Όλα είναι έτοιμα στο Σύνταγμα για το μεγάλο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί στις 2 το μεσημέρι για την ΠΓΔΜ με κεντρικό ομιλητή τον Μίκη Θεοδωράκη ο οποίος – παρά την επίθεση με μπογιές που δέχθηκε στο σπίτι του το μεσημέρι του Σαββάτου – καλεί τον κόσμο να μην πτοηθεί και να διαδηλώσει μαζικά.

Κλειστό είναι αυτή τη στιγμή το κέντρο ενώ πριν από λίγο ξεκίνησε και η αντισυγκέντρωση αντιεξουσιαστών στα Προπύλαια.

Χιλιάδες αστυνομικοί βρίσκονται από το πρωί στην Αθήνα προκειμένου να περιφρουρήσουν το μεγάλο, όπως αναμένεται, συλλαλητήριο για τη «Μακεδονία». Η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε και στις 2 το μεσημέρι που είναι προγραμματισμένη η συγκέντρωση, χιλιάδες πολίτες θα διαδηλώσουν στο Σύνταγμα.

Η συγκέντρωση γίνεται στη σκιά της επίθεσης στο σπίτι του Μίκη Θεοδωράκη ο οποίος θα είναι εκ των κεντρικών ομιλητών, αλλά και της έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης. Μαζί με τον Μίκη θα μιλήσουν ο Γιώργος Γραμματικάκης και τρεις μητροπολίτες.

Οι διοργανωτές περιμένουν στο συλλαλητήριο να πάρει μέρος πάνω από 1 εκατ. καθώς ήδη έχουν μισθωθεί περισσότερα από 2.500 λεωφορεία απ’ όλη την Ελλάδα ενώ θα υψωθεί μία σημαία – γίγας 150 τετραγωνικών μέτρων.

Τα μέτρα ασφαλείας θα είναι πολύ αυστηρά και μάλιστα, έχει προβλεφθεί τα πούλμαν που θα μεταφέρουν τους διαδηλωτές αφού τους αποβιβάζουν να μετακινούνται σε άλλα σημεία για φύλαξη.

Στην ανακοίνωση για το πως θα κινηθούν όλοι όσοι θα συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο για την Μακεδονία αναφέρεται ότι μεταξύ άλλων ότι:

«…Όσον αφορά στις προθέσεις μεμονωμένων και ολιγάριθμων ομάδων, που φέρεται να στοχεύουν στη διοργάνωση αντι-συγκεντρώσεων, η συντονιστική επιτροπή δεν έχει καμία απολύτως ανησυχία, καθώς είναι δεδομένη η εμπιστοσύνη της στην Ελληνική Αστυνομία με την οποία και έχει άριστη συνεργασία».

Καλούν όσους προσέλθουν στο συλλαλητήριο της 4ης Φεβρουαρίου, είτε μεμονωμένα είτε ομαδικά, να ακολουθήσουν τις οδηγίες των Αστυνομικών και των ανθρώπων του συντονιστικού.

Σημειώνουν επίσης: «Θεωρούμε πάνω από δεδομένη την ομαλή διεξαγωγή του συλλαλητηρίου, όπως και ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα σχετικά με την ασφάλεια των συγκεντρωμένων».

Στο Σύνταγμα ο Μίκης Θεοδωράκης εν μέσω χειροκροτημάτων

Στις 12.30 το μεσημέρι έφτασε εν μέσω χειροκροτημάτων στο Σύνταγμα ο Μίκης Θεοδωράκης ο οποίος θα είναι ο κεντρικός ομιλητής στο συλλαλητήριο για την ΠΓΔΜ.

Στα μεγάφωνα της πλατείας Συντάγματος ακουγόταν «Της Δικαιοσύνης ήλιε νοητέ» ενώ οι διαδηλωτές έλεγαν προς τον κ. Θεοδωράκη «Σε ευχαριστούμε δάσκαλε».

Ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης θα παραμείνει μέχρι την έναρξη του συλλαλητηρίου σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, ενώ στις 2 το μεσημέρι αναμένεται να βρεθεί στην εξέδρα που έχει στηθεί στην πλατεία Συντάγματος προκειμένου να μιλήσει στους χιλιάδες διαδηλωτές.

Υπενθυμίζεται ότι λίγο μετά τις 15:30 το Σάββατο σημειώθηκε επίθεση αντεξουσιαστών στο σπίτι του Μίκη Θεοδωράκη κοντά στην Ακρόπολη. Οι άγνωστοι πέταξαν μπογιές στην είσοδο του και έγραψαν απειλητικά μηνύματα.

Λίγη ώρα μετά την επίθεση, ο κ. Θεοδωράκης τόνισε: «Είμαι ήρεμος και έτοιμος» ενώ έστειλε μήνυμα και στον κόσμο: «Να μην πτοηθούν. Να αυξήσουν την θέληση και την ορμητικότητά τους».

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις απειλές που δέχεται για να μην μιλήσει στο συλλαλητήριο και την επίθεση με μπογιές που έγινε στο σπίτι του το μεσημέρι του Σαββάτου ο Μίκης Θεοδωράκης δήλωσε: «Είμαι ήρεμος και έτοιμος».

Όταν ρωτήθηκε ποιο είναι το μήνυμά του για τον κόσμο, απάντησε: «Να μην πτοηθούν. Να αυξήσουν την θέληση, τον θυμό, την αποφασιστικότητα και την ορμητικότητά τους».

Την επίθεση στο σπίτι του μουσικοσυνθέτη καταδίκασε όλος ο πολιτικός κόσμος.

in.gr και ΑΠΕ-ΜΠΕ