Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της αναθεώρησης της θερινής ώρας, μια κίνηση που ίσως φέρει τέλος στο πήγαινε-έλα των ρολογιών μεταξύ χειμώνα και καλοκαιριού.

Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχουν προσχωρήσει στο στρατόπεδο των σκεπτικιστών σχετικά με το θέμα της θερινής ώρας, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η πρακτική της αλλαγής των ρολογιών προς τα εμπρός και στη συνέχεια η επιστροφή τους κάθε χρόνο, κάνει περισσότερο κακό παρά καλό.

Η Κομισιόν έδωσε με μεγάλη πλειοψηφία το πράσινο φως την Πέμπτη στο ψήφισμα που ζητά να αξιολογήσει το σημερινό σύστημα και εάν χρειαστεί να υπάρξει αναθεώρηση. Το ψήφισμα δεν ήταν δεσμευτικό αλλά απηχούσε τις παγκόσμιες ανησυχίες σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους αλλαγής των ρολογιών.

Όλο και περισσότερο, οι ειδικοί στον τομέα της υγείας αμφισβητούν τη διαδικασία. «Πολλές μελέτες απέτυχαν να καταλήξουν σε οριστικό αποτέλεσμα, αλλά δείχνουν αρνητικές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία», έγραψαν τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην πρότασή τους, η οποία συζητήθηκε για μια ώρα την Πέμπτη. Η θερινή ώρα εισήχθη για πρώτη φορά στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά την εποχή του Α ‘Παγκοσμίου Πολέμου, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας εξοικονόμησης ενέργειας και μείωσης της χρήσης καυσίμων για φωτισμό και θέρμανση. Ο γενικός στόχος είναι να παρέχεται επιπλέον φως της ημέρας το καλοκαίρι και επιπλέον το πρωί το χειμώνα.

Η πρακτική εξακολουθεί να έχει οφέλη, υποστηρίζουν ορισμένοι ειδικοί, καθώς επιτρέπει στο κοινό να μετακινηθεί για να εργαστεί στο πρωινό φως και του δίνει μια επιπλέον ώρα για υπαίθριες δραστηριότητες αναψυχής κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Η βουλευτής της Γαλλίας Karima Delli,υποστήριξε το ψήφισμα για μια αναθεώρηση και δήλωσε ότι η αλλαγή των ρολογιών κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού κάνει τους ανθρώπους να νιώθουν κουρασμένοι και αυξάνει τον κίνδυνο ατυχημάτων. «Οι μελέτες που δείχνουν αύξηση των τροχαίων ατυχημάτων ή των προβλημάτων ύπνου κατά τη διάρκεια της αλλαγής του χρόνου πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη», δήλωσε η Delli, προσθέτοντας ότι το επιχείρημα για την εξοικονόμηση ενέργειας ήταν παρωχημένο.

Η Επίτροπος Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Violeta Bulc, κάλεσε το Κοινοβούλιο να εξετάσει επίσης τα οφέλη του φωτός της ημέρας στην ανθρώπινη υγεία. Πρόσθεσε επίσης ότι η απόφαση θα πρέπει να είναι καθολική και ότι η δυνατότητα των 28 κρατών μελών να εφαρμόσουν ασυντόνιστες αλλαγές χρόνου θα ήταν επιζήμια για τις εσωτερικές αγορές.

Η τρέχουσα νομοθεσία της ΕΕ ορίζει μια κοινή ημερομηνία την άνοιξη και το φθινόπωρο, κατά την οποία πρέπει να αλλάζουν τα ρολόγια και στα 28 κράτη μέλη. H περιπλοκότητα του ζητήματος είναι όμως τόσο μεγάλη που κάτι τέτοιο είναι σχεδόν αδύνατον να εφαρμοστεί άμεσα- σίγουρα όχι φέτος τουλάχιστον.

Οποιαδήποτε πρόταση τροποποίησης του νόμου θα χρειαζόταν την έγκριση της πλειοψηφίας των κυβερνήσεων των κρατών μελών της ΕΕ και του κοινοβουλίου. Η όλη διαδικασία θα μπορούσε να διαρκέσει περισσότερο από ένα χρόνο.

Με πληροφορίες από New York Times και Deutsche Welle lifo.gr