– Σκοπιανή ιστοσελίδα παρουσιάζει τα πέντε ονόματα που πρότεινε ο Μάθιου Νίμιτς – Όλες οι προτάσεις έχουν ως συνθετικό τη λέξη “Μακεδονία” – Πρόκειται ουσιαστικά για ονόματα που είχαν ακουστεί και στο παρελθόν – Ποιες είναι οι προτάσεις για την γλώσσα και την υπηκοότητα

Το διάστημα της μιας ώρας που διήρκεσε η συνάντηση του Μάθιου Νίμιτς με τους εκπροσώπους της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ ήταν αρκετό για να παρουσιάσει ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ τις προτάσεις του για το όνομα της ΠΓΔΜ. Όλες τους έχουν ένα κοινό: τη λέξη Μακεδονία.

Τα πέντε ονόματα που, σύμφωνα με τη σκοπιανή ιστοσελίδα mkd.mk προτείνει ο Μάθιου Νίμιτς είναι:

Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας)
Republika Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας)
Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας)
Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη)
Republika Makedonija (Skopje) (Δημοκρατία της Μακεδονίας [Σκόπια])

Η συντομογραφία των ονομάτων που προτείνεται είναι:

Nova Makedonija (Νέα Μακεδονία)
Severna Makedonija (Βόρεια Μακεδονία)
Gorna Makedonija (Άνω Μακεδονία)
Vardarska Makedonija (Μακεδονία του Βαρδάρη)
Makedonija (Skopje)
Τίποτα καινούργιο

Πρόκειται ουσιαστικά για συνδυασμό παλιότερων προτάσεων που είχε κάνει ο Μάθιου Νίμιτς. Άλλωστε και ο ίδιος στη συνέντευξη Τύπου, με τους κ.κ. Βασιλάκη και Ναμουμόφσκι δίπλα του, ξεκαθάρισε ότι δεν είναι ρεαλιστική η λύση χωρίς τον όρο «Μακεδονία».

Όσον αφορά τη γλώσσα, προτείνεται η «makedonski ή αλλιώς «επίσημη γλώσσα της Δημοκρατίας της Νέας (ή Βόρειας ή Άνω ή του Βαρδάρη) Μακεδονίας.

Το ίδιο προτείνεται να ισχύσει και στο θέμα της υπηκοότητας. Να ισχύσει δηλαδή η σλαβική γραφή «makedonska» ή η περιγραφική «εθνικότητα της Δημοκρατίας…».

Πηγή: newsit.gr