Ο Γιάννης θα μπορούσε να πάρει το ανώτερο δυνατό ποσό από το Κοινωνικό Μέρισμα. Εμφανίζεται στο σύστημα ως πατέρας έξι παιδιών. Μόνο που υπάρχει ένα μικρό πρόβλημα. Ο Γιάννης δεν έχει παιδιά, ενώ το σύστημα τον εμφανίζει και παντρεμένο με έναν 81χρονο άνδρα!
Η υπόθεση είναι για γέλια και για κλάματα μαζί. Ο 44χρονος επιχείρησε να κάνει την αίτηση για το Κοινωνικό Μέρισμα και εκεί είδε με έκπληξη ότι έχει άνδρα σύζυγο και είναι και πολύτεκνος!

Μάλιστα όπως είπε στην εκπομπή “Καλημέρα Ελλάδα” του ΑΝΤ1 ο άνδρας με τον οποίο εμφανίζεται παντρεμένος του είναι παντελώς άγνωστος, δεν έγινε δηλαδή κάποιο λάθος με ένα από τα συγγενικά του πρόσωπα, ενώ όπως είπε ο ίδιος δεν είναι καν παντρεμένος και ούτε έχει αποκτήσει ποτέ κάποιο παιδί.

Είναι μια εξαιρετικά περίεργη υπόθεση η οποία ωστόσο φέρνει στο φως προβλήματα στο αυτοματοποιημένο σύστημα αλλά και στα στοιχεία που έχουν περάσει σε αυτό…

Στο μεταξύ…

Ξεπέρασαν το 1.530.000 οι αιτήσεις για το Κοινωνικό Μέρισμα. Την ίδια ώρα το υπουργείο “άκουσε” τις εκκλήσεις για αλλαγές και έτσι υπάρχουν σημαντικές εξελίξεις που αφορούν τόσο στις οικογένειες με παιδιά είναι φοιτητές, όσο και τους νέους γονείς.
Το Κοινωνικό Μέρισμα έχει προκαλέσει ένα “τσουνάμι” από αιτήσεις. Ήδη έχουν εγκριθεί περισσότερες από 200.000 ενώ είναι σε αναμονή άλλες 150.000. Σημαντική είναι η αλλαγή που αφορά στους φοιτητές, αλλά και εκείνους που έγιναν γονείς μέσα στο 2017.

Τι γίνεται με τα παιδιά από 18 ως 25 ετών

Σημαντική είναι η εξέλιξη που αφορά στους νέους από 18 ως 25 ετών. Εδώ δύο είναι τα βασικά στοιχεία.

Στην περίπτωση που τα παιδιά είναι φοιτητές, είτε πέρασαν φέτος στο πανεπιστήμιο, είτε τα περασμένα χρόνια θεωρούνται προστατευόμενα μέλη, δεν χρειάζεται να κάνουν δήλωση συναίνεσης για να συμπεριληφθούν στην αίτηση των γονέων τους. Προϋπόθεση είναι οι φοιτητές να μην έχουν ούτε ένα ευρώ εισόδημα.

Εάν όμως δεν πρόκειται για φοιτητές θα πρέπει οπωσδήποτε να κάνουν την αίτηση ότι συναινούν να συμπεριληφθούν ως φιλοξενούμενοι στη δήλωση που θα κάνει ένας από τους γονείς τους.

Οι νέοι γονείς

Για τους γονείς που απέκτησαν τέκνο το οποίο δεν φαίνεται στα στοιχεία του 2016 με βάση τα οποία θα γίνει και ο υπολογισμός του Κοινωνικού Μερίσματος, για όσους δηλαδή απέκτησαν παιδί μέσα στο 2017, θα δοθεί άμεσα η δυνατότητα τροποποίησης της οικογενειακής κατάσταασης. Έτσι οι νέοι γονείς θα μπορέσουν να πάρουν μεγαλύτερο ποσό από αυτό που προβλέπεται με βάση την οικογενειακή τους κατάσταση του 2016.