Την πύλη των φυλακών Κορυδαλλού πέρασε σήμερα για πρώτη φορά μετά το 2002 ο Δημήτρης Κουφοντίνας, καθώς πήρε 2ημερη άδεια. Ο Δημήτρης Κουφοντίνας βγήκε από τις φυλακές Κορυδαλλού στις 12:14 μετά από 15 χρόνια. Τον συνόδευαν η σύζυγός του Αγγελική Σωτηροπούλου, ο γιος του Έκτορας και η δικηγόρος του Ιωάννα Κούρτοβικ. Ο Δημήτρης Κουφοντίνας βγήκε χαμογελαστός από τις φυλακές και τον περίμεναν φίλοι και συγγενείς. Επίσης, ήταν εκεί ομάδα νεαρών που φώναζαν «το πάθος για την λευτεριά, είναι δυνατότερο απ’ όλα τα κελιά».

Ο Κουφοντίνας εμφανίστηκε άνετος, χαμογελαστός και με το σακάκι στον ώμο, ενώ η μικρή μερίδα φίλων και υποστηρικτών του τον υποδέχθηκε με ενθουσιασμό και αγκαλιές. Μάλιστα ένας από τους παρευρισκόμενους που έσπευσε να τον αγκαλιάσει τον αποκάλεσε «Λάμπρο», το ψευδώνυμο που χρησιμοποιούσε ο ίδιος και οι πρώην σύντροφοί του στην τρομοκρατική οργάνωση 17 Νοέμβρη. Στη συνέχεια οδηγήθηκε σε αυτοκίνητο με το οποίο μεταφέρθηκε στο σπίτι του στον Βαρνάβα.

Δηλώσεις έκανε η συνήγορος υπεράσπισής του Ιωάννα Κούρτοβικ. «Η άδεια είναι δικαίωμα του κρατούμενου που αποκτήθηκε με θυσίες στις φυλακές. Ένα συμβούλιο έκανε μια δίκαιη κρίση με βάση το νόμο και τίποτα άλλο. Χορήγησε την άδεια και περιμένουμε από εσάς και από όσους παρεμβαίνουν στις αποφάσεις των θεσμικών οργάνων να πάψουν να ασχημονούν.

» Δεν αποτελεί παράγοντα κρίσης για την άσκηση των δικαιωμάτων το κοινό περί δικαίου αίσθημα. Χειραγωγείται και ο νόμος δεν προβλέπει ότι πρέπει να συμμετέχει. Οι προηγούμενες αρνήσεις στηρίχθηκαν σε κριτήρια που δεν προβλέπονται στα κριτήρια», είπε.

Κουφοντίνας: «Θα φτιάξω τα μελίσσια μου»
«Θα χρησιμοποιήσω την άδεια στο πλαίσιο του νόμου και για την ενίσχυση των δεσμών με την οικογένειά μου. Επιθυμώ επίσης να επανασυστήσω την μελισσουργική μονάδα που είχα», φέρεται να είπε στο συμβούλιο των φυλακών ο Κουφοντίνας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Δημήτρης Κουφοντίνας, ο «Λουκάς» της 17Ν, κατά τη διάρκεια της διήμερης άδειας που του χορηγήθηκε θα πρέπει να δίνει παρουσία στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του, στον Βαρνάβα, δύο φορές την ημέρα. Στο σπίτι του στον Βαρνάβα μένει η σύζυγός του Αγγελική Σωτηροπούλου (το ζευγάρι παντρεύτηκε με πολιτικό γάμο στον Κορυδαλλό, στις 11 Δεκεμβρίου του 2002).

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας βγαίνει μετά από αλλεπάλληλες αιτήσεις, με το Συμβούλιο των φυλακών να κρίνει ως καλή τη συμπεριφορά του μέσα στη φυλακή τα τελευταία 15 χρόνια, καθώς δεν έχει διαπράξει κανένα πειθαρχικό παράπτωμα. Μετά το σάλο αντιδράσεων που προκλήθηκε για τη χορήγηση της διήμερης άδειας στον Κουφοντίνα, πηγές των φυλακών τόνιζαν ότι ο θεσμός των αδειών είναι ιδιαίτερα επιτυχημένος, με ποσοστό «αστοχίας» περίπου στο 2%.

Πηγή:typosthes