Η Κατερίνα Ιγγλέζη, Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας του Περιβάλλοντος, εκπροσώπησε την Ελληνική Βουλή στη Διάσκεψη της Σύμβασης-Πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP 23) που λαμβάνει χώρα στη Βόννη έως και τις 17 Νοεμβρίου 2017 και συμμετείχε στην Κοινοβουλευτική Συνάντηση στο πλαίσιο της COP23στις 12 Νοεμβρίου.
Η 23η Παγκόσμια Διάσκεψη για την κλιματική αλλαγή πραγματοποιείται και αυτή τη χρονιά στον απόηχο της Διάσκεψης των Παρισίων αλλά και με επιφυλάξεις λόγω των εξαγγελιών της κυβέρνησης των ΗΠΑ για την αποχώρησή της από τη Συμφωνία. Κεντρικό ζήτημα της Διάσκεψηςπαραμένει όμως η συγκεκριμενοποίηση των απαιτούμενων ενεργειών για την εφαρμογή της Συμφωνίας των Παρισίων.


Η διεθνής δυναμική δείχνει ότι η κοινωνία των πολιτών, οι επιχειρήσεις, οι τοπικές αυτοδιοικήσεις, οι επιστημονική κοινότητα και άλλοι φορείς, παραμένουν προσηλωμένοι στην επίτευξη των στόχων της Συμφωνίας των Παρισίων και στην ανάληψη δράσεων ώστε να συγκρατηθεί η αύξηση της θερμοκρασίας στους 1,5 βαθμούς Κελσίου. Η υπόθεση του κλίματος δεν αφορά μόνο τα κράτη, αλλά την ίδια την κοινωνία. Κι αυτό ήταν φανερό από τις δυναμικές κινητοποιήσεις που έλαβαν χώρα στην πόλη από ακτιβιστές, περιβαλλοντικές οργανώσεις, διαδηλωτές από κάθε γωνιά της γης. Το βασικό αίτημα των διαδηλωτών είναι να σταματήσει η χρήση του κάρβουνου, ώστε να υπάρξουν σοβαρές πιθανότητες να τηρηθεί η Συμφωνία των Παρισίων με κυρίαρχο σύνθημα ότι απαιτείται «Αλλαγή συστήματος και όχι αλλαγή κλίματος».
Η διασφάλιση των αναγκών της κοινωνικής πλειοψηφίας και ιδιαίτερα των πιο αδύναμων, καθώς και η κλιματική δικαιοσύνη παραμένουν ζητούμενο και για την COP23. Η Προεδρία των Νησιών Φίτζι καθεαυτή, έθεσε τα ζητήματα αυτά με ηχηρό τρόπο, αφού είναι η πρώτη φορά που ένα αναπτυσσόμενο, μικρό νησιωτικό κρατίδιο που έχει πληγεί πολλάκις από φυσικές καταστροφές, αναλαμβάνει να ηγηθεί των διαπραγματεύσεων.
Είναι προφανές σε όλους ότι η βιώσιμη ανάπτυξη και η αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής συμπορεύονται. Για την Ελλάδα, οι προκλήσεις που θέτουν οι συμφωνίες για το κλίμα απαιτούν την προσαρμογή σε νέες συνθήκες, κλιμακούμενη «αποανθρακοποίηση» της οικονομίας, εξορθολογισμό των μεταφορών, ενίσχυση των ΑΠΕ και της κυκλικής οικονομίας.
Σε όλα τα παραπάνω αναφέρθηκε η Κ. Ιγγλέζη σε συνέντευξή της στην DeutscheWelle.