Ολοκληρώθηκε το Συλλαλητήριο για την Μακεδονία. Στην παραλιακή έγινε το αδιαχώρητο, όπου χιλιάδες κόσμου είχαν συγκεντρωθεί κρατώντας στα χέρια τους την Ελληνική σημαία .

Σε 500.000 ανεβάζουν οι διοργανωτές τους πολίτες που συγκεντρώθηκαν στη Θεσσαλονίκη για το συλλαλητήριο κατά της χρήσης του όρου «Μακεδονία» από το κράτος των Σκοπίων.

Ηχηρό μήνυμα κατά της χρήσης του όρου Μακεδονία στις διαπραγματεύσεις για τη νέα ονομασία της πΓΔΜ έστειλε η λαοθάλασσα που έδωσε ένα ανεπανάληπτο “παρών” Μεγάλο Συλλαλητήριο για  τη Μακεδονία.

Η εξέδρα είχε  στηθεί στο πλακόστρωτο της νέας παραλίας, απέναντι από το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και οι συγκεντρωμένοι κάλυπταν όλη τη γύρω περιοχή, έχοντας αποκλείσει την παραλιακή λεωφόρο, και εκτεινόταν προς την πλευρά του Λευκού Πύργου, από τη μία πλευρά, και προς το ξενοδοχείο «Μακεδονία Παλάς», από την άλλη.

Παρόντες στο συλλαλητήριο ήταν ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Ανθιμος και δέκα ακόμη ιεράρχες, σύμφωνα με τους διοργανωτές. Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Γκιουλέκας, Σταύρος Καλαφάτης, Ελενα Ράπτη, Σάββας Αναστασιάδης, Κώστας Καραμανλής του Αχιλλέα, Μαρία Αντωνίου.

Παρών, ακόμη, ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης και οι βουλευτές του κόμματος του Μάριος Γεωργιάδης, Γιώργος Λαζαρίδης, Αριστείδης Φωκάς.

Επίσης, οι βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων Κωνσταντίνος Κατσίκης, Γιώργος Λαζαρίδης και ο αντιπρόεδρος του κόμματος Παναγιώτης Σγουρίδης.

Επίσης, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, ο δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης και πρόεδρος της ΠΕΔ Κ. Μακεδονίας Λάζαρος Κυρίζογλου, πρώην βουλευτές από τον χώρο της Ν.Δ., δήμαρχοι και εκπρόσωποι φορέων.

Οι βουλευτές της Ν.Δ. και ο Απόστολος Τζιτζικώστας περπάτησαν μέσα στο πλήθος, ενώ εκείνοι της Ενωσης Κεντρώων και των Ανεξάρτητων Ελλήνων πήγαν στον χώρο μπροστά και δίπλα από την εξέδρα.

Νωρίτερα το πρωί στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου τελέστηκε η πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία «υπέρ της Πατρίδας και της Ελληνικότητας της Μακεδονίας». Ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος έστειλε ηχηρό μήνυμα λέγοντας » Αδελφοί σε γη και θάλασσες, σε τηλεοράσεις και ραδιόφωνα φωνάξτε παντού ότι η Μακεδονία ήταν και είναι πατρίδα των Ελλήνων. Όπου Μακεδονία ίσον Ελλάδα και όπου Ελλάδα ίσον Μακεδονία».

Το «παρών» στην προσευχή έδωσαν ο περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, οι βουλευτές Θεσσαλονίκης Σταύρος Καλαφάτης, Κώστας Γκιουλέκας, Γιάννης Σαρίδης, Γιώργος Λαζαρίδης και Κώστας Ζουράρις, καθώς και ο βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος, όπως και ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΣ Φραγκούλης Φράγκος που είναι εκ των ομιλητών του συλλαλητηρίου.

Ομιλητές στο συλλαλητήριο ήταν ο δημοσιογράφος, Στέργιος Καλόγηρος, ο δημοσιογράφος, Κώστας Καραΐσκος, ο παπα-Ανδρέας (Κεφαλογιάννης), ο στρατηγικός σύμβουλος, Νίκος Λυγερός και ο επίτιμος αρχηγός του ΓΕΣ, Φράγκος Φραγκούλης.

*Ρεπορτάζ: Σουζάνα Καζάκα
*Επιμέλεια Οπτικοακουστικού Υλικού – Φωτογραφίες : Ζωή Γανίτη