαιουχικές εταιρίες, δηλαδή όλοι εκτός από Α.Ε., Ε.Π.Ε., Ι.Κ.Ε., και πιο συγκεκριμένα οι Ο.Ε. , Ε.Ε., Συν ΠΕ,. ΑΤΟΜΙΚΕΣ, ΑΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ, ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΕΣ κλπ, έχουν υποχρέωση καταχώρισης στο Γ.Ε.ΜΗ. του αποδεικτικού υποβολής φορολογικής τους δήλωσης, σύμφωνα με το άρθρο 5 της Υ.Α. 79760/31-12-2014 (ΦΕΚ Β’ 3623). Η καταχώριση πρέπει να γίνει εντός δύο μηνών από την υποβολή της φορολογικής δήλωσης, με ηλεκτρονικό τρόπο από την ιστοσελίδα https://services.businessportal.gr.

• ΝΕΕΣ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΥΨΗΛΗΣ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ
Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, ακολουθώντας τις τεχνολογικές εξελίξεις αναβαθμίζει τις ψηφιακές του υπηρεσίες με σύγχρονες υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας που τις παρέχει δωρεάν σε όλα τα μέλη του, για την αύξηση της εξωστρέφειας και των πωλήσεων των τοπικών επιχειρήσεων. Συνολικά προσφέρονται 4 νέες υπηρεσίες: 1. Ιστοσελίδα προβολής των Τουριστικών Επιχειρήσεων Χαλκιδικής σε Πανελλαδική Τουριστική Πύλη (www.filoxeno.com) που υποστηρίζεται από τα Ελληνικά Επιμελητήρια, αλλά και στην Τοπική Τουριστική Πύλη που ετοιμάζεται. Αφορά καταλύματα ή ξενοδοχεία, εστιατόρια, καφέ, επιχειρήσεις διασκέδασης, τουριστικά γραφεία, επιχειρήσεις δραστηριοτήτων, τοπικών προϊόντων κ.ά. Ειδικά στις Επιχειρήσεις Διαμονής προσφέρεται δωρεάν πλήρες και αυτοδιαχειριζόμενο σύγχρονο Σύστημα Ηλεκτρονικών Κρατήσεων (e-booking) που ενσωματώνεται και στην ιστοσελίδα της κάθε επιχείρησης, αλλά μπορεί να δέχεται και κατευθείαν κρατήσεις από την Τουριστική πύλη. 2. Ηλεκτρονικό Κατάστημα (e-shop) που ενσωματώνεται και στην ιστοσελίδα της κάθε επιχείρησης με ταυτόχρονη προβολή προϊόντων και στην Πανελλαδική Επιμελητηριακή Αγορά Προϊόντων: www.directmarket.gr . 3. Υπηρεσία Online Συμβούλου με ενημερωμένο περιεχόμενο που συνοδεύεται και από Υπηρεσία Online Συμβουλευτικής, όπου οι επιχειρήσεις μπορούν να θέτουν ερωτήματα και να λάβουν εξειδικευμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες για φορολογικά, χρηματοδοτικά, εργασιακά και άλλα επιχειρηματικά θέματα δωρεάν. 4. Ιστοσελίδα προβολής της επιχείρησης στον Πανελλήνιο Ηλεκτρονικό Επιχειρηματικό Οδηγό που συμμετέχει και το Επιμελητηρίου Χαλκιδικής σε δύο γλώσσες Ελληνικά και Αγγλικά και σε έκδοση για mobile, tablet με ταυτόχρονη απεικόνιση των επιχειρήσεων βάση γεωγραφικής θέσης του χρήστη και πολλά ακόμη σύγχρονα χαρακτηριστικά. Όλες οι εφαρμογές είναι πλήρως αυτοδιαχειριζόμενες αποκλειστικά από τις επιχειρήσεις. Για να εκδηλώσετε το ενδιαφέρον σας συμπληρώστε απλά την παρακάτω φόρμα: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfpv67i80cLDycq21aBSzV3aTMefjOvf3C_RoUbXzVxt2XNkQ/viewform.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, τηλ.: 2371024200 – 24300, e-mail: info@epichal.gr .