Σας προσκαλούμε να τιμήσετε με την παρουσία σας στις εκδηλώσεις του εορτασμού της Επετείου της Εθνικής Αντίστασης , που θα πραγματοποιηθούν στον Πολύγυρο την Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2017.

Η Εθνική Αντίσταση εναντίον των στρατευμάτων κατοχής 1941-1944, προέκταση και ολοκλήρωση του έπους της Αλβανίας, των Μακεδονικών οχυρών και της μάχης της Κρήτης, ήταν έργο όλων των Ελλήνων, που με τις όποιες δυνάμεις τους αντιτάχθηκαν στους κατακτητές και πολέμησαν για το πολύτιμο αγαθό της ελευθερίας, ενάντια στο ναζισμό και στον φασισμό.

Για να αποδοθεί έμπρακτα ένας ελάχιστος φόρος τιμής σε όλους εκείνους, άνδρες, γυναίκες και παιδιά που αγωνίστηκαν, βασανίστηκαν ή έπεσαν ηρωικά, προσφέροντας τα μέγιστα στον υπέρ πάντων αγώνα του λαού μας στα μαύρα χρόνια της κατοχής, η Ελληνική πολιτεία καθιέρωσε με το άρθρο 10 του Ν. 1285/1982 την επέτειο της μάχης του Γοργοποτάμου ως ημέρα πανελλήνιου εορτασμού της Εθνικής μας Αντίστασης.

Η ανωτέρω μάχη – σταθμός της αντιστασιακής δράσης στην Ελλάδα, αποτελεί ταυτόχρονα, χάρη στον ενωτικό της χαρακτήρα, φωτεινό παράδειγμα για τις επερχόμενες γενιές.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ

Το φετινό πρόγραμμα εορτασμού της Εθνικής Αντίστασης περιλαμβάνει για όλο το Νομό : Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2017.

1. Γενικός Σημαιοστολισμός των Δημοσίων Καταστημάτων, του Δημοτικού Καταστήματος, των Καταστημάτων των Ν.Π.Δ.Δ., Ν.Π.Ι.Δ, των Τραπεζών, των σπιτιών και των ιδιωτικών καταστημάτων από τις 8:00 μέχρι τη δύση του ηλίου της ίδιας ημέρας.

2. Φωταγώγηση όλων των Δημοσίων και Δημοτικών Καταστημάτων, καθώς και των καταστημάτων Ν.Π.Δ.Δ και Τραπεζών από τη δύση του ηλίου μέχρι τις πρωινές ώρες της επομένης της εορτής. Ειδικότερα στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής, τον Πολύγυρο, θα λάβουν χώρα οι εξής εκδηλώσεις :

3. Στις 10:00 θα τελεστεί επίσημη δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου.
-Πέρας προσέλευσης των επισήμων ορίζεται η ώρα 09:45.

4. Ώρα 10:15 στο Μνημείο των Ηρώων της πόλης θα πραγματοποιηθεί επιμνημόσυνη δέηση, ομιλία εκπροσώπου Τοπικής Αντιστασιακής Οργάνωσης και θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων από τους:

-Εκπρόσωπο της Κυβέρνησης. -Εκπρόσωπο της Βουλής.
-Διοικητή Φρουραρχείου
-Στρατηγό Γ΄Σ.Σ. ή Εκπρόσωπό του.
-Αντιπεριφερειάρχη Χαλκιδικής.
-Δήμαρχο Πολυγύρου.
-Αστυνομικό Διευθυντή Χαλκιδικής.
-Διοικητή Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πολυγύρου.
-Σύνδεσμο Εφέδρων Αξιωματικών Χαλκιδικής.
-Πρόεδρο Συνδέσμου Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας Χαλκιδικής.
-Εκπρόσωπο της ΠΕΑΕΑ Χαλκιδικής.
-Εκπρόσωπο της ΠΟΑΕΑ Χαλκιδικής.

5. Στεφάνι μπορεί να καταθέσει ακόμη οποιοσδήποτε εκπρόσωπος Νομικού Προσώπου, Συλλόγου, Σωματείου, ή άλλου φορέα, που θέλει να τιμήσει την Εθνική Αντίσταση και τους αγώνες κατά του ναζισμού και του φασισμού. (Οι πολιτικές νεολαίες, οι Σύλλογοι, τα Σωματεία και τα Νομικά Πρόσωπα οφείλουν να μεριμνήσουν για τα προς κατάθεση στεφάνια τους, ενημερώνοντας εγκαίρως το Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη.)
Θα ακολουθήσει ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των πεσόντων και στη συνέχεια η ανάκρουση του Εθνικού μας Ύμνου.