“Οι νέοι αναζητούν λύσεις για το εργασιακό τους μέλλον και αγωνιούν για την οικονομική τους επιβίωση.

Πλάι στην πλήρη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων για την απασχόληση και τη δια βίου μάθηση των νέων, που αμβλύνουν το πρόβλημα του επαγγελματικού προσανατολισμού (μένουν στάσιμα και αναξιοποίητα πολλά δις ευρώ) οφείλει να προστεθεί η συζήτηση για τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στη Χώρα (φορολογικό, γραφειοκρατία, επιτάχυνση Δικαιοσύνης κλπ) που θα δημιουργήσουν φιλικό περιβάλλον για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, οι οποίες με τη σειρά τους θα δημιουργήσουν πολλές νέες θέσεις εργασίας.

Η λύση δεν μπορεί να είναι τα επιδόματα-φιλοδωρήματα ανεργίας, αλλά η κατεύθυνση των κονδυλίων (που προκύπτουν από τα όποια πλεονάσματα) προς αναπτυξιακές επιλογές μόνιμης φύσεως.

Οι νέοι δεν πανηγυρίζουν ούτε για τα επιδόματα ούτε για την περιέλευση της κοινωνίας σε ανάγκη για διανομή μερίσματος.

Ζητούν δημιουργία ισχυρών θέσεων εργασίας και διερευνούν την πιθανότητα εισόδου τους στη νεανική επιχειρηματικότητα. Αυτά δεν κερδίζονται (πια) με όρους κρατισμού, κομματοκρατίας και εξαντλητικής φορολογίας.

Χρειάζεται άλλη οπτική, πέρα από το Κράτος-δυνάστη,με την φορολογία ως αναπτυξιακό εργαλείο και όχι ως πράξη τιμωρίας σε όποιον αναπτύσσεται και προοδεύει, με χαμηλές ασφαλιστικές εισφορές για όλους αλλά με πολυ αυστηρές ποινές τήρησης της νομοθεσίας.

Χρειάζεται, τέλος, μια άλλη πολιτικό-φιλοσοφική θεώρηση για το πώς αντιμετωπίζει η πολιτική εξουσία τον άνθρωπο-πολίτη.
Σε μια φιλελεύθερη κοινωνία πρέπει το άτομο να μπορεί να αναπτύσσεται με βάση τις δυνατότητες και τα ταλέντα του.
Το οργανωμένο Κράτος οφείλει να το συνδράμει ,ωστε να φτάσει όπου μπορεί,και όχι να τον τιμωρεί. Πόσους Έλληνες του εξωτερικού Δεν καμαρώνουμε για τις επιτυχίες τους? Αυτή είναι και η έννοια της υγιούς και επιτυχημένης επιχειρηματικότητας.
Στην Ελλάδα η προκοπή, η έμπνευση, η επιτυχία και η εξέλιξη τιμωρούνται δια φορολογικού και γραφειοκρατικού λιθοβολισμού.Εσχάτως δε, τιμωρούνται και στο όνομα μιας πάνδημης εξίσωσης προς τα κάτω.
Κι όμως το σχήμα που προτείνω μπορεί να μας βγάλει από την κρίση,γιατί απλά απελευθερώνει τις ατέλειωτες δυνάμεις του “θηρίου” που λέγεται άνθρωπος.
Κι αυτό μας έλλειψε στην Ελλάδα του κρατισμού.

Απαιτείται η κατάλληλη πολιτική ηγεσία για να το εφαρμόσει και να το εμπνεύσει στους πολίτες”.

(Σκέψεις από την παρέμβαση μου στην Ημερίδα με θέμα “Νεολαία 2017-2027” από το Εθνικό Συμβούλιο Νεολαίας με την υποστήριξη του Millenium Education Center & του Δήμου Ν.Προποντίδας).

Στέλιος Βαλιάνος – Περιφερειακός Σύμβουλος