12 φοιτητές από όλο τον κόσμο που μαθαίνουν ελληνικά και επιλέχθηκαν μετά από εξετάσεις του κέντρου ελληνικής γλώσσας θα συναντηθούν  το καλοκαίρι  στην Πανεπιστημιακή Κατασκήνωση Καλάνδρας του ΑΠΘ στο πλαίσιο της 2η Παγκόσμια Ολυμπιάδα Νεοελληνικής Γλώσσας, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων που θα πραγματοποιηθεί στην Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική.

Στην 2η Παγκόσμια Ολυμπιάδα Νεοελληνικής Γλώσσας συμμετέχουν άτομα ηλικίας 18 – 25 ετών γεννημένα εκτός Ελλάδας και Κύπρου, μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού.

Εξαιρούνται νέοι και νέες που έχουν φοιτήσει σε ελληνόφωνο εκπαιδευτικό σύστημα στην Ελλάδα ή την Κύπρο για περισσότερο από ένα έτος και όσοι/ες συμμετείχαν στην 1η Παγκόσμια Ολυμπιάδα Νεοελληνικής Γλώσσας του 2016.

Ήδη το πρώτο στάδιο της 2ης Παγκόσμιας Ολυμπιάδας πραγματοποιήθηκε στις 10 Ιανουαρίου 2018, σε 12 εξεταστικά κέντρα, πιστοποιημένα από το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, στις εξής χώρες: Αίγυπτο, Αλβανία, Αρμενία, Βουλγαρία, Γεωργία, Η.Π.Α., Κίνα, Ουκρανία, Πολωνία, Ρουμανία, Ρωσία, Τουρκία. Συγκεκριμένα, συμμετείχαν 42 άτομα από 12 χώρες, τα οποία εξετάστηκαν σε θέματα ελληνομάθειας προχωρημένου επιπέδου.

Οι  10 επιτυχόντες είναι… Christos Nikas (ΗΠΑ), Yasmin Abdou (Αίγυπτος), Eleni Papapano (Αλβανία), Silvia Zheleva (Βουλγαρία), Zhenya Poghosyan (Αρμενία), Valeriia Zubochek (Ουκρανία), Laura Ioana Tirnovanu (Ρουμανία), Maryna Herhel (Πολωνία), Lidia Lesnykh (Ρωσία) και Yuxin Feng (Κίνα).

Το δεύτερο στάδιο θα διεξαχθεί στην Πανεπιστημιακή Κατασκήνωση Καλάνδρας του ΑΠΘ,  όπου οι συμμετέχοντες μεταξύ άλλων, θα συμμετάσχουν σε εκπαιδευτικές επισκέψεις σε χώρους πολιτιστικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος και θα παρακολουθήσουν μαθήματα νέας ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού.

Στις 28 Ιουνίου 2018, στο Σχολείο Νέας Ελληνικής Γλώσσας του ΑΠΘ, θα πραγματοποιηθούν από το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας εξετάσεις ελληνομάθειας προχωρημένου επιπέδου για την ανάδειξη τριών νικητών/τριών.

Στις 29 Ιουνίου 2018 θα πραγματοποιηθεί η τελετή λήξης στην οποία θα ανακοινωθούν οι νικητές/κήτριες του διαγωνισμού. Το έπαθλο για τον νικητή/κήτρια του τελικού σταδίου του διαγωνισμού στη Θεσσαλονίκη, θα είναι η απαλλαγή διδάκτρων για πραγματοποίηση μεταπτυχιακών σπουδών (Master) στο ΑΠΘ.