• ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ (154 ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ) ΤΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

Ψηφίστηκε με 154 ψήφους το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης. Την αρχή του νομοσχεδίου καταψήφισαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης (141 ψήφοι).

• ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΙ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί για χρέη προς το Δημόσιο θα ξεκινήσουν την 1η Μαΐου. Όπως προκύπτει από τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, από την Πρωτομαγιά σταματούν οι φυσικοί πλειστηριασμοί κινητών και ακινήτων, οι οποίοι θα γίνονται αποκλειστικά μέσω Διαδικτύου. Μάλιστα οι πλειστηριασμοί θα γίνονται στην εμπορική αξία των ακινήτων, όπως σημειώνεται στη σχετική διάταξη. Ωστόσο, αυτό που δεν ξεκαθαρίζεται είναι εάν το ελληνικό Δημόσιο θα χρησιμοποιήσει την υπάρχουσα πλατφόρμα των συμβολαιογράφων ή θα προχωρήσει στη δημιουργία νέας.
• ΣΤΑ 6,7 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΕΚΤΙΜΑΤΑΙ ΤΕΛΙΚΩΣ Η ΔΟΣΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ Γ’ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ
Στα 6,7 δισ. ευρώ εκτίμησε, τελικώς, η κυβέρνηση ότι θα φθάσει η δόση που θα πάρει η χώρα, μόλις ολοκληρωθεί η τρίτη αξιολόγηση. Αναθεώρησε, έτσι, προς τα πάνω την εκτίμηση που είχε κάνει μόλις 24 ώρες νωρίτερα, για 4,5 δισ. ευρώ. Αυτή τη φορά, σύμφωνα με την ενημέρωση, που έγινε και πάλι ατύπως, η δόση θα περιλαμβάνει τμήμα για τη δημιουργία «μαξιλαριού ασφαλείας». Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πηγή του υπουργείου Οικονομικών, από τα 6,7 δισ ευρώ: 3,3 δισ. ευρώ προορίζονται για τις ανάγκες του χρέους της χώρας από τον Φεβρουάριο μέχρι και τον Ιούνιο του 2018, 1,5 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν σε ληξιπρόθεσμες οφειλές, ενώ 1,9 δισ. ευρώ θα προστεθούν στο αποθεματικό ασφαλείας.
• ΑΠΟ 4 ΕΚΤΙΜΗΤΕΣ Η ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗ ΑΞΙΑ
Η αντίστροφη μέτρηση για την αλλαγή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, εκτός απροόπτου έως τον Μάρτιο, με στόχο την εξομοίωσή τους με αυτές της αγοράς ξεκινά, καθώς εξέπνευσε την Παρασκευή 12/01 η προθεσμία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος από τους εκτιμητές που θα προσδιορίσουν τις νέες τιμές. Οι νέες αντικειμενικές αξίες, παρότι θα ανακοινωθούν τον Μάρτιο, θα εφαρμοστούν αναδρομικά από την 1η-1-2018 και θα ισχύσουν και για τον ΕΝΦΙΑ του 2018. Ωστόσο, θα αλλάξουν δραστικά οι συντελεστές του φόρου ακίνητης περιουσίας, προκειμένου να ελαφρυνθούν οι χαμηλές ιδιοκτησίες και να μεταφερθούν τα βάρη στη μεγάλη ακίνητη περιουσία. Άλλωστε, το τελικό ποσό είσπραξης του φόρου θα παραμείνει αμετάβλητο στο ποσό των 2,65 δισ. ευρώ, που σημαίνει ότι για να υπάρξει ελάφρυνση των χαμηλών ιδιοκτησιών, θα γίνει ανακατανομή της επιβάρυνσης στα υψηλότερα εισοδήματα.
