Πρίν από 7 χρόνια, η ανακοίνωση των Γιατρών του Κόσμου, “η φτώχεια έχει πολλά πρόσωπα”, έγινε η αφορμή μία ομάδα εθελοντών, με μεράκι και ανιδιοτελή θέληση για προσφορά, να ξεκινήσουν ένα κοινωνικό παντοπωλείο στο κέντρο της πόλης της Κατερίνης.

Η ζήτηση σε είδη πρώτης ανάγκης γινόταν ολοένα και μεγαλύτερη. Σύντομα, η ανάγκη μεγαλύτερου χώρου που θα φιλοξενούσε το κοινωνικό παντοπωλείο έγινε απαραίτητη.

Ο Καπνικός Σταθμός, ήταν ένα ερευνητικό κέντρο καπνού, που μέχρι τότε παρέμενε ένας παραμελημένος χώρος εναπόθεσης σκουπιδιών.

Ένα ερειπωμένο ιστορικό κτίριο για περίπου είκοσι χρόνια, το οποίο με πολύ κόπο και μεράκι, η εθελοντική ομάδα δράσης του Ν. Πιερίας κατάφεραν να αναστήσουν και να το μετατρέψουν στην πιο ονειρεμένη γωνιά της πόλης, σε μια μικρή νησίδα πολιτισμού, ανθρωπιάς και αλληλεγγύης.

Τα εμπόδια που συνάντησαν ήταν μεγάλα, αλλά όχι τόσο, ώστε να σταματήσουν τη δημιουργία ενός αξιόλογου έργου που δίνει “ζωή” και στηρίζει τουλάχιστον τριαντα πέντε οικογένειες το χρόνο.

Ο χώρος του Καπνικού Σταθμού Κατερίνης παραχωρήθηκε στους Γιατρούς του Κόσμου και η σημερινή εικόνα δε θυμίζει σε τίποτα τον παλιό Καπνικό Σταθμό.

Η εθελοντική ομάδα δράσης του Ν. Πιερίας ανακαίνισε το χώρο και δημιούργησε το κοινωνικό φαρμακείο των Γιατρών του Κόσμου, το κοινωνικό ιατρείο και το παντοπωλείο. Παράλληλα, μεταμόρφωσε την παλιά και εγκαταλελειμμένη μικρή αποθήκη στους φούρνους του Καπνικού Σταθμού σε μία όμορφη βιβλιοθήκη με πολυάριθμους τίτλους.

Σήμερα, αποτελεί τον τόπο δράσης εθελοντών και την έμπρακτη απόδειξη πως η συλλογικότητα, η αλληλεγγύη και η προσφορά μπορούν να αλλάξουν το πρόσωπο μιας κοινωνίας και τη ζωή των οικογενειών που έχουν πραγματική ανάγκη σε τρόφιμα ή φάρμακα σε καθημερινή και μόνιμη βάση.

Ταυτόχρονα, αποτελεί ένα εναλλακτικό πολιτιστικό κέντρο το οποίο μπορεί να φιλοξενήσει συναυλίες μέχρι και 2.500 ατόμων μέσα στον αστικό ιστό της πόλης.

Η είσοδος είναι πάντα ελεύθερη και αποτελεί αρχή όλων η άρνηση οποιασδήποτε οικονομικής συναλλαγής και ενίσχυσης απο τρίτους. Το προαιρετικό αντίτιμο που θα μπορούσε να φέρει κανείς κατά την άφιξή του αντιστοιχεί σε φάρμακα και τρόφιμα.

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια ένα ξεχωριστό Χριστουγεννιάτικο χωριό ανοίγει τις πύλες του, έτοιμο να υποδεχτεί χιλιάδες επισκέπτες.

Το Χριστουγεννιάτικο χωριό του Κόσμου σχεδιάζεται πάντα σε συνεργασία με τους Γιατρούς του Κόσμου με στόχο να ξεχωρίσει από τους υπόλοιπους εορταστικούς χώρους διασκέδασης, βασισμένο στις έννοιες της προσφοράς και της αλληλεγγύης, χωρίς εμπορικό χαρακτήρα και εγχρήματες συναλλαγές. Όπως κάθε χρόνο υποστηρίζεται αποκλειστικά από τους εθελοντές. Εκατοντάδες εθελοντές της πόλης δίνουν τον καλύτερο εαυτό ώστε να μην μείνει κανείς παραπονούμενος. Χαμογελαστοί, ευγενικοί, με όρεξη για προσφορά, έτοιμοι να ψυχαγωγήσουν και να βοηθήσουν.

Οι επισκέπτες, κατά τη παραμονή τους στο χώρο, έχουν την ευκαιρία να διασκεδάσουν και να απολαύσουν δωρεάν ζεστό κρασί με μυρωδιά μπαχαρικών, ψωμί και κουλουράκια στον ξυλόφουρνο και λαχταριστά εδέσματα που περιλαμβάνονται στο μενού της βραδιάς.

Η ατμόσφαιρα είναι γιορτινή, με φωτιές να ζεσταίνουν τον κόσμο, άχυρο παντού, και το Χριστουγεννιάτικο δέντρο να δεσπόζει στο κέντρο του Χωριού.

Πανέμορφα Χριστουγεννιάτικα σπιτάκια, παιχνίδια, μουσικά σχήματα της πόλης, κουκλοθέατρο είναι μερικά από τα αυτά που επιφυλλάσουν για τους μικρούς και μεγάλους επισκέπτες.
Φέτος,η συμμετοχή του κόσμου και η αγάπη των εθελοντών και των χορηγών έγιναν η αιτία τριάντα οικογένειες να εξασφαλίσουν τα τρόφιμα τους για έναν ολόκληρο χρόνο.

Γεγονός που από μόνο του αποτελεί απόδειξη ότι μερικοί άνθρωποι σε δύσκολες συνθήκες για τη χώρα μας, δεν ξέχασαν να αγκαλιάσουν τον συνάνθρωπο και να αντισταθούν στη μετατροπή μας σε μία κοινωνία απαθή και εσωστρεφή. Η αγάπη και η συμμετοχή του κόσμου είναι αυτή που μέχρι και σήμερα έχουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός σπουδαίου θεσμού.

Ένα συλλογικό εγχείρημα, το οποίο δίνει μια ξεχωριστή νότα αισιοδοξίας και αγάπης και αποδεικνύει έμπρακτα τα αποτελέσματα του κοινωνικού έργου για κάθε μέλος της κοινωνίας ατομικά και συλλογικά.

της Κωνσταντίνας  Κυριάκου, Φαρμακοποιού ,MΜsc <<Διεθνής Ιατρική και Διαχείριση Κρίσεων Υγείας>>