Σε λίγες μέρες, και συγκεκριμένα στις 15 Φεβρουαρίου του 2018, ξεκινά η διαδικασία υποβολής αιτήσεων στην ΗΔΙΚΑ για το Κοινωνικό Τιμολόγιο ΔΕΗ.

Με σχετική υπουργική απόφαση που έχει ήδη εκδοθεί, καθορίζονται τα εισοδηματικά κριτήρια των δικαιούχων για τις εκπτώσεις που θα έχουν όσοι ενταχθούν στο Κοινωνικό Τιμολόγιο ΔΕΗ. Επίσης στην υπουργική απόφαση αναφέρεται πως θα προσμετρηθούν και αυτά των φιλοξενούμενων αφού θα υπολογιστούν ανά νοικοκυριό όπως στο Κοινωνικό Μέρισμα 2018.

Την 1η Φεβρουαρίου δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η Υπουργική Απόφαση για το νέο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ), με την οποία αλλάζουν οι κατηγορίες δικαιούχων και τα κριτήρια ένταξης στο ΚΟΤ.

Αιτήσεις – Κοινωνικό Τιμολόγιο ΔΕΗ

Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση από τις 15 Φεβρουαρίου 2018 στον ιστότοπο της ΗΔΙΚΑ Α.Ε. (idika.gr). Αίτηση για ένταξη στο νέο ΚΟΤ πρέπει να υποβάλουν στον ιστότοπο της ΗΔΙΚΑ Α.Ε. και όσοι είναι ήδη δικαιούχοι του ΚΟΤ.

Η υπουργική απόφαση ορίζει πως σε περίπτωση νοικοκυριού που απαρτίζεται και από φιλοξενούμενα μέλη, η αίτηση υποβάλλεται αποκλειστι­κά από τον/την υπόχρεο ή τον/τη σύζυγο του υπόχρε­ου υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος της φιλοξενούσας μονάδας, για το σύνολο των μελών του νοικοκυριού. Σε αυτήν την περίπτωση, κατά την επε­ξεργασία της αίτησης, θα ζητηθεί η συναίνεση των φιλο­ξενούμενων ατόμων μέσω των κωδικών τους TAXISnet για αναζήτηση των στοιχείων που δηλώνονται από τους αρμόδιους φορείς. Η υποβολή δήλωσης φορολογίας ει­σοδήματος από όλα τα μέλη του νοικοκυριού που έχουν τέτοια υποχρέωση και η συναίνεση όλων των φιλοξενού­μενων ενηλίκων είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της υποβολής της αίτησης.

Τα παραπάνω ουσιαστικά θα είναι ο λόγος που πολλά νοικοκυριά θα βρεθούν εκτός κοινωνικού τιμολογίου αφού στο πρότερο καθεστώς δεν υπολογιζόντουσαν τα εισοδήματα των φιλοξενούμενων μελών.

Όσο αφορά τις κατηγορίες των εκπτώσεων στην πρώτη κατηγορία υπάγονται όσοι πληρούν τα κριτήρια λήψης Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ). Αυτοί θα έχουν έκπτωση στην τιμή του ρεύματος (ανταγωνιστικό τιμολόγιο) 75 ευρώ/ MWh και απαλλαγή από χρεώσεις χρήσης δικτύου (ΔΕΔΔΗΕ) και διανομής (ΑΔΜΗΕ). Στο σύνολο του τιμολογίου εκτιμάται ότι η έκπτωση φτάνει το 70%.

Στη δεύτερη κατηγορία υπάγονται όσοι πληρούν κριτήρια αντίστοιχα με εκείνα που ορίστηκαν για τη λήψη κοινωνικού μερίσματος. Σε αυτή την περίπτωση η έκπτωση στην τιμή του ρεύματος είναι 45 ευρώ/ MWh, με αποτέλεσμα στο σύνολο του τιμολογίου η έκπτωση να διαμορφώνεται περί του 35%.

Πηγή: dikaiologitika.gr