«Μία νέα μίνι σύνοδος του Νότου της ΕΕ στη Ρώμη, με το βλέμμα στραμμένο στη μεταναστευτική πρόκληση» επισημαίνει σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας του ο δημόσιος τηλεοπτικός σταθμός του Βελγίου RTBF.

Το δημοσίευμα αναφέρεται στη σημερινή συνάντηση στη Ρώμη – την τέταρτη κατά σειρά – των ηγετών της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Ελλάδας, της Κύπρου και της Μάλτας, με στόχο να προβάλουν, όπως σημειώνει, την ενότητά τους.

Οι ηγέτες των χωρών συζητούν μία σειρά θεμάτων (το μέλλον της ευρωζώνης, την προώθηση του οράματος για την προστασία της ανάπτυξης, της απασχόλησης και των επενδύσεων, την προετοιμασία των ευρωεκλογών του 2019), με πρώτο και κύριο τη μεταναστευτική κρίση, η οποία ταλανίζει πολλές εκ των εν λόγω χωρών, υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα.

Συγκεκριμένα, σημειώνει το δημοσίευμα, οι επτά χώρες του Νότου συνεχίζουν να απευθύνουν έκκληση για μία καλύτερη διαμοίραση του μεταναστευτικού βάρους, ενώ η Αθήνα ζητά σταθερά να συμπεριληφθούν οι Ιρακινοί και οι Αφγανοί στις διαδικασίες μετεγκατάστασης.

Με την αύξηση ρεκόρ μάλιστα των αιτήσεων ασύλου στη Γαλλία, καταλήγει το δημοσίευμα, το ζήτημα αναμένεται να παραμείνει στο μενού των διμερών συναντήσεων Γαλλίας Ιταλίας.

Πηγή: Europa & ΑΠΕ-ΜΠΕ,