Με αφορμή τις καταστροφικές πλημμύρες στη χώρα μας κάναμε μια έρευνα για το  πως αντιμετωπίζουν στον υπόλοιπο κόσμο αντίστοιχες καταστάσεις γιατί γεγονός είναι ότι οι  πλημμύρες εντείνονται από το γεγονός ότι στις πιο πολλές κοινωνίες, οι άνθρωποι προσπαθούν να κερδίσουν όσο το δυνατόν περισσότερη γη εις βάρος της φύσης.

Σύμφωνα με τα δεδομένα της μικρής ομολογουμένος έρευνας ,παρατηρήσαμε   ότι ακόμα και παλιότερα δεν υπολόγιζαν την ζώνη κατάκλισης ενός ποταμού ή ρέματος (εκατερωθέν του κάμποσες δεκάδες ή εκατοντάδες μέτρα, συχνά με πυκνή παραποτάμια βλάστηση και δάση) και φρόντιζαν να κάνουν μόνιμες κατασκευές, κατοικιών, καλλιεργειών, ενκυβοτισμών ή και να εξαφανίζουν τελείως αυτά τα ρέματα.

Όσο ωραία και να είναι τα ποτάμια και τα ρέματα που περνάνε μέσα από πόλεις, όσες προβλέψεις και να έχουν γίνει για τον όγκο νερού που συνήθως κουβαλάνε, κάποιες στιγμές έρχονται ανεξέλεγκτες και απρόβλεπτες καταστάσεις.

Στην φωτό συναρμολογούμενα αντιπλημμυρικά φράγματα στην Αυστρία, που στήνονται όταν προβλέπεται να φουσκώσει ο Δούναβης. Αν και είναι σχεδιασμένα να αντέχουν και να προστατεύουν από τεράστιους όγκους νερού, δείτε τα σε μια οριακή κατάστασή τους στο video…

Πηγή: προσωπική σελίδα FB Κώστας Καρπαδάκης