“Ζούμε σε εποχή δύσκολη και ο αθλητής οφείλει να είναι πρότυπο συμπεριφοράς. Πρέπει να δίνουμε κουράγιο στον κόσμο. Να στρέψουμε τα παιδιά στον αθλητισμό. Στον καθαρό αθλητισμό και όχι στον πρωταθλητισμό. Να βγουν στον κοινωνία σωστοί άνθρωποι, με ομαδικό πνεύμα”. Λόγια σπουδαία από τον σπουδαίο αθλητή του μπάσκετ, του Νίκου Γκάλη που η είσοδος του στο Hall of Fame είναι μόνο μια δικαίωση από όλες όσες αξίζουν στο ζωντανό θρύλο της καλαθοσφαίρισης.

Τιμώντας τον η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης παρουσιάζει μία ακόμη παγκόσμια πρεμιέρα για τον Γκάλη.
Εμπνεόμενος από την πίστη στη σκληρή δουλειά του κορυφαίου Έλληνα καλαθοσφαιριστή και την αγάπη του για αυτό που κάνει ο συνθέτης Νικόλας Τζώρτζης έγραψε ένα κοντσέρτο για πιάνο για τον Νίκο Γκάλη, το “Contre Tous, hommage à Nikos Galis”.
Ο Γιώργος Μπαλατσινός διευθύνει για πρώτη φορά την Κ.Ο.Θ. σε μία συναυλία που ξεκινά με τον πλέον διάσημο από τους τέσσερις ‘Ύμνους της Στέψης’ του Χαίντελ για τον Γεώργιο ΙΙ, πάνω σε περικοπές από την Παλαιά Διαθήκη.
Η Μικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης ερμηνεύει και τον επιβλητικό ‘Ολυμπιακό Ύμνο’ του Σπύρου Σαμάρα σε στίχους Κωστή Παλαμά, που από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκυο (1958) ακούγεται σε κάθε τελετή έναρξης.
Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται, θριαμβικά όπως ξεκίνησε, με την επιβλητική μεγαλοπρέπεια της ‘Συμφωνίας του Διός’ του Μότσαρτ.

“Κι όμως πέρασαν 30 ολόκληρα Χρόνια!”

O σπουδαίος Νίκος Γκάλης έγραψε στις 14 Ιουνίου 2017:

“30 Χρόνια από τη μεγαλύτερη αθλητική στιγμή της Καριέρας μου και πιστεύω και όλων των συμπαικτών μου! Όλοι μέσα στην ομάδα νιώσαμε υπέρτατη χαρά και ευτυχία βλέποντας εκατομμύρια Ελλήνων να ξεχύνονται στους δρόμους και να πανηγυρίζουν την κατάκτηση της Κορυφής της Ευρώπης.
Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι με αυτήν την επιτυχία μας βάλαμε τα θεμέλια για να κάνουμε το μπάσκετ εθνικό μας άθλημα και να φέρουμε στα γήπεδα νέα παιδιά που συνεχίζουν τις επιτυχίες μας σε εθνικό και ομαδικό επίπεδο. Νιώθω μεγάλη συγκίνηση όταν ακόμα και σήμερα, 30 χρόνια μετά άνθρωποι κάθε ηλικίας με σταματούν στο δρόμο και ζητούν ένα αυτόγραφό ή μια φωτογραφία μαζί μου.
Είναι η καλύτερη επιβράβευση για την πολύ σκληρή προσπάθεια που καταβάλαμε ώστε να φτάσουμε στην κορυφή”.

Πηγή: CNN