Μια ιστορική αναδρομή στο ζήτημα του ονόματος των Σκοπίων και τον πως ξεκίνησε η εμπλοκή στις σχέσεις των δύο χωρών κάνει ο Μίκης Θεοδωράκης που αποκαλύπτει πως μπήκε ο όρος για το όνομα «Μακεδονία», αλλά και τη στάση των μελών της κυβέρνησης του 1992.

Ο Μίκης Θεοδωράκης με άρθρο του στην εφημερίδα «Τα Νέα» αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές της περιόδου του 1992. Το παρασκήνιο του Υπουργικού Συμβουλίου με την απόφαση του οποίου ουσιαστικά οδηγηθήκαμε και στην απόφαση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών.

Σύμφωνα με τον Μίκη Θεοδωράκη ήταν ημέρα Παρασκευή όταν με εισήγηση Μητσοτάκη το θέμα των Σκοπίων έμπαινε προς συζήτηση στο υπουργικό για να δοθούν οι κατευθύνσεις στον Αντώνη Σαμαρά ο οποίος ως υπουργός Εξωτερικών Βρισκόταν στις Βρυξέλλες στο Συμβούλιο των Υπουργών.

Την προηγούμενη, όπως περιγράφει, είχε επισκεφθεί τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη στο γραφείο του στο Μαξίμου και του είχε αναφέρει πως του «αύριο στο Υπουργικό Συμβούλιο θα θέσεις για πρώτη φορά το θέμα του ονόματος. Διότι αν δεν το θέσεις θα αποκαλύψω γράμματα και μπροσούρες που μιλάνε για Μεγάλη Μακεδονία».

Τότε ο Κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με τον Μ. Θεοδωράκη του απάντησε: «μην το συζητάς αν το κάνουμε θα απομονωθούμε διεθνώς».

Ο Μίκης Θεοδωράκης επέμεινε, όπως αναφέρει, λέγοντας πως το ζήτημα μπορεί να αποτελέσει μια αφορμή να συσπειρωθεί ο λαός πίσω από ένα ιδανικό και πως ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης του απάντησε πως είναι κάτι που δεν το πιστεύει, πως είναι κάτι που θα απομονώσει τη χώρα και τον παρακάλεσε να μην το θέσει στο υπουργικό συμβούλιο.

Την επομένη, περιγράφει ο Μίκης Θεοδωράκης ο ίδιος ήταν αποφασισμένος να μιλήσει.

 

Ο Μητσοτάκης είπε ότι «σήμερα θα αποφασίσουμε για τις οδηγίες που θα δώσουμε στον Αντώνη Σαμαρά στις Βρυξέλλες και θα επιδιώξουμε να γίνει θέση της Κοινότητας. Ποιες είναι αυτές; 1) Όρος ότι τα Σκόπια θα πρέπει να σταματήσουν την ανθελληνική προπαγάνδα και να απαλείψουν επιλήψιμα σημεία από το Σύνταγμά τους. “Συμφωνείτε;”. Συμφωνούμε».

Πάει αυτό κλείσαμε, φέρεται να είπε ο Κ. Μητσοτάκης, ωστόσο σύμφωνα με τον Μ. Θεοδωράκη επέμεινε ο Θανάσης Κανελλόπουλος λέγοντας: Υπάρχει και δεύτερο σημείο το οποίο θα πρέπει να προσθέσουμε. Το θέμα της εθνικότητας. Γιατί δεν υπάρχει μακεδονική εθνικότητα.

Το Υπουργικό Συμβούλιο συμφώνησε και τότε, περιγράφει ο Μίκης Θεοδωράκης πως πήρε τον λόγο και έθεσε το θέμα του ονόματος.

«Υπάρχει ένα τρίτο σημείο κύριες πρόεδρε» φέρεται να είπε ο ίδιος. Ποιο, τον ρώτησε ο Μητσοτάκης και εκείνος απάντησε «Το όνομα Μακεδονία».

Όπως λέει ο Μίκης Θεοδωράκης ο Κ. Μητσοτάκης πήγε να κλείσει το θέμα, ωστόσο οι υπουργοί επέμεναν να μιλήσει και έτσι ανέπτυξε τις απόψεις του λέγοντας πως το όνομα Μακεδονία είναι όχημα. Λέγοντας ότι είναι Μακεδόνες, όλη η Μακεδονία, η βόρειος Ελλάδα είναι υπό ελληνική κατοχή.

Οι υπουργοί, λέει ο Μ. Θεοδωράκης ενθουσιάστηκαν, είπαν ότι συμφωνούν και ο Μητσοτάκης είπε «γράψτε και Μακεδονία». Έτσι, λέει ο Μίκης Θεοδωράκης ότι προστέθηκε στους όρους της Ελλάδας και το όνομα Μακεδονία.

Πηγή:newsbomb.gr/εφημερίδα «Τα Νέα»