Από αυτή τη Δευτέρα 13 Νοεμβρίου και την Γ’ Δημοτική Κοινότητα και ορισμένους δρόμους στο κέντρο της πόλης ξεκινά το νέο Σύστημα Ελεγχόμενης Στάθμευσης στο δήμο Θεσσαλονίκης.

Λίγες μέρες αργότερα θα ξεκινήσει και στην Α’ Δημοτική Κοινότητα και στο υπόλοιπο κέντρο της Θεσσαλονίκης και αργότερα θα εφαρμοστεί και στην Ε’ Δημοτική Κοινότητα, την περιοχή της Χαριλάου.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από τον δήμο και την ανάδοχο εταιρεία μέχρι τέλη Νοεμβρίου θα υπάρχει μια ανοχή με τους πολίτες που παραβατούν να ενημερώνονται με ειδικό έντυπο και όχι την κλήση της δημοτικής αστυνομίας.

Το νέο σύστημα φέρνει τα πάνω – κάτω στον τομέα της στάθμευσης, καθώς οι μόνιμοι κάτοικοι θα μπορούν να παρκάρουν 24ωρες το 24ωρο μόνο στα σημεία με την μπλε διαγράμμιση και μόνο αν έχει κάνει τις απαραίτητες διαδικασίες για να βγάλει την ειδική κάρτα κατοίκου.

Στα σημεία με την κίτρινη διαγράμμιση θα είναι οι ειδικές θέσεις φορτοεκφόρτωσης ενώ μόνο στα σημεία στάθμευσης με την λευκή διαγράμμιση θα μπορούν να παρκάρουν οι επισκέπτες της πόλης πληρώνοντας το σχετικό αντίτιμο με διάφορους τρόπους. Είτε ως εγγεγραμμένος χρήστης, χρησιμοποιώντας τις σχετικές εφαρμογές στα κινητά και τα tablets, είτε ως μη εγγεγραμμένος χρήστης πηγαίνοντας στο κοντινότερο από τα 400 σημεία πώλησης χρόνου (περίπτερα, πρακτορεία ΟΠΑΠ, mini market).

Το κόμιστρο για όσους παρκάρουν στις θέσεις επισκεπτών είναι 1,70 ευρώ την ώρα ενώ υπάρχει και δυνατότητα χρέωσης ανά λεπτό.

Παράλληλα υπάρχει ειδική μέριμνα για ΑΜΕΑ και όσους φροντίζουν ΑΜΕΑ καθώς όσοι διαθέτουν δελτίο στάθμευσης σε ισχύ, δικαιούνται άδεια δωρεάν στάθμευσης ΑΜΕΑ κοντά στην είσοδο της οικίας τους ή της εργασίας τους.

Στον σχεδιασμό έχουν μπει 8000 θέσεις στάθμευσης, εκ των οποίων οι 6000 για μόνιμους κατοίκους (2500 στην Α’, 500 στην Γ’ και 3000 στην Ε’) και οι 2.000 για τους επισκέπτες. Τέλος, 1400 είναι οι θέσεις για τις φορτοεκφορτώσεις.

Η ελεγχόμενη στάθμευση για τους επισκέπτες θα λειτουργεί τις καθημερινές από τις 8.00 το πρωί έως τις 9.00 το βράδυ και τα Σάββατα από τις 9.00 το πρωί μέχρι τις 4.00 μετά το μεσημέρι. Τις υπόλοιπες ώρες, τις Κυριακές και τις αργίες η στάθμευση είναι ελεύθερη στα σημεία με άσπρη διαγράμμιση.

«Η αλλαγή θα φανεί σε ένα εξάμηνο. Η ζωή θα γίνει ποδήλατο για τους μόνιμα παραβάτες. Θα πληρώνουν πρόστιμο. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα υπάρχουν προβλήματα. Ότι θα μας βρίζει ο κόσμος αλλά πρέπει να μπει μια τάξη» σημείωσε μεταξύ άλλων σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο Γ. Μπουτάρης.

Ανάδοχος του έργου είναι η εταιρεία Ιntrakat ενώ στην ιστοσελίδα www.thesi.gr οι πολίτες μπορούν να δοyν αναλυτικούς χάρτες με τους δρόμους και τις σχετικές διαγραμμίσεις. Στον ιστότοπο υπάρχουν παράλληλα όλες τις πληροφορίες για τον τρόπο λειτουργίας του συστήματος, τις διευκολύνσεις και τα πλεονεκτήματά του.

Για ένα «σύστημα Ελεγχόμενης Στάθμευσης καινοτόμο, φιλικό προς τον πολίτη που αποσκοπεί κυρίως να αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής στην πόλη και θα έχει επιπτώσεις θετικές και στο περιβάλλον» έκανε λόγο η αντιδήμαρχος Οικονομικών, Άννα Αγγελίδου.

Πηγή:thessnews