• ΑΑΔΕ: ΠΡΟΣΕΧΩΣ ΠΛΗΡΩΜΗ ΟΦΕΙΛΩΝ ΜΕ ΚΑΡΤΑ ΜΕΣΩ TAXISNET
Να εξοφλούν τις οφειλές τους μέσω TAXISNET με χρήση πιστωτικών, προπληρωμένων ή και χρεωστικών καρτών μέσα από την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων θα μπορούν, στο προσεχές διάστημα, οι φορολογούμενο. Αυτό προκύπτει από έγγραφο που απέστειλε στη Βουλή η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων απαντώντας σε ερώτηση Βουλευτών σχετικά με τις προμήθειες που επιβάλλουν οι τράπεζες για την πληρωμή φόρων στις συναλλαγές στον γκισέ.
• ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΑΠΟ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΥΣ ΝΕΟΥΣ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΝΕΩΝ , ΗΛΙΚΙΑΣ ΕΩΣ 35 ΕΤΩΝ
Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η κ.υ.α. αριθμ. οικ. 526/10/2018 σχετικά με το πρόγραμμα επιχορήγησης της πρώτης πρόσληψης μισθωτού-ών από αυτοαπασχολούμενους νέους και επιχειρήσεις νέων, ηλικίας έως 35 ετών. Το πρόγραμμα παρέχει επιχορήγηση σε αυτοαπασχολούμενους νέους και επιχειρήσεις νέων ηλικίας έως 35 ετών, που δεν απασχολούν και δεν είχαν απασχολήσει στο παρελθόν προσωπικό, για την πρώτη πρόσληψη ανέργων σε θέσεις μισθωτής εργασίας πλήρους απασχόλησης. Ο ΟΑΕΔ θα επιχορηγήσει το 50% του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους 20.000 νέων θέσεων εργασίας σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και σε Φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (Κ.ΑΛ.Ο.),που ασκούν τακτική οικονομική δραστηριότητα. Σκοπός του προγράμματος είναι η δημιουργία νέων θέσεων μισθωτής εργασίας μέσω της ενίσχυσης της νεανικής επιχειρηματικότητας. Η διάρκεια του συνολικού προγράμματος ανέρχεται στους δεκαοκτώ (18) μήνες για την πρόσληψη ανέργων ηλικίας έως 29 ετών και στους δώδεκα (12) μήνες, για την πρόσληψη ανέργων ηλικίας 30 ετών και άνω. Ως ποσό επιχορήγησης ορίζεται το 50% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους του ωφελούμενου με ανώτατο όριο τα 500 ευρώ μηνιαίως. Για κάθε ημέρα απασχόλησης λιγότερη των 25 ημερών το ανωτέρω μηνιαίο ποσό επιχορήγησης, όπως διαμορφώνεται κάθε φορά, μειώνεται κατά 1/25. Στο μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος συμπεριλαμβάνονται οι συνολικές ακαθάριστες πραγματικές μηνιαίες αποδοχές και οι ασφαλιστικές εισφορές που βαρύνουν τον εργοδότη, καθώς και τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και το επίδομα άδειας. Μετά την δημοσίευση της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος οι επιχειρήσεις που επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα, εφόσον υπάρχουν κενές θέσεις, υποβάλλουν ηλεκτρονικά αίτηση υπαγωγής – υπεύθυνη δήλωση, η οποία είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του Οργανισμού (www.oaed.gr). Από 17/01/2018 και ώρα 11η πρωινή μπορούν να υποβάλλουν οι ενδιαφερόμενοι αιτήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος στον διαδικτυακό τόπο του ΟΑΕΔ.
• ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ «ΕΡΓΑΝΗ» ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΝΑ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ
Σύμφωνα με δελτίο τύπου που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου από το ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ EΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ, «Την υψηλότερη επίδοση έτους από το 2001 μέχρι σήμερα, με 143.535 νέες θέσεις εργασίας, κατέγραψε το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης του 2017, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Πληροφοριακού Συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ». Κατά το μήνα Δεκέμβριο 2017 καταγράφεται αύξηση της μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, καθώς προκύπτει θετικό ισοζύγιο προσλήψεων– αποχωρήσεων κατά 15.315 θέσεις εργασίας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία των ροών μισθωτής απασχόλησης του Δεκεμβρίου 2017, οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 172.064, ενώ οι αποχωρήσεις σε 156.749. H επίδοση του ισοζυγίου ροών του μηνός Δεκεμβρίου 2017 είναι η δεύτερη υψηλότερη θετική επίδοση αντίστοιχου καταγεγραμμένου μηνός Δεκεμβρίου από το 2001 μέχρι σήμερα. Για την περίοδο Ιανουάριος– Δεκέμβριος 2017, οι αναγγελίες προσλήψεων ανήλθαν στις 2.400.398 θέσεις εργασίας και οι αποχωρήσεις έφτασαν τις 2.256.853. Επομένως, το ισοζύγιο είναι θετικό και διαμορφώνεται στις 143.535 νέες θέσεις εργασίας».
• ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ – ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2017: 1,97 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΤΟ ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΣ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ
Στα 1.967 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκε το πρωτογενές αποτέλεσμα σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για την περίοδο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2017, έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 2.778 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2016 και στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 877 εκατ. ευρώ. Βάσει των προσωρινών στοιχείων που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών, για την περίοδο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2017, παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 4.241 εκατ. ευρώ έναντι ελλείμματος 2.810 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2016 και στόχου για έλλειμμα 5.123 εκατ. ευρώ που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2018, για το αντίστοιχο διάστημα του 2017. Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 51.274 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας μείωση κατά 868 εκατ. ευρώ ή 1,7% έναντι του στόχου.
• ΕΦΚΑ: ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΑΝ ΤΑ ΕΙΔΟΠΟΙΗΤΗΡΙΑ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
Oι εισφορές Δεκεμβρίου 2017 των Αγροτών, Αυτοαπασχολούμενων και Ελεύθερων Επαγγελματιών, έχουν αναρτηθεί στις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες του ΕΦΚΑ , όπως ανακοίνωσε η Διοίκηση του Οργανισμού. Οι ασφαλισμένοι μπορούν να επισκεφτούν τον ιστότοπο ΕΦΚΑ, www.efka.gov.gr, προκειμένου να πληροφορηθούν αναλυτικά την εισφορά τους, να αντλήσουν την ταυτότητα πληρωμής ή να εκτυπώσουν το ειδοποιητήριο πληρωμής δεδομένου ότι δε θα πραγματοποιηθεί ταχυδρομική αποστολή.
Καταληκτική ημερομηνία καταβολής είναι η Τετάρτη 31.1.2018. Την ίδια ημερομηνία θα πραγματοποιηθεί η καταβολή της εισφοράς μέσω άμεσης χρέωσης τραπεζικού λογαριασμού (πάγια εντολή).

• ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ: ΣΤΟΝ ΕΞΩΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΑΠΟ 1Η ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
Στο τελικό στάδιο έχει εισέλθει πλέον η διαδικασία ένταξης και των ελεύθερων επαγγελματιών με οφειλές έως 50.000 ευρώ στον μηχανισμό εξωδικαστικού συμβιβασμού. Όπως ανέφερε ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Φώτης Κουρμούσης μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ, από 1ης Φεβρουαρίου στόχος είναι να μπορεί να ενταχθεί στον μηχανισμό και να ρυθμίσουν τις οφειλές τους προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που πριν από έναν χρόνο είχε εξαιρεθεί.
• ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΠΟΔΕΙΚΤΙΚΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΣΤΟ Γ.Ε.ΜΗ. ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ
Όλοι οι υπόχρεοι εγγραφής στο Γ.Ε.ΜΗ. που δεν είναι κεφαλαιουχικές εταιρίες, δηλαδή όλοι εκτός από Α.Ε., Ε.Π.Ε., Ι.Κ.Ε., και πιο συγκεκριμένα οι Ο.Ε. , Ε.Ε., Συν ΠΕ,. ΑΤΟΜΙΚΕΣ, ΑΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ, ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΕΣ κλπ, έχουν υποχρέωση καταχώρισης στο Γ.Ε.ΜΗ. του αποδεικτικού υποβολής φορολογικής τους δήλωσης, σύμφωνα με το άρθρο 5 της Υ.Α. 79760/31-12-2014 (ΦΕΚ Β’ 3623). Η καταχώριση πρέπει να γίνει εντός δύο μηνών από την υποβολή της φορολογικής δήλωσης, με ηλεκτρονικό τρόπο από την ιστοσελίδα https://services.businessportal.gr.
• ΝΕΕΣ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΥΨΗΛΗΣ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ
Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, ακολουθώντας τις τεχνολογικές εξελίξεις αναβαθμίζει τις ψηφιακές του υπηρεσίες με σύγχρονες υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας που τις παρέχει δωρεάν σε όλα τα μέλη του, για την αύξηση της εξωστρέφειας και των πωλήσεων των τοπικών επιχειρήσεων. Συνολικά προσφέρονται 4 νέες υπηρεσίες: 1. Ιστοσελίδα προβολής των Τουριστικών Επιχειρήσεων Χαλκιδικής σε Πανελλαδική Τουριστική Πύλη (www.filoxeno.com) που υποστηρίζεται από τα Ελληνικά Επιμελητήρια, αλλά και στην Τοπική Τουριστική Πύλη που ετοιμάζεται. Αφορά καταλύματα ή ξενοδοχεία, εστιατόρια, καφέ, επιχειρήσεις διασκέδασης, τουριστικά γραφεία, επιχειρήσεις δραστηριοτήτων, τοπικών προϊόντων κ.ά. Ειδικά στις Επιχειρήσεις Διαμονής προσφέρεται δωρεάν πλήρες και αυτοδιαχειριζόμενο σύγχρονο Σύστημα Ηλεκτρονικών Κρατήσεων (e-booking) που ενσωματώνεται και στην ιστοσελίδα της κάθε επιχείρησης, αλλά μπορεί να δέχεται και κατευθείαν κρατήσεις από την Τουριστική πύλη. 2. Ηλεκτρονικό Κατάστημα (e-shop) που ενσωματώνεται και στην ιστοσελίδα της κάθε επιχείρησης με ταυτόχρονη προβολή προϊόντων και στην Πανελλαδική Επιμελητηριακή Αγορά Προϊόντων: www.directmarket.gr . 3. Υπηρεσία Online Συμβούλου με ενημερωμένο περιεχόμενο που συνοδεύεται και από Υπηρεσία Online Συμβουλευτικής, όπου οι επιχειρήσεις μπορούν να θέτουν ερωτήματα και να λάβουν εξειδικευμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες για φορολογικά, χρηματοδοτικά, εργασιακά και άλλα επιχειρηματικά θέματα δωρεάν. 4. Ιστοσελίδα προβολής της επιχείρησης στον Πανελλήνιο Ηλεκτρονικό Επιχειρηματικό Οδηγό που συμμετέχει και το Επιμελητηρίου Χαλκιδικής σε δύο γλώσσες Ελληνικά και Αγγλικά και σε έκδοση για mobile, tablet με ταυτόχρονη απεικόνιση των επιχειρήσεων βάση γεωγραφικής θέσης του χρήστη και πολλά ακόμη σύγχρονα χαρακτηριστικά. Όλες οι εφαρμογές είναι πλήρως αυτοδιαχειριζόμενες αποκλειστικά από τις επιχειρήσεις. Για να εκδηλώσετε το ενδιαφέρον σας συμπληρώστε απλά την παρακάτω φόρμα: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfpv67i80cLDycq21aBSzV3aTMefjOvf3C_RoUbXzVxt2XNkQ/viewform.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, τηλ.: 2371024200 – 24300, e-mail: info@epichal.gr